REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nezakonito: Zadrževanje okuženih starostnikov v centrih, razdeljenih na »cone« je v nasprotju z zakonodajo

Nezakonito: Zadrževanje okuženih starostnikov v centrih, razdeljenih na »cone« je v nasprotju z zakonodajoZa sedanjo vlado so že konkretni rezultati

Že dalj časa opozarjamo na dejstvo, da Slovenija s tem ko bolne in okužene, predvsem v domovih za starejše občane (DSO) ne preseli v posebne bolnišnice s tem krši navodila in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije.

Da slovensko zdravstvo ravna tako gre zahvala seveda predvsem prostorski stiski.

Vendar se s to stisko soočajo tudi druge države po svetu, ki pa za rešitev niso angažirale novih propagandnih kapacitet, pač pa so namesto tega razne druge objekte ki so ji bili na voljo – na primer športne, sejemske ali skladiščne – spremenile v ločene »covid bolnišnice.«

S prostorsko stisko se soočajo tudi druge države po svetu, ki pa za rešitev niso angažirale novih propagandnih kapacitet, pač pa so namesto tega razne druge objekte ki so ji bili na voljo – na primer športne, sejemske ali skladiščne – spremenile v ločene 'covid bolnišnice.'

V Sloveniji pa dr. Bojana Beović še naprej vztraja, da okužene s covidom-19 ni potrebno seliti v bolnišnice, pač pa lahko ostajajo v domovih za starejše. To napačno videnje pa zagovarjajo tudi drugi v vladi in Jelko Kacin, tiskovni predstavnik vlade za covid-19.

Vendar ne gre samo za izigravanje priporočil WHO-ja, ki so jo v vladi – spomnimo se samo napadov Janeza Janše na WHO na Twittru – precej očrnili, pač pa tudi za kršitev veljavne zakonodaje, opozarjajo v nekaterih nevladnih organizacijah.

Na to so opozarjali tudi v nekaterih opozicijskih strankah.    

Sedaj pa so proti nezakoniti politiki vlade skupaj nastopili otrebujejo bolnišničnega zdravljenja.

Če zahtevam ne bo ugodeno, se bo skupnost socialnih zavodov umaknila iz vseh delovnih skupin na tem področju, so sporočili.

Organizacije so v skupnem zapisu opomnile, da je po trenutno veljavni zakonodaj za obolele s covidom-19 obvezna popolna osamitev.

So bili starejši prepuščeni koronavirusu?

Izpostavile so določbo, da se »osamitev brez izjeme izvede v pooblaščenem zdravstvenem zavodu, v posebnem prostoru z zagotovljeno visoko stopnjo varnosti za preprečitev širjenja povzročitelja.«

Ob tem so opozorile, da večina socialnovarstvenih zavodov in varstveno-delovnih centrov nima osnovnih prostorskih, tehničnih, kadrovskih in drugih virov za izvajanje popolne in učinkovite osamitve oseb, okuženih s koronavirusom, niti ne gre za pooblaščen zdravstveni zavod, kot to zahteva veljavna zakonodaja.

Ne glede na to pa je vlada že v začetku junija razglasila zmago nad koronavirusom in se ob tem celo slavnostno slikala.

»Prisila, da socialnovarstveni zavodi in varstveno-delovni centri vzpostavijo tako imenovano sivo in rdečo cono, je torej v nasprotju s trenutno veljavno zakonodajo,« navajajo v izjavi zdravstveno - delovni centri.

Dodajajo še, da lahko zadrževanje obolelih s covidom-19 v socialnovarstvenih zavodih in centrih ogroža zdravje in krši pravice zdravih stanovalcev.

Slovenija - zmaga nad korono
Zdravstveni delavci so dobili celo lično zastavo, s katero so lahko proslavili "zmago" nad koronavirusom - v DSO-jih pa stanje tudi pol leta po izbruhu pandemije ostaja enako alarmantno.

Podpisniki vztrajajo, da se osamitve izvajajo izključno v pooblaščenih zdravstvenih zavodih ali v drugih nujnih kapacitetah, ki po arhitekturni zasnovi, opremljenosti in kadru ustrezajo standardom za pooblaščene zdravstvene zavode, da se lahko spopadejo z nalezljivimi boleznimi.

»Osamitev izven zavoda ali centra ne more biti predmet vsakokratnega zamudnega dogovarjanja ali celo improvizacije, ko pride do okužbe ali suma okužbe. Nujna je sistemska ureditev, ki bo takšno ukrepanje vnaprej predvidela v vseh prizadetih zavodih in centrih ter jim s tem omogočila hitro odzivanje,« so pozvali.

Prisila, da socialnovarstveni zavodi in varstveno-delovni centri vzpostavijo tako imenovano sivo in rdečo cono, je torej v nasprotju s trenutno veljavno zakonodajo.

Zavračajo tudi ocene, da je za okužene stanovalce oziroma uporabnike bolje, da ostanejo v domu, saj naj bi bilo zanje to manj stresno in bolj udobno, okolje pa bolj »domače«.

Opozarjajo, da je večkratno premeščanje po domskih conah za stanovalce prav tako stresno kot premestitev v zunanji pooblaščen zdravstveni zavod za osamitev.

Še posebej v primeru, če so za ravnanje znotraj zavoda vzpostavljena prvila, zaradi katerih so bili že doslej tisti po 85 letu praktično vnaprej - odpisani.

»Številne starostnike so posebne strokovne skupine odpisale že vnaprej, ko so po pregledu njihovih zdravniških kartonov odločile, katere je ob morebitni okužbi sploh smiselno prepeljati v bolnišnico in katere ne. Ta odločitev slovenskega zdravstvenega ministrstva in vlade pa je v popolnem nasprotju z navodili WHO, ki priporoča takojšnjo premestitev obolelih v bolnišnice. Toda sedaj se ob ponovni rasti okužb te napake ponavljajo, kar je še posebej opazno v primeru šempeterskega centra starejših občanov,« smo zadnjič pred tem opozorili v začetku julija.

Način izvajanja zdravstvene oskrbe za te starostnike v Sloveniji v času pandemije namreč spominja na izvedbo skupinske evtanazije, kot opozarjajo tudi na družbenih omrežjih.

Mnogi zato že zahtevajo oblikovanje preiskovalne komisije, ki bi preiskala sporno prakso vlade.

Čeprav obstaja nevarnost, da bo tudi to komisijo želela voditi - Janševa vlada.

Delite članek