REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po vzgledu Janše: Dogajanje v policiji kaže, da bo po volitvah potrebno sprejeti Zakon o popravi krivic Janševe vlade

Po vzgledu Janše: Dogajanje v policiji kaže, da bo po volitvah potrebno sprejeti Zakon o popravi krivic Janševe vladeJanša in njegova izbranka na čelu NPU. Vir: Twitter

Zadnje dogajanje v policiji jasno kažejo, zakaj slovenskemu ljudstvu danes ne more pomagati več ne predsednik države, ne nadškof, ne varuh človekovih pravic, ne ustavno sodišče, ne Evropska komisija in prav tako ne več niti - mediji.

Pomagajo mu lahko le nove volitve.

Preprosto zato, ker nelegitimna vladna večina po tekočem traku spreminja zakone, si jih napiše tako, kot jim odgovarja, potem pa s spremenjeno zakonodajo »za nazaj« pokriva svoja kadrovska imenovanja.

Dober primer je imenovanje Petre Grah Lazar na položaj direktorice NPU in nezakonita razrešitev njenega predhodnika Darka Muženiča.

Ta je zaradi svoje razrešitve vložil tožbo na upravno sodišče, ki je njegovo razrešitev odpravilo in zadevo vrnilo Policiji v ponoven postopek.

Vladi je s tem z novo zakonodajo uspelo zaobiti odločitev sodišča. Dobesedno ponorčevala se je iz pravne države in tretje veje oblasti.

Nato je na Muženičev predlog delovno sodišče potrdilo začasno odredbo, da se zadrži izbira kandidata za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

In kaj je naredila Janševa vlada s svojo zelo nestanovitno, v ključnih trenutkih pa še vedno dosegljivo večino v parlamentu?

Janševa vlada je spremenila zakon o policiji in NPU spremenila v privesek ministra ter povsem navaden policijski organ.

Le zato, da bi si zagotovila trajnost imenovanj sebi lojalnih kadrov na mestih, na katera politika ne bi smela vplivati.

Vladi je s tem z novo zakonodajo uspelo zaobiti odločitev sodišča.

Vlada pod taktirko Janeza Janše se je dobesedno ponorčevala iz pravne države in tretje veje oblasti.

Po Muženičevi razrešitvi je sicer NPU kot vršilec dolžnosti sprva vodil Igor Lamberger.

Po komaj dveh mesecih ga je zamenjal Uroš Lepoša, ki pa je že v začetku oktobra generalnemu direktorju Policije predlagal, naj ga razreši, kot razlog pa je navedel osebne razloge.

Janševa izbranka in bivši: Grah-Lazarjeva in nekdanji direktor policije Jurič  Vir:NPU
Janševa izbranka in bivši: Grah-Lazarjeva in nekdanji direktor policije Jurič. Vir: NPU

Nekaj dni kasneje je kot vršilka dolžnosti vodenje NPU prevzela Petra Grah Lazar.

Aprila letos ji je sedanji direktor Policije Anton Olaj mandat v. d. direktorice podaljšal za šest mesecev, nato pa je po spremenjeni zakonodaji, ki je pričela veljati 13. novembra Grah Lazarjeva postala direktorica NPU.

Njena zgodba je res podobna lepotički iz Srbije, ki je bila glavna v srbski policiji, dokler se ni izpostavilo, da je vmešana v klanovske mafijske bitke, trgovino z drogo in še marsikaj drugega.

Je pa res, da je nekoč v srbski policiji nedotakljiva Dijana Hrkalović - že v zaporu.

V delu opozicije so nasprotovali spremembi zakona, saj da bo lahko tako minister za notranje zadeve (nekoč odstopljeni Aleš Hojs) usmerjal policijske preiskave.

Po njihovem mnenju novela povzroča dokončno politično podreditev NPU ter dokončen politični prevzem Policije in čistko v njej.

Zaradi novega zakona je sedaj »na prepihu« tudi 110 vodilnih položajev v policiji.

Več kot 100 direktorjev policijskih uprav in komandirjev postaj je prejelo sklepe o prenehanju dela na položajih in so zdaj vršilci dolžnosti.

To pa počne vlada, katere mandat se izteka.

Vse to kaže, da bo po volitvah potrebno izvesti ne samo prevzem oblasti, pač pa temeljito dejanšizacijo vseh vodilnih mest v Policiji, pa tudi upravi in delu medijev.

Vse to kaže, da bo po volitvah potrebo izvesti ne samo prevzem oblasti, pač pa temeljito dejanšizacijo vseh vodilnih mest v policiji, pa tudi upravi in delu medijev.

Pri vsem tem tudi imenovanje Grah Lazarjeve ostaja sporno.

Nova zakonodaja namreč lahko velja le za naprej, sodišče pa je jasno zapovedalo, da se postopek izbire kandidata direktorja NPU-ja ne sme nadaljevati, ker je bila kršena zakonodaja, ki je veljala doslej.

Policija zato ne bi smela postopkov v zvezi z Muženičem izvesti na podlagi spremenjene zakonodaje.

Prav tako očitno pa se je Janševa vlada zakonodaje lotila zato, da bi lahko namesto direktorja NPU zaposlila osebo, ki sicer ne bi izpolnjevala pogojev za delovno mesto.

Na Grah Lazarjevo letijo tudi številni očitki zaradi pomanjkanja izkušenj.

V Policijo - kjer prej ni delala na vodilnih delovnih mestih - se je vrnila iz družbe Deloitte, v kateri je delala kot menedžerka za finančno svetovanje.

Pomanjkanje kompetenc ji je med drugim očital tudi nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek, ki je opozoril, da »NPU vodi oseba, ki nima vodstvenih izkušenj« in »ne notranje ne zunanje strokovne avtoritete, ki jo predstojnik takšnega organa mora imeti.«

Muženič in Jurič
Darko Muženič in Andrej Jurič. Prvi nezakonito odstavljen, drugi odstopljen, na njunem mestu pa izbranka predsednika vlade in znanka njegovega sojetnika z Doba. Vir: Twitter

Jevšek je še opozoril, da gre za osebo, ki je »povezana še z nekaterimi ljudmi, ki jih isti NPU preiskuje.«

Grah Lazarjeva, sicer prijateljica Roka Snežiča, ki ga je Jevšek verjetno imel v mislih, je nekdanjega direktorja uprave kriminalistične policije zaradi njegovih kritik kazensko ovadila, vendar je Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti njeno ovadbo nato zavrglo.

Verjetno bi bilo dobro razmisliti o kakšnem krovnem zakonu, s katerim bi vse spremembe, izvršene v zadnjih dveh letih preprosto »resetirali« in vrnili v stanje pred nastopom sedanje vlade.

Ko je delala na NPU kot kriminalistika, ni napisala niti ene kazenske ovadbe, čeprav je na nedavnem zaslišanju na državnozborski komisiji dejala, da je »napisala več kot nič ovadb.«

Dva nekdanja prva moža policije Andrej Jurič in Anton Travner ter nekdanji in sedanja vodja NPU-ja, Andrej Lamberger in Petra Grah Lazar, so v svojih pričanjih v DZ-ju zanikali vpliv politike na delo policije in politično kadrovanje.

Nova vlada bo zato vse spremembe, ki jih je naredila sedanja vlada pod krinko izrednih razmer zelo težko spremenila, če se bo jih lotila posamično.

Da bodo vse naloge opravila sodišča, je iluzorno pričakovati, če bo obveljala Janševa zakonodaja.

Kako to gre, smo videli tudi v primeru RTV SLO: t. i. Grimsov zakon ni bil spremenjen tako dolgo, da z njim sedaj Janševa vlada lahko znova dela škodo javnosti in državi.

Kršitev in nezakonitosti v zadnjih skoraj že dveh letih pa je toliko, da se jih ne bo dalo enostavno odpraviti.

Tu bi se bilo potrebno res vzgledovati po Janši - in z zakonodajo odpraviti vso zgrešeno zakonodajo ter krivice Janševe vlade.

Verjetno bi bilo dobro razmisliti o kakšnem krovnem zakonu, s katerim bi vse upravne spremembe, izvršene v zadnjih dveh letih preprosto »resetirali« in vrnili v stanje pred nastopom sedanje vlade.

Lahko bi ga imenovali tudi Zakon o popravi krivic Janševe vlade (ZPKJV).

Delite članek