REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov Alcatraz? Izrael zanika obstoj načrtov za izgradnjo otoka za prebivalce Gaze, Borrell trdi - nasprotno

Nov Alcatraz? Izrael zanika obstoj načrtov za izgradnjo otoka za prebivalce Gaze, Borrell trdi - nasprotnoNekatere je celotna zamisel spomnila tudi na zaporni otok Rikers Island v ZDA. Vir: Posnetek zaslona, X

Izraelsko zunanje ministrstvo je zanikalo informacije, da je minister Israel Katz v Bruslju predlagal ustanovitev otoka za preselitev Palestincev, poroča Times of Israel.

Pred tem je mednarodni novičarski televizijski kanal Al Arabiya poročal, da je Katz v zaprtem delu pogajanj z evropskimi kolegi v Bruslju kot odgovor na pozive k ustanovitvi palestinske države predlagal oblikovanje umetnega otoka v Sredozemskem morju za preselitev Palestincev iz Gaze.

Gre za idejo o gradnji nekakšne izraelske različice razvpitega kalifornijskega zapora Alcatraz, ki bi stal na umetnem otoku zgrajenem v Sredozemskem morju, ki gleda na Gazo in kamor bi Izraelci radi zaprli Palestince, poročajo neodvisni mediji.

»Israel Katz česa takega ni nikoli rekel in takšnega načrta ni,« je v poskusu omejiti škodo, ko je novica o peklenskem izraelskem načrtu privekala na dan, sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo.

Spodaj lahko vidimo tudi slovensko zunanjo ministrico Tanjo Fajon med prijaznim klepetom z Israelom Katzom v Bruslju, poleg nje na svojih 5 minut, da se tudi sam pokloni in prikloni izraelskemu zunanjem ministru pa čaka njen hrvaški kolega Gordan Grlić-Radman, medtem ko je Josep Borrell odkorakal stran:

Izraelsko zunanje ministrstvo zdaj trdi, da je minister Katz evropskim kolegom samo predstavil načrt za izgradnjo pristanišča na umetnem otoku za preverjanje blaga, ki prihaja v palestinsko enklavo.

Nekatere je celotna zamisel spomnila tudi na zaporni otok Rikers Island v ZDA...

»Katz je nakazal tudi na možnost prebivanja na otoku, ni pa razpravljal o preselitvi Palestincev tja,« je dejal tiskovni predstavnik izraelskega ministrstva.

Seveda Katz ob tej priložnosti ni izgovoril besede zapor (za Palestince). Namesto tega je govoričil o »gradnja umetnega otoka, velikega 6 km2, v Sredozemlju, povezanega z Gazo z enim samim mostom, kamor bodo preselili Palestince iz Gaze«.

Naj spomnimo še, da to ni nov projekt, saj je podoben nekaterim idejam, ki jih Izrael redno objavlja od sporazuma iz Osla leta 1993.

Nekatere je celotna zamisel spomnila tudi na zaporni otok Rikers Island v ZDA...

Izraelski zunanji minister Israel Katz se je znašel pod žarometi zaradi distopijskega načrta za rešitev palestinskega vprašanja z gradnjo umetnega otoka v bližini Egipta, v ponedeljek pa se je v pogovorih s kolegi iz EU v Bruslju uspešno izognil pogovoru o razmerah v Gazi.

Borrell je medtem potrdil, da je izraelski minister evropskim kolegom pokazal več video posnetkov.

Tako so nekateri evropski diplomati, med njimi torej tudi visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell, razkrili, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati, ko so poskušali najti rešitev za izraelsko-palestinski spopad in bližnjevzhodno krizo.

Na sestanku je Katz dejansko pokazal video posnetke prihodnjih infrastrukturnih projektov v regiji, namesto da bi govoril o tragični situaciji na terenu.

Euractiv poroča, da je bila potrpežljivost (evropskih diplomatov) do Izraela na preizkušnji zaradi video trikov, medtem ko si EU prizadeva za rešitev dveh držav. Toda gre za rešitev, ki jo Izrael vztrajno zavrača, saj je tudi premier Benjamin Netanjahu v ponedeljek znova zabičal tako Washingtonu kot Bruslju, da se to ne bo zgodilo v času njegovega vodenja vlade. Vir: Posnetek zaslona

Izraelec je tako za zaprtimi vrati vodjem evropskih diplomacij pokazal posnetke namišljenega umetnega otoka ob obali Gaze in železniškega omrežja, ki Bližnji vzhod povezuje z Indijo, so za Euractiv potrdili Borrell in več drugih diplomatov EU.

»Minister nam je pokazal več videoposnetkov, ki so imeli malo ali nič skupnega s tematiko, o kateri smo razpravljali,« je novinarjem po srečanju povedal Borrell.

Dodal je, da meni, da bi Katz »lahko bolje izkoristil svoj čas« v razpravi s kolegi iz EU.

Nekateri zunanji ministri držav EU za zunanjo politiko sicer pravijo, da Katz ni namignil, da bi se lahko otok uporabili za nastanitev prav prebivalcev Gaze, niti pobude ni povezal s tako imenovano rešitvijo dveh držav.

»Kljub temu je bilo precej nadrealistično, da je izraelska stran govorila o infrastrukturnih projektih namesto o grozljivih razmerah na terenu,« je sklenil eden od njih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek