REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napaka? Gibanje Svoboda zapustilo Twitter – v času skokovitega naraščanja števila novih naročnikov

Napaka? Gibanje Svoboda zapustilo Twitter – v času skokovitega naraščanja števila novih naročnikovElon Musk, Twitter in Robert Golob... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Stranka Gibanje Svoboda se je odločila, da zapusti Twitter. To je deloma povezano s težavami z njihovim Twitter računom, deloma pa s spremembami na čelu tega podjetja, za katerega v delu svetovne javnosti menijo, da bodo privedle do razpihovanja tega, kar se definira s pojmom »sovražni govor.«

Definicija svobode govora v ZDA in Evropski uniji se seveda razlikujeta in čeprav v Twitterju zatrjujejo, da bodo spoštovali »lokalno« zakonodajo, bomo morali še počakati na konkretne rezultate, da bi lahko ocenili spremembe.

Po drugi strani je res, da je bila vrsta računov – tudi nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu – ukinjena na pretirano dolgotrajen način, celo »doživljenjsko«, prav tako pa se je izkazalo, da je v preteklosti tudi Twitter spravil »na hladno« številne pomembne zgodbe, na primer tiste o nečednosti sina sedanjega ameriškega predsednika, zato je »osvoboditev« Twitterja morda celo dobrodošla.

V Gibanju Svoboda sicer menijo, da za obveščanje javnosti te platforme sploh ne potrebujejo več. Toda poteza Gibanja Svobode bi se lahko izkazala za napačno tudi v luči zadnjih sprememb na Twitterju.

Prijave novih uporabnikov na Twitterju so namreč dosegle »najvišjo vrednost vseh časov«, je v sobotnem tvitu sporočil večinski lastnik platforme družbenih medijev Elon Musk.

Glede na diapozitive iz pogovora o podjetju, ki ga je objavil na spletu, je bilo novih prijav v povprečju več kot dva milijona na dan v sedmih dneh do 16. novembra, kar je 66 odstotkov več kot v istem tednu lani.

»Mislim, da vidim pot do Twitterja, ki bo presegla milijardo mesečnih uporabnikov v 12 do 18 mesecih,« je Musk zapisal v drugem tvitu v nedeljo zgodaj.

Twitter se v zadnjih tednih spopada s tem, kar je Musk imenoval »ogromni padec prihodkov«, vse odkar je milijarder, lastnik družbe Tesla in podjetja SpaceX, prevzel vodenje velikana družbenih medijev.

Za to je okrivil izgubo oglaševalcev, ki so po Muskovih spremembah platforme ustavili svoje kampanje na Twitterju.

V začetku tega meseca je Musk odpustil polovico Twitterjeve delovne sile, vključno z ekipami, ki so odgovorne za komunikacije, kuriranje vsebine ter človekove pravice in etiko umetne inteligence.

Seveda se da obveščati javnost tudi drugače, toda v primeru številnih politikov smo lahko videli, da je neposredno in udarno obveščanje, ki ga omogoča Twitter včasih izjemnega pomena. Odreči se tej možnosti zgolj zaradi verjetnosti, da se bodo na tej platformi pojavljale tudi dezinformacije – bi bilo zato lahko zgrešeno.

To je skupaj z Muskovo prejšnjo odločitvijo, da uporabnikom zaračuna Twitterjevo funkcijo preverjanja identitete, sprožilo zaskrbljenost glede moderiranja vsebine platforme in širjenja lažnih računov ter kako lahko ti vplivajo na javno podobo oglaševalcev na Twitterju.

Poročilo, ki ga je prejšnji teden objavila neprofitna nadzorna organizacija Media Matters for America, trdi, da je Twitter od konca oktobra izgubil polovico svojih 100 najboljših oglaševalcev.

Zdaj zapuščeni računi so platformi samo v letu 2022 prinesli več kot 750 milijonov dolarjev.

Sem spadajo podjetja kot so General Motors, Mondelez International, Volkswagen, Chevrolet, Ford in Jeep.

V začetku tega tedna je Musk napovedal nadaljnje spremembe platforme, od katerih je bila prva nov sistem preverjanja za plačane naročnike.

Namesto modre kljukice bo za vse preverjene uporabnike poslovnih računov uporabljen zlati simbol, za državne račune pa siv.

Namesto modre kljukice bo za vse preverjene uporabnike poslovnih računov uporabljen zlati simbol, za državne račune pa siv.

Toda če se bo število uporabnikov nato začelo povečevati, Muskove metode pa bi se izkazale za uspešne, kot napovedujejo nekateri (Muskova metoda vzpodbujanja »kitov« je opisana spodaj), bi se odločitev o zapustitivi Twitterja lahko izkazala za napačno za vse, ki zaradi Muskovih zadnjih potez morda prehitro zapuščajo to digitalno barko.

Povedano preprosto: Musk postavlja nemogoče cilje, da z njimi ulovi najboljše kadre, ker ostali odpadejo.

Ti, ki ostanejo nato dobijo mandat, da poiščejo nove sodelavce, ker najbolje vedo, kaj potrebujejo - tudi med tistimi, ki so bili celo že odpuščeni.

Ta šok terapija dejuje kruto, toda očitno - deluje.

Seveda se da obveščati javnost tudi drugače, toda v primeru številnih politikov smo lahko videli, da je neposredno in udarno obveščanje, ki ga omogoča Twitter - včasih izjemnega pomena.

Odreči se tej možnosti zgolj zaradi verjetnosti ali nevarnosti, da se bodo na tej platformi med drugim pojavljale tudi dezinformacije – bi bilo zato lahko zgrešeno.

Pretirano zagovarjanje regulacije in omejevanje svobode govora bi lahko vodilo do nasprotnih učinkov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek