REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi dokazi: nošenje mask zniža okužbe s koronavirusom za 53 odstotkov

Novi dokazi: nošenje mask zniža okužbe s koronavirusom za 53 odstotkovMaske v šolah marsikje niso več obvezne. Vir: Twitter

Epidemija je v Sloveniji v polnem razmahu, zdravstveni sistem pa je na kolenih.

Po poročanju TV Slovenija so v sredo neuradno potrdili 3660 okužb.

Janševa vlada znova razpravlja o epidemičnih razmerah, strokovna skupina za covid-19 pa je znova pripravila nekaj predlogov za zaostritev omejevalnih ukrepov, vendar noben od njih ni posebej radikalen.

Strokovna skupina vladi predlaga ukrep delo od doma povsod, kjer je to mogoče.

Zakaj je to pomembno? Predvsem zato, ker se vse več držav sveta opira na cepljenje kot najbolj efikasno sredstvo v boju proti pandemiji koronavirusne bolezni covid-19. Pogosto je to povezano tudi z ukinitvijo nošenja mask.

Med predlogi naj bi bila med drugim uvedba študija na daljavo in promocija dela od doma, ne predlagajo pa zapiranja ali omejevanja kakršne koli gospodarske dejavnosti.

Prav zato je mogoče prav, da – kljub pomanjkljivi pravni podlagi, zaradi česar v Sloveniji prihaja do incidentov – znova opozorimo na pomen nošenja mask.

Pravkar je bila namreč objavljena velika študija, ki je pokazala, da je nošenje mask najbolj preprost in učinkovit ukrep za preprečevanje pandemije, ki v povprečju zmanjša okužbe oziroma »incidenco« za kar 53 odstotkov.

Študija je bila objavljena v znani britanski medicinski reviji British Medical Journal.

Maske iz papirja
Vsaka maska seveda ni enako dobra - namesto Počivalškovih je veliko bolje nositi kirurške, še boljše pa so maske FFP2, N95, KN95 in na koncu tiste po standardu FFP3. Vir: Twitter

Zakaj je to pomembno?

Predvsem zato, ker se vse več držav sveta opira na cepljenje kot najbolj efikasno sredstvo v boju proti pandemiji novega koronavirusa SARS-CoV-2.

Pogosto je to povezano tudi z ukinitvijo nošenja mask.

Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da bi prezgodnje odpovedovanje maskam lahko privedlo do tragičnih posledic.

Tudi cepiva namreč ne zagotavljajo 100-odstotno zaščito ne pred okužbami in ne pred težjim potekom koronavirusne bolezni covid-19 in smrtjo.

Delite članek