REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ne prepiraj se z bedakom!« Spor Kacina in Gantarja razkriva neusklajeno zakonodajo in razpoke v koaliciji

»Ne prepiraj se z bedakom!« Spor Kacina in Gantarja razkriva neusklajeno zakonodajo in razpoke v koalicijiGantar in Kacin imata različne poglede na karanteno ... Vir: Twitter

Besedni spopadi med vladnim govorcem Jelkom Kacinom in ministrom za zdravstvo Tomažem Gantarjem razkrivajo tudi neusklajenost zakonodaje glede izdajanja karantenskih odločb.

V zadnjem času je prišlo do cele vrste besednih spopadov med vladnim govorcem Jelkom Kacinom in ministrom za zdravstvo Tomažem Gantarjem.

Kacin je bil med torkovo novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 kritičen do majhnega števila nadzorov zdravstvenega inšpektorata nad izvajanjem karantenskih odločb.

Po njegovem mnenju je za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji treba povečati tudi učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb, ki je po njegovi oceni nezadostna.

Vladni govorec očitno ne razume postopka, je ocenil zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Nedostojno in nesprejemljivo se mu namreč zdi, da so inšpekcijski organi opravili samo 14 nadzorov, potem ko imamo na tisoče karantenskih odločb.

Po Kacinovih besedah bi moral, kdorkoli je za to odgovoren, prevzeti odgovornost. S tem pa je seveda meril na zdravstvenega ministra iz kvote DeSUS-a, ki nadzoruje tudi delo zdravstvenih inšpektorjev.

»Vladni govorec očitno ne razume postopka,« je nato za Radio Slovenija Kacinovo izjavo komentiral zdravstveni minister Gantar.

Pavel Ganar
Kako naj poteka izdajanje karantenskih odločb in nadzor njihovega izvajanja, to malenkost v vladi doslej očitno, kljub že polletnemu življenju z epidemijo, niso dorekli do konca. Vir: Twitter

Kot je pojasnil, se karantenske odločbe namreč vročajo po upravnem postopku, kar pa bo zakonsko urejeno šele s predlaganim četrtim protikoronskim zakonom.

Da odločbe prihajajo z velikim zamikom so medtem potrdili številni prebivalci Slovenije.

Prav tako je iz primerov drugih držav znano, da so spoštovanje karantene preverjali policisti, na primer v Italiji in Srbiji.

V Srbiji so na primer dokaj hitro ugotovili, da se četrtina tistih, ki jim je bila odrejene karantena, niso držali odločb.

Policisti bi lahko na takšen način, neposredno na domovih, kontrolirali izvajanje odločb le v izrednih razmerah. Te so sedaj ukinjene, v Sloveniji pa sploh nikoli niso bile uvedene.

Vendar so srbski policisti lahko na takšen način, neposredno na domovih kontrolirali izvajanje odločb le v izrednih razmerah. Te so sedaj ukinjene, v Sloveniji pa sploh nikoli niso bile uvedene.

Na ta problem je opozoril tudi zdravstveni minister Gantar.

»To pomeni, da lahko odločbo nekdo dvigne praktično že ob koncu karantene ali pa je sploh ne dvigne, kar pomeni, da zdravstveni inšpektorat v tem primeru ne more reagirati in je popolnoma nemočen,« je pojasnil minister.

Nato je tvitnil še modrost dneva, ki je najbrž letela prav na Kacina.

Kacin se je na ministrove komentarje nato odzval med naslednjo novinarsko konferenco.

»Jasno sem povedal, da je to moje osebno mnenje. Ali jaz razumem ali ne razumem, je drugo vprašanje. Vem pa, da imamo že od prvega dne, od 13. marca naprej, težave z vročanjem karantenskih odločb. Te izdaja ministrstvo za zdravje, zakaj prihaja do takega zamika pri izdaji in pri vročanju je seveda vprašanje, na katerega jaz ne bom odgovarjal,« je pojasnil vladni govorec.

Po besedah Kacina imajo ves čas veliko razprav, v katerih vedno znova zahtevajo, da se karantenske odločbe vročajo že na mejnem prehodu.

»In potem teh razlag ni več, kdaj je bilo komu kaj vročeno. Če se ob prihodu domov vroči karantenska odločba, potem je ta aktualna, točno se ve kdaj in kako,« je dejal.

Različna stališča in ocene sta minister in vladni govorec javnosti sporočala tudi glede potovanj na Hrvaško.

Gantar je za Radio Slovenija namreč poudaril, da Hrvaška po kriterijih Evropskega centra za nalezljive bolezni sodi na rumeni seznam.

Jelko Kacin - opozorilo ob prehodu meja občin
Tudi omejevanje gibanja prebivalcev na občine je bilo najverjetneje neustavno, vendar je vlada ukrep ukinila še pred presojo sodišča.

»Tukaj se verjetno malo sprenevedamo tudi v okviru politike. Jaz ne vem, eni odsvetujejo obiske držav, kjer je okužb več, tudi sosednje Hrvaške, drugi ne omenjajo nobenih omejitev. Tudi naš vladni govorec je med drugimi, kar seveda ni dobra informacija za ljudi,« je navedel minister Gantar.

Kacin tega ni želel komentirati. Kot je povedal, o tem odloča vlada.

»Vlada odloča takrat, ko dobi predlog. Jaz spremljam gradiva, ki prihajajo na vlado in takega predloga še nisem videl. Mene ne zanima, kaj kdo misli, zanima me, kaj kdo dela,« je pojasnil.

Vendar je pri tem pozabil, da zakonodaja v sedanji obliki takšnega vročanja odločb vsem državljanom ne omogoča.

Jelko Kacin je pozabil, da zakonodaja v sedanji obliki takšnega vročanja odločb vsem državljanom ne omogoča. V zakonu o nalezljivih bolezni jasno piše, da je lahko karantenska odločba izdana le ob sumu na bolezen.

V zakonu o nalezljivih boleznih jasno piše, da je lahko karantenska odločba izdana le ob sumu na bolezen.

Vladni odloki odrejajo drugače, toda policisti niso pristojni za izdajo karantenskih odločb že na meji.

V 18. členu zakona namreč jasno piše, da je »osamitev (izolacija) ukrep, s katerim lečeči zdravnik, območni zavod za zdravstveno varstvo ali Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije zbolelemu za nalezljivo boleznijo, omeji svobodno gibanje, kadar to lahko povzroči direkten ali indirekten prenos bolezni na druge osebe.«

Ob tem se »glede na način prenosa nalezljive bolezni in stanje kužnosti bolnika določi vrsta osamitve, ki lahko poteka na bolnikovem domu, v zdravstvenem zavodu (hospitalizacija) ali v za ta namen posebej določenem prostoru.«

Pri tem je »popolna osamitev obvezna za bolnike s pljučno kugo, pljučnim vraničnim prisadom, diseminiranim pasavcem, steklino ali z virusnimi hemoragičnimi mrzlicami (Ebola, Lassa, Marburg).«

Ukrepi na meji z Italijo
Slovenija nikoli, niti v času nove, Janševe vlade, ni popolnoma omejila vstopa državljanov Italije v Slovenijo.

Osamitev lahko traja največ toliko časa, kolikor traja kužnost.

Naslednji člen določa, da se »s karanteno lahko omeji svobodno gibanje in določijo obvezni zdravstveni pregledi zdravim osebam, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel za kugo, virusno hemoragično mrzlico (Ebola, Lassa, Marburg) ali nalezljivo boleznijo, za katero je minister, pristojen za zdravje, ali Vlada Republike Slovenije na podlagi četrtega odstavka 7. člena tega zakona razglasila epidemijo, v času njegove kužnosti.«

Tudi v tem primeru bi sum moral biti konkreten (»v stiku z nekom«), ne pa pavšalen, se pravi, da se odločba izda za vse, ki pač prihajajo iz neke »bolj kužne« države.

Pri tem karanteno »odredi minister, pristojen za zdravje na predlog Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.«

Tudi v primeru prihoda iz domnevno kužne države bi sum moral biti konkreten ('v stiku z nekom'), ne pa pavšalen, se pravi, da se odločba izda za vse, ki pač prihajajo iz neke 'bolj kužne' države.

Vendar ta določila zakona nikjer ne predvidevajo množično izdajanje krantenskih odločb na mejah, predvsem pa zdravstveno ministrstvo niti nima lastnih delavcev na mejah.

Kar se tiče tujcev zakon ob tem odloča, da »zdravnik oziroma zdravstveni zavod, ki je sprejel na obvezno zdravljenje tujca ali mu odredil osamitev oziroma izvršil odločbo o karanteni, mora o tem nemudoma obvestiti Policijo.«

Policija torej sama ne more nadzorovati izvajanja karantene, v zakonodaji pa sploh ni možnosti, da se karantenske odločbe izdajajo množično, vsem ljudem, ki bi izjavili, da so potovali skozi neko od držav na rdečem seznamu, na primer. Vladni odlok je tu v očitnem nasprotju z zakonom.

Zastavlja se vprašanje, ali odlok lahko »povozi« zakon?

Policija, klici 113

Po mnenju pravnikov ne, kajti v tem primeru bi lahko odpravili državni zbor in bi vlada vladala samo še z odloki.

Ob vseh protikorinskih paketih je vlada očitno pozabila na najpomembnejše – spremeniti zakonodajo tako, da bo omogočala hitro in učinkovito izdajanje karantenskih odločb in njihov nadzor.

Na vse to je vladni govorec pozabil.

Vse skupaj pa opozarja tudi na neusklajenost in razpoke znotraj predpisov in vlade, ki bi morala že ob sprejemu odloka o prehajanju meje jasno zapisati, kdo in na kakšen način izdaja karantenske odločbe.

Ob vseh protikorinskih paketih je vlada očitno pozabila na najpomembnejše – spremeniti zakonodajo tako, da bo omogočala hitro in učinkovito izdajanje karantenskih odločb in njihov nadzor.

Še prej pa bi verjetno morala vlada spremeniti zakonodajo, kajti spor med Kacinom in Gantarjem kaže, da je med vladnimi odloki in zakonodajo precejšnja »pravna praznina« oziroma da so vladni odloki celo v popolnem neskladju z zakonom o preprečevanju nalezljivih bolezni.

Ampak to ni nič novega za Jelka Kacina, ki je bil član vlade tudi v času, ko je s podobnimi pravnimi prazninami takratna, Peterletova vlada izbrisala na tisoče prebivalcev Slovenije.

Delite članek