REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Da bi selili bolne stanovalce samo zato, ker so bolni, se nam, strokovni skupini, nikoli ni zdelo ustrezno.«

»Da bi selili bolne stanovalce samo zato, ker so bolni, se nam, strokovni skupini, nikoli ni zdelo ustrezno.«Kim Jong-janša

Večkrat smo opozarjali, da je slovenska praksa »zdravljenja« starostnikov v domovih za ostarele popolnoma napačna in v nasprotju s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (SZO - WHO).

Način izvajanja zdravstvene oskrbe za te starostnike v Sloveniji v času pandemije namreč spominja na izvedbo skupinske evtanazije.

Mnogi zato že zahtevajo oblikovanje preiskovalne komisije, ki bi preiskala sporno prakso vlade.

Čeprav obstaja nevarnost, da bo tudi to komisijo želela voditi - Janševa vlada.

Po zastrašujočih podatkih o tem, da so slovenski zdravniki pod taktirko zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja naredili »sezname odpisanih«, ki so bili prepuščeni umiranju v mukah v domovih starejših občanov (DSO), sedaj tudi na družbenih omrežjih opozarjajo na nesprejemljivost in zavržnost takega početja.

Dr. Igor Pribac je s citatom Svetovne zdravstvene organizacije, ki je zahtevala, da se bolni starostniki, še posebej tisti s pridruženimi boleznimi takoj premestijo v bolnišnice, soočil s popolnoma obratnim mnenjem dr. Bojane Beović.

Nemoralni slovenski zdravniki so zastopali mnenje, da okuženim starostnikom ni potrebno v bolnišnice. Zato so v mukah umirali v domovih za stare.

Slovenski zdravniki so torej v nasprotju z mnenjem najboljših svetovnih strokovnjakov in zdravnikov SZO in tudi kitajskih in drugih zdravnikov iz JV Azije, ki so se najbolj uspešno in prvi spoprijeli s Covid-19 zastopali popolnoma drugačno mnenje. Namreč, da bolnim - ni potrebno v bolnišnice.

Zato so starostniki, oskrbovanci v Sloveniji zapostavljeni umirali v domovih za stare. Zadušili so se brez ustrezne pomoči zdravnikov.

Res - kako slab, nemoralen in nestrokoven zdravnik (in predsednik vlade, zdravstveni minister ...) moraš biti, da se zavzemaš za to, da bolni ob smrtno nevarni epidemiji in bolezni, ki po nekaj dnevih hitro napreduje in se lahko v akutno spremeni v nekaj urah - ostanejo izven bolnišnic?

Omenjena dr. Beović, sicer strankarski kader SDS-a ni edina. Enako sporna in neverodostojna stališča je zagovarjal cvet zdravniške stroke, ki ga je na pomembne institucije v državi (bolnišnice, NIJZ) postavila nova, Janševa vlada.

Podobno mnenje –, da starčkov pač ni potrebno premeščati, ker itak že umirajo – je pravzaprav zastopala tudi vsa aktualna, Janševa vlada.

S tem mnenjem so se pohvalili celo v tvitu.

Od tega nesprejemljivega stališča se je nekoliko prepozno poskusila distancirati celo zloglasna in v aferi SRIPT kompromitirana šefica stranke upokojencev DeSUS Aleksandra Pivec, toda zastonj – bralci njenih tvitov so hitro spregledali, da je sama del vlade in nosi odgovornost za krutost in pomanjkanje sočutja sedanje vlade.

Večina javnosti ne glede na poskuse vlade, da zanika svojo odgovornost za preko 87 smrtnih žrtev v DSO-jih meni, da se je vlada odzvala neustrezno.

Nekateri pa zaradi pomanjkanja empatije, odgovornosti in primernega ravnanja s strani predsednika vlade le tega vse bolj vidijo v podobi brezčutnega severnokorejskega diktatorja Kim Jong-una.

S strani vlade izbrani skupini zdravnikov, odgovornih za boj proti pandemiji se je namreč zdelo neprimerno, da bi bolne in okužene s Covid-19 zdravili v bolnišnicah.

So to sploh še - zdravniki?

In res - le zakaj delajo vse tako, kot želi Kim Il - Janša?

Delite članek