REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odvratno: Žbogar in Malovrh v VS OZN podpirata agresijo in nezakonite napade ZDA na branilce Palestincev v Gazi!

Odvratno: Žbogar in Malovrh v VS OZN podpirata agresijo in nezakonite napade ZDA na branilce Palestincev v Gazi!Veselje ob vstopu v VS OZN, zato, da bi lahko danes podpirali - genocid? Vir: Posnetek zaslona, X

Medtem ko v Sloveniji pred državnim zborom protestniki s »snežnimi grobovi« ponazarjajo na tisoče umrlih, večinoma žensk in otrok v Gazi, tisoči pa podpisujejo peticijo za takojšnje končanje izraelskega genocida nad Palestinci, slovenski diplomati v Varnostnem svetu OZN kujejo in šivajo diplomatsko pokritje nezakonite uporabe sile zoper Hutije, ki so se edini z orožjem postavili v obrambo Palestincev v Gazi.

Še več, slovenski diplomati hkrati nizkotno molčijo o nezakoniti uporabi sile s strani ZDA in Velike Britanije in tako še naprej na svetovnem odru – sramotijo Slovenijo.

Slovenija je namreč 1. januarja postala nestalna članica VS OZN.

Po napadih na Jemen je Samuel Žbogar dejansko podprl angloameriške agresorje s trditvijo, da sta »svoboda plovbe in pomorska varnost ključnega pomena za mojo državo!«

Predno je to postala, so razne delegacije ministrstva za zunanje in evropske zadeve in državnega zbora romale na potovanja po vsem svetu, predvsem pa v države Azije, Latinske Amerike in Afrike in zagotavljale, da bo Slovenija v VS OZN, najvišjem organu OZN katerega naloga je varovanje miru delovala nepristransko in tudi v korist številnih majhnih držav.

Toda sponzor in glavni pobudnik ter podpornik slovenske kandidature za članstvo v VS OZN so bile Združene države Amerike, kot je nespretno, zaradi svojih notranjepolitičnih računic, razkril že Janez Janša.

In zato je bilo seveda mogoče pričakovati, da bo Slovenija v VS OZN takoj po izvolitvi pričela delovati kot podaljšana roka svojih gospodarjev v Washingtonu.

In sedaj imamo dokaze, da se je to tudi res zgodilo.

Vse se je začelo že 3. januarja na 52. zasedanju VS OZN, ob sprejemu resolucije SC/15552. Tedaj je slovenski veleposlanik v ZDA Boštjan Malovrh dejal, da je vmešavanje Hutijev v pravice in svoboščine plovbe v zadnjih tednih »preprosto nesprejemljivo«, saj predstavlja resno grožnjo mednarodni pomorski varnosti in pretoku hrane, goriva in kritične humanitarne pomoči, namenjene tistim, ki jo potrebujejo po vsem svetu.

»Zadnji meseci leta 2023 so se izkazali za izjemno turbulentno in travmatično obdobje na Bližnjem vzhodu. Treba se je izogniti regionalnemu prelivanju in stopnjevanju sedanjega opustošenja v Gazi, Izraelu in širši regiji,« je dejal veleposlanik Malovrh.

To je načeloma sicer res, a veleposlanik je pri tem »pozabil« omeniti, da so napadi Hutijev na zgolj (v tistem trenutku) z Izraelom povezane ladje že tisto »prelivanje« konflikta, do katerega pa je prišlo zaradi tega, ker Izrael ne želi ustaviti svojega že več kot 100 dni trajajočega, vsesplošnega in grozljivega pobijanja Palestincev v Gazi, Varnostni svet OZN pa tega ne more ustaviti zaradi ameriškega veta.

Vir: Posnetek zaslona, X

Da je izraelsko pobijanje »preprosto nesprejemljivo«, doslej ne od veleposlanika Malovrha in ne od Samuela Žbogarja, ki uradno predstavlja Slovenijo v VS OZN nismo uspeli slišati niti enkrat.

A to ni vse.

Takoj zatem je 10. januarja Slovenija celo glasovala za resolucijo, ki je od Hutijev zahtevala preknitev napadov na komercialne ladje. Dejansko je šlo za zahtevo, da se prekinejo napadi na ladje, ki so povezane z Izraelom in za katere so Hutiji sami dejali, da jih bodo takoj prekinili, če se vzpostavi premirje v Gazi in trpečim Palestincem začne dostavljati humanitarna pomoč.

Toda namesto da bi se Varnostni svet in slovenski predstavnik v tem organu ukvarjali z vzrokom problema (izraelskim pobijanjem Palestincev), so svoje napore skoncentrirali le na posledico, napade Hutijev, ki pa so vresnici – pritisk na Izrael in obramba pravic Palestincev.

Samuel Žbogar je v svojem nastopu takoj po ameriško-britanskih napadih na Jemen spomnil, da je Slovenija glasovala za resolucijo, ki je pritisnila na Hutije in »poudaril pomen svobode plovbe.«

Izrazil je tudi »zaskrbljenost zaradi vse slabšega položaja v Rdečem morju in obsodil napade Hutijev na komercialna plovila v ključni plovni poti.«

Takšni napadi namreč po mnenju Žbogarja »spodkopavajo mednarodno pomorsko varnost in ogrožajo kritične tokove hrane, goriva in humanitarne pomoči.« Poleg tega »tvegajo, da bodo Jemen potegnili v regionalni konflikt v času, ko se zdi kritični napredek k trajnemu miru na dosegu roke«, je opozoril.

Žbogar v tem nastopu ni niti z besedico omenil Gaze ter odgovornosti Izraela in predvsem ZDA za izvajanje genocida nad Palestinci, ki so vzrok za vojaški odziv Hutijev.

Z verbalnim napadom na Hutije je Žbogar obsojal tisti revni, skoraj desetletje bombardiran (s strani Savdske Arabije ob pomoči Zahoda) a ponosen in pogumen narod, ki si je doslej edini upal odločno in javno postaviti za pravice Palestincev, se upreti premočnemu sovražniku in narediti nekaj konkretnega zoper »zgodovinsko najbolje dokumentiran genocid«, ki se odvija pred našimi očmi.

Hutiji so medtem Američanom, ki so jih označili za teroriste in njihovim vazalom odgovorili (v tvitu zgoraj) javno: »V veliko čast nam je, da nas je sponzor in začetnik terorizma, ki je pobil nešteto ljudi po vsem svetu in uporabil atomske bombe v Hirošimi in Nagasakiju ter tam ubil na stotisoče ljudi, uvrstil med teroriste.«

Vir: Posnetek zaslona, X

Z drugimi besedami – Slovenija se je postavila na stran močnih in arogantnih nasilnežev, ki teptajo pravice nemočnih, izkoriščanih in žrtev genocida.

Že istega dne ponoči sta ZDA in Velika Britanija to resolucijo VS OZN in slovenski glas zanjo izkoristila za to, da sta napadli položaje Hutijev v Jemnu.

Napadenih je bilo več kot 50 ciljev v številnih mestih, umrlo pa je šest ljudi. Uradniki v Varnostnem svetu OZN so opozarjali na »krog nasilja«, ki ne vodi nikamor.

Toda ZDA in Velika Britanija sta se pri obrambi agresije na Jemen cinično sklicevali na neverodostojen argument, češ da se na podlagi 51. člena VS OZN – zgolj branita!

Takoj jima je odgovoril Vasilij Nebenzja, predstavnik Rusije v VS OZN, ki je bil kritičen do napada na Jemen s strani »tako imenovane mednarodne koalicije«, ki jo vodijo Združene države in Združeno kraljestvo ter »vključuje Avstralijo, Kanado, Bahrajn in Nizozemsko - kjer se slednja opisuje kot 'prestolnica svetovne pravičnosti',« kot se ji je posmehnil ruski veleposlanik.

Uveljavljanje pravice do samoobrambe ne velja za komercialni ladijski promet, je dejal Nebenzja in opozoril, da svobodo plovbe ureja Konvencija Združenih narodov o pomorskem pravu, ki predvideva pogajanja in arbitražo v primeru kršitev.

Poudaril je, da »Washington sploh ne zmore pojasniti svoje zgodbe« in dejal, da koncept piratstva v tem primeru - ne velja.

»Tudi če govorimo o piratih, vam Konvencija daje zgolj pravico, da zasežete piratsko plovilo in preganjate posadko, ne pa da bombardirate še eno državo, da bi jo spravili nazaj, v kameno dobo je dodal.

Potem ko so diplomati ZDA in Velike Britanije povedali svoja stališča, se je Nebenzja oglasil še enkrat.

Argumente, ki sta jih navedla Združene države in Združeno kraljestvo, označil za »zelo šibke.«

Ni pravne podlage, s katero bi upravičili napade koalicije pod taktirko ZDA na suvereni Jemen, je poudaril.

Vprašal je, kakšna pravica do samoobrambe lahko obstaja, ko sta London in Washington, D.C., na tisoče kilometrov stran od Adenskega zaliva.

Žbogar želi poglobljen odnos z ZDA...
Žbogar si je vedno želel poglobljen odnos z ZDA... Vir: Posnetek zaslona, X

»Nesorazmerno in nezakonito bombardiranje druge države ni isto kot obramba komercialnega ladijskega prometa. Anglosaški predstavniki in njihovi sateliti,« je dejal Nebenzja, »ponovno flagrantno kršijo Ustanovno listino Združenih narodov in druge norme mednarodnega prava ter dodatno destabilizirajo razmere na Bližnjem vzhodu, ki že gori.«

»Ti novi krogi bombardiranja so prispevek Zahoda k diplomaciji Bližnjega vzhoda«, je sklenil Vasilij Nebenzja.

Prekinitev ognja v Gazi je bistvena za preprečitev nadaljnje regionalne eskalacije, je poudaril predstavnik Rusije v VS OZN.

Opozoril je, da resolucija VS 2722 (2024) ne dovoljuje samovoljnih dejanj, ki jih ZDA in njihovi sateliti izvajajo v Jemnu.

Tudi veleposlanik Kitajske je opozoril, da Varnostni svet nobeni državi ni nikoli dovolil uporabe sile zoper Jemen. Opozoril je, da so napadi ZDA in njihove koalicije v nasprotju z resolucijo VS 2722 (2024).

»Nobena država ne sme napačno razlagati ali zlorabljati mednarodnega prava. Kitajska vidi napetost v Rdečem morju kot posledico konflikta v Gazi. Pozivati k preprečevanju širjenja konflikta, hkrati pa prilivati olje na ogenj z izzivanjem vojaškega spopada, je protislovno in neodgovorno,« je dejal Zhang Jun.

Bližnji vzhod je že na robu skrajne nevarnosti, je opozoril in dodal: »Zadnje, kar potrebujemo na tej stopnji, je brezobziren vojaški avanturizem, in prva stvar, ki jo potrebujemo, je mir in zadržanost.«

Države, ki so blizu »kolektivnemu Zahodu« so napade zahodne koalicije še naprej branile, toda tudi predstavnik Mozambika je spomnil, da se je njegova delegacija vzdržala glasovanja o resoluciji 2722 (2024), in izrazil zaskrbljenost, da je bilo to napačno razumljeno kot dovoljenje za uporabe sile.

Oglasil se je tudi Adrian Dominik Hauri, predstavnik Švice.

Vsaka vojaška operacija, ki bi presegala takojšnjo potrebo po zaščiti, je nesorazmerna – in je resolucija ne bi zajemala, je opozoril predstavnik Švice. Nato se je med razpravo oglasil tudi slovenski predstavnik – Samuel Žbogar.

Opozoril je, da so nedavni dogodki izjemno zaskrbljujoči, in spomnil, da resolucija 2722 (2024) poudarja pravico držav članic, da branijo svoja plovila pred napadi – vključno s tistimi, ki spodkopavajo pravice in svoboščine plovbe.

Vendar je to strogo omejeno na »vojaške ukrepe za prestrezanje napadov na trgovska plovila in vojne ladje za zaščito omenjenih plovil in oseb na krovu.«

V tem kontekstu bi bila vsaka vojaška operacija, ki bi presegala to takojšnjo potrebo po zaščiti, nesorazmerna – in je resolucija ne bi zajemala, je opozoril.

Med razpravo pa se je oglasil tudi slovenski predstavnik – Samuel Žbogar.

Ob obsodbi napadov Hutijev v Rdečem morju je spomnil na sprejetje resolucije Sveta 2722 (2024). »Svoboda plovbe in pomorska varnost sta ključnega pomena za Slovenijo«, je dejal in dodal, da je treba vse ukrepe za obrambo plovil pred napadi izvajati v popolni skladnosti z mednarodnim pravom, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in mednarodnim pravom o človekovih pravicah.

Ob izpostavitvi načel razlikovanja, nujnosti, sorazmernosti in previdnosti je izpostavil, da so prebivalci Jemna v letih konfliktov močno trpeli in si zaslužijo trajen mir.

Od aprila 2022 so prebivalci Jemna imeli koristi od premirja, ki na splošno traja.

Hutiji pred akcijo  Vir: X
Hutiji pred akcijo. Vir: Posnetek zaslona, X

»Nadaljnja nevarna eskalacija na Bližnjem vzhodu ni v nikogaršnjem interesu,« je opozoril in dodal, da ta nedavni razvoj dogodkov uvaja novo dinamiko, ki lahko dodatno zaplete že tako razgrete razmere. Pozval je k znižanju napetosti in dodal, da so potrebna skupna prizadevanja enotnega Varnostnega sveta, »da se izognemo strmoglavljenju v brezno,« je dejal Žbogar.

Na prvi pogled gre seveda za korekten, diplomatski nastop.

Toda če pri njegovi oceni vzamemo v obzir kontekst v katerem se je zgodil in vzročno-posledično serijo dogodkov, na katero se nanaša, je povsem jasno, da je Slovenija tukaj odigrala svojo vlogo »koristnega idiota« in »podaljška (zahodnega) imperija.«

Slovenija je bila med prvimi državami, ki so obsodile sicer neobstoječo »rusko agresijo« na Ukrajino. Toda ta spopad se dogaja med državama, ki mejita ena na drugo.

V konkretnem primeru pa se zahodna koalicija sklicuje na »samoobrambo« kljub temu, da napada državo, ki je tisoče kilometrov oddaljena od Evrope in ZDA, slovenskemu diplomatu pa se to ne zdi prav nič nenavadno in napada na Jemen niti z besedo ne obsoja.

Govoričenje Samuela Žbogarja o potrebi po spoštovanju mednarodnega in humanitarnega prava se na prvi pogled zdi na mestu, a v resnici gre za puhlice, ki so neprimerne, saj si diplomat ni upal jasno povedati, kdo je v resnici prekršil mednarodno pravo. Niti z besedo ni obsodil ne ZDA in Velike Britanije ter njunih podpornic.

Resolucija o Hutjih - Slovenija za
Resolucija o Hutjih - Slovenija je glasovala za resolucijo, ki je pogumne Hutije obsodila, ne da bi bila v njej tudi obsodba vzroka napadov na zgolj izraelske ladje - genocida v Gazi. Že nekaj ur po njenem sprejetju so jo ZDA uporabile za opravičevanje svojega nezakonitega napada na Jemen. Diplomatsko jim je asistirala tudi Slovenija, z Žbogarjem, Malovrhom, Fajonovo in Golobom. Vir: Posnetek zaslona

V trenutku, ko so te države očitno grobo prekršile Ustanovno listino OZN z napadom na drugo državo, kar je največji zločin, ki ga je sploh mogoče narediti, je Žbogar nejasno nakladal le nekaj o spoštovanju »humanitarnega prava« in »človekovih pravic.«

Vir: Posnetek zaslona, X

Toda napad na drugo državo je kršitev mednarodnega prava in spada v povsem drugo kategorijo kršitev kot pa so kršitve humanitarnega prava in človekovih pravic.

Ali slovenski vrhunski diplomat tega res ne ve? Seveda ve, le da je v tem primeru te navedbe izkoristil, da bi bilo videti, kakor da je obsodil angloameriške napade, čeprav tega v resnici ni naredil.

Ob konkretnem napadu je bil Žbogar v resnici popolnoma brez odziva in se je zadržal le pri sklicevanju na neke splošne norme, kar je v tem primeru enako molku.

Ne samo to, samo dan po angloameriškem napadu na Jemen, z obrazložitvijo držav agresork, da branijo »svobodo plovbe« je Žbogar kot svoj prvi odziv navedel celo, da sta »svoboda plovbe in pomorska varnost ključnega pomena za Slovenijo

Kako razumeti ta stavek, če ne kot podporo Slovenije agresiji ZDA in ameriških vazalov pri bombardiranju Jemna in Hutijev in hkrati kot zavržen primer slovenskega egoizma na mednarodni sceni.

Kako razumeti Žbogarja drugače, kot pa tako, da je v trenutku, ko v Gazi umirajo tisoči, za Slovenijo najpomembnejše, da ladje v luko Koper plujejo po najkrajši poti in brez zamud?

Osem let so jih bombardirali Savdijci, sedaj jih bombardirajo Zahodnjaki. Hutiji pa branijo - Palestince. Napada pa jih tudi - Slovenija... Vir: Posnetek zaslona, X

In kaj pomeni to, da Slovenija glasuje za prekinitev napadov Hutijev, ki pa so izraelske ladje pričeli napadati zaradi izraelskih neprestanih napadov na civiliste, ne da bi se pred tem ustavili napadi na Palestince v Gazi?

Vir: Posnetek zaslona

Prekinitev napadov na Izrael ob hkratni »neprekinitvi« napadov na Gazo lahko koristi le Izraelu pri izvajanju genocida nad Palestinci.

To pomeni zmanjšanje pritiska na Izrael v trenutku, ko je akcija Hutijev skoraj edina konkretna, »kinetična« akcija kakšne od držav sveta zoper genocid, ki ga pravkar izvaja Izrael.

Z drugimi besedami, Slovenija v najvišjem organu VS OZN obsoja Hutije, ki branijo Palestince, čeprav ta isti organ ni (zaradi ameriškega veta) niti z besedo obsodil Izraela, ki izvaja genocid!

Ob tem se je Slovenija v generalni skupščini OZN celo zavzela za takojšnjo prekinitev spopadov v Gazi, saj v Varnostnem svetu te odločitve zaradi veta ZDA ni bilo mogoče sprejeti.

Žbogar je obenem tisti diplomat, ki se je sam razglašal za »proameriškega«.

In sedaj to tudi vsak dan dokazuje, tako da servilno služi ameriški državi, čeprav mu visoko plačo vsak mesec nakažejo naivni slovenski davkoplačevalci.

Jokica: Žbogarju so ob razglasitvi rezultata glasovanja tekle solze sreče. Jasno, to je pomenilo selitev v ZDA in novo službo na plečih slovenskih davkoplačevalcev. Zakaj potem zagovarja ameriške interese? Vir: Posnetek zaslona, X

Nato pa Slovenija glasuje zato, da se takoj prekine s posledico, ne da bi se pred tem saniral vzrok spopadov!

Če bi Slovenija res bila objektivna in »glas majhnih držav«, kot je napovedovala pred svojo izvolitvijo v VS OZN, potem v organu, ki ni bil sposoben preprečiti napadov na žrtev (Palestince v Gazi) ne bi smela dati svojega glasu za obsodbo tistih, ki žrtev edini branijo – to pa so v tem primeru Hutiji.

Toda Slovenija je seveda ravnala predvidljivo.

Glasovala je v korist ZDA in Izraela in angloameriški koaliciji s tem dala diplomatski »figov list«, s katerim so poskusili »pokriti« svojo nezakonite napade na Jemen.

In ti napadi se sedaj, pričakovano, nadaljujejo iz dneva v dan.

Zaradi teh napadov že umirajo tudi civilisti. In kri na rokah imajo zato ne samo angloameriški politiki, ki so ukazali te napade, pač pa tudi Samuel Žbogar, Boštjan Malovrh in drugi slovenski diplomati ter diplomati podobnih vazalnih držav, ki so s svojimi glasovi in s svojim strahopetnim molkom ob očitnih kršitvah mednarodnega prava in Ustanovne listine OZN omogočili in podprli te zločine proti človeštvu.

ZDA so seveda lahko zadovoljne s svojo podporo Sloveniji za mesto v Varnostnem svetu OZN. Slovenija, ki se je na to mesto prerinila tako, da je prehitela Belorusijo.

Slovenija je upravičila zaupanje ameriškega gospodarja in opravila svojo umazano nalogo, ki ji je bila poverjena. In ni nenavadno, da je Slovenija za opravljanje tega umazanega dela na mesto veleposlanika VS OZN postavila prav Samuela Žbogarja.

Rupel in Janša sta zmeraj neomajno podpirala uničevalne okupacije tjih držav
Dimitrij Rupel in Janša sta zmeraj neomajno podpirala ameriške uničevalne okupacije tujih držav. Rupel se je »izkazal« s podporo sporni Vilniuški izjavi, Janša pa je priznal, da je bila Slovenija »ameriški kandidat« za mesto v VS OZN. Vir: Posnetek zaslona, X

Žbogar je bil, ne pozabimo, prav tisti veleposlanik Slovenije v ZDA, ki je leta 2008 sestankoval z ameriškimi politiki, molčal ob njihovih nezakonitih zahtevah in nato brez ene same besede ugovora ali opozorila o nevarnosti in mednarodnopravne nezakonitosti zahtev svojih ameriških sogovornikov napisal in v Ljubljano poslal znano Washingtonsko depešo, preko katere so visoki uradniki ZDA Sloveniji dali jasna navodila, kako naj vodi proces priznavanja enostransko razglašene neodvisnosti Kosova, torej dejanske odcepitve te pokrajine od Srbije brez soglasja matice in kako naj Slovenija celo med prvimi tudi prizna Kosovo, kar je bilo nato prav tako storjeno.

Žbogar je obenem tisti diplomat, ki se je sam razglašal za »proameriškega«. In sedaj to tudi vsak dan dokazuje, tako da servilno služi ameriški državi, čeprav mu visoko plačo vsak mesec nakažejo naivni slovenski davkoplačevalci.  

Žbogar je obenem tisti diplomat, spomnimo še enkrat, ki se je sam razglašal za »proameriškega«.

In sedaj to tudi vsak dan dokazuje, tako da servilno služi ameriški državi, čeprav mu visoko plačo vsak mesec nakažejo naivni slovenski davkoplačevalci.

In Slovenija še vedno ni podprla Južne Afrike v tožbi zoper Izrael pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, čeprav bi to lahko storila, kot so storile že mnoge države.

Toda Tanja Fajon se izgovarja, da to v tej fazi ni potrebno in podpira Palestino v drugem, vzporednem postopku, ki ga je začela Generalna skupščina OZN.

To seveda sproža navdušenje tudi v delu sveta.

Slovenska diplomacija v tem primeru ravna prav, a hkrati gre za pesek v oči slovenski javnosti, saj glede najpomembnejše tožbe Slovenija ni podprla Južne Afrike, a mnogi tega ne vedo.

Belgija je Južno Afriko podprla.

In mnoge druge države.

In ne pozabimo, da je slovenska diplomacija že prej delovala podobno.

Leta 2003, neposredno pred napadom ZDA na Irak je s pristankom takratnega zunanjega ministra Dimitrija Rupla na sporno »Vilniuško izjavo« naredila nekaj podobnega in dala diplomatsko podporo nezakoniti agresiji zoper Irak, sproženi na podlagi lažnih trditev, zaradi katerih je bilo ubitih od nekaj sto tisoč pa do milijona ljudi.

Praviloma je vsak peti vprašani v anketah v Iraku navedel smrt enega ali več članov družine, od tega polovico s strelnim orožjem.

Danes »karierna diplomata« Žbogar in Malovrh ravnata podobno kot nekoč Rupel – in s svojim ravnanjem in molkom v Varnostnem svetu »pokrivata« angloameriške zločine v Jemnu in na Bližnjem vzhodu.

Toda, kaj pomeni to za Slovenijo in slovenski narod v zgodovinski perspektivi?

Veliko sramoto, v to ni dvoma.

Partizani na Menini planini in Hitler ob govoru
Partizani na Menini planini in Hitlerjev govor. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Slovenci na sebe radi gledamo kot na narod, ki se je zmeraj boril za lastno in svobodo drugih.

Slovenci na sebe radi gledamo kot na narod, ki se je zmeraj boril za lastno in svobodo drugih. Večina v državi je še vedno ponosna na to, da so se Slovenci kljub svoji majhnosti odločno uprli nacifašizmu in si izborili svobodo, pozneje pa, tudi v gibanju neuvrščenih, pomagali pri osvoboditvi številnih drugih narodov izpod jarma kolonizatorjev ter zmeraj podpirali načelo samoodločbe narodov.

Večina v državi je še vedno ponosna na to, da so se Slovenci kljub svoji majhnosti odločno uprli nacifašizmu in si izborili svobodo, pozneje pa, tudi v gibanju neuvrščenih, pomagali pri osvoboditvi številnih drugih narodov izpod jarma kolonizatorjev ter zmeraj podpirali načelo samoodločbe narodov.

Jugoslavija je, ne pozabimo, tudi med prvimi priznala Palestino, za razliko od sedanje, »samostojne in neodvisne« Slovenije, ki si tega kljub svoji »samostojnosti« še vedno ne upa storiti.

To ravnanje slovenskih diplomatov pa je pljunek na vso slovensko zgodovino, predvsem pa na tradicije in vrednote NOB in slovenske »osamosvojitve.«

Takšno ravnanje je najmanj dvolično, če ne že skrajno podlo, neodgovorno in sprevrženo.

Slovenski diplomati s svojim delovanjem in molkom v Varnostnem svetu OZN dejansko podpirajo zločinske intervencije ZDA in ameriških vazalov, ki uničujejo neodvisne države, sprožajo prihod številnih beguncev v Evropo in Palestincem onemogočajo uresničevanje njihove temeljne in »kogentne« (jus cogens) pravice – do samoodločbe ter življenja v lastni državi.

Narod, ki doživi genocid namreč ne more izvesti samoodločbe, nasprotovanje ukrepom, s katerimi se genocid preprečuje pa genocid omogoča!

Resnica je kruta, a povedati jo je treba glasno: slovenska diplomacija in politika danes z napadi na tiste, ki branijo Palestince v Gazi branita in omogočata izraelski genocid! Še huje, slovenski diplomati v najvišjem organu OZN onemogočajo Palestincem uresničevanje prav tiste pravice, ki smo jo Slovenci zahtevali zase in ki je podlaga slovenske državnosti!

Resnica je kruta, a povedati jo je treba glasno: slovenska diplomacija in politika danes z napadi na tiste, ki branijo Palestince v Gazi branita in omogočata izraelski genocid! 

Še huje, slovenski diplomati v najvišjem organu OZN onemogočajo Palestincem uresničevanje prav tiste pravice, ki smo jo Slovenci zahtevali zase in ki je podlaga slovenske državnosti!

In ne pozabimo, da Slovenija vse do danes še vedno ni priznala Palestine kot države!

Lahko bi vsaj podprla Južno Afriko pred Meddržavnim sodiščem (ICJ), tako kot druge države (seznam zgoraj), a tega si slovenska vlada očitno ne upa!

Slovenski diplomati in najvišji politiki, tako v vladi kot v opoziciji in v Evropskem parlamentu so očitno brez delujočih hrbtenic.

Ne glede na to pa se slovenska vlada s svojim delovanjem v VS OZN celo hvali, predsednik vlade pa je celo ponosen na to, kako dobro menda slovenski diplomati opravljajo svoje naloge.

Opravljajo pa jih tako, da v nasprotju s svobodoljubnimi vrednotami države, zapisanih tudi v slovenski ustavi, verbalno napadajo in s tem omogočajo brutalne vojaške napade na Hutije, tiste, ki danes edini z orožjem branijo žrtve genocida – Palestince v Gazi.

Kakšna neverjetna sramota!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek