REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napačne odločitve, nato od stavke do stavke: Zaradi nizkih plač stavka na 41 upravnih enotah

Napačne odločitve, nato od stavke do stavke: Zaradi nizkih plač stavka na 41 upravnih enotahStavka upravnih delavcev. Vir: Posnetek zaslona, X

Pomanjkanje denarja, ki ga država trpi zaradi napačnih zunanjepolitičnih odločitev, ki so evropsko in slovensko gospodarstvo pripeljale v slepo ulico se nadaljuje in vodi do novih ih novih stavk v Sloveniji.

Po stavki sodnikov in tožilcev ter še vedno potekajoči stavki zdravnikov sedaj stavkajo tudi zaposleni na upravnih enotah v Sloveniji.

V času stavke bodo zagotavljali najnujnejše storitve, kar so matični in socialni postopki, ponekod bodo zaprti krajevni uradi.

Po oceni predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka stavka 85 odstotkov ali 2000 uradnikov z upravnih enot, saj se je za tako obliko protesta odločilo 41 od 58 upravnih enot po državi.

Mnogi zaradi prenizkih plač, nižjih od minimalne plače v Sloveniji odhajajo v druge službe. Novih zaposlenih - ne glede na številne razpise - ni.

Mnogi zaradi prenizkih plač, nižjih od minimalne plače v Sloveniji odhajajo v druge službe. Novih zaposlenih - ne glede na številne razpise - ni oz. jih ni toliko, da bi nadoknadili število tistih, ki odidejo z upravnih enot.

Načelniki jim namreč lahko v podpis ponudijo pogodbo o zaposlitvi z zneskom nižjim od minimalne plače, tistim z univerzitetno izobrazbo pa za 1400 evrov bruto.

Upravni zaostanki pa se medtem povečujejo. Že zdaj se jih je po podatkih sindikata nabralo okoli 30.000, največ v Ljubljani in Mariboru.

Novembra so stavkali na sedmih enotah, a niso dosegli napredka pri izboljšanju svojega položaja, zato so se v sindikatu odločili, da poskusijo znova.

»Povemo vam lahko zgolj, da se ni nič spremenilo in da nam gospodje z ministrstva za javno upravo, predvsem služba za upravne enote, že od lanskega junija obljubljajo, kako bodo uredili kadrovsko, materialno in prostorsko stisko uslužbencev na upravnih enotah,« je na novinarski konferenci poudaril Verk in dodal, da odgovorni medtem ne priznavajo, da gredo neobdelane vloge zaradi situacije na upravnih enotah v desettisoče in da je nemogoče procesirati takšno količino upravnih postopkov.

»Minister za javno upravo je na TV Slovenija izjavil, da bodo zaradi stavke najbolj prizadeti občani, a je pozabil omeniti, da zaradi reševanja vlog tujcev že zdaj dolgo čakajo na razreševanje svojih zadev. Država, ki želi biti okno za tuje delavce, ki vstopajo na evropski trg, bi morala zagotoviti denar in kadre, da se prošnje razrešijo v doglednem času,« je bil jasen.

Zdaj se namreč veliko upravnih delavcev, ki so se sicer ukvarjali z gradbenimi ali socialnimi zadevami, ukvarja z vlogami tujcev. »Ministrstvo ob tem izkazuje podcenjevalen odnos do zaposlenih na upravnih enotah. Že leta so obveščeni o težavah na vseh enotah, premakne pa se nič, stanje se ne izboljšuje – niti glede števila zaposlenih ali plač,« je povedal Dragan Stanković, sindikalist z ljubljanske upravne enote na Tobačni ulici.

Podpira jih tudi sindikat policistov.

Denarja bi morda lahko bilo dovolj, a ne smemo pozabiti, da je samo zaradi sankcij po popolnoma nepotrebni vojni v Ukrajini Slovenija na ta račun izgubila najmanj okoli 6,1 milijarde evrov.

 Slovenija zaradi podpore vojne v Ukrajini izgubila najmanj 6,1 milijarde evrov.

Kot kažejo izračuni Inštituta Breugel, je namreč EU zaradi vojne v Ukrajini ostala najmanj brez 1700 milijard evrov, kar je preko 11,7 odstotkov njenega BDP-ja v letu 2021.

Tega leta je slovenski BDP znašal 52.208 milijonov evrov.  Kar pomeni, da je tudi Slovenija zaradi podpore vojne v Ukrajini izgubila najmanj 6,1 milijarde evrov.

Ti evri bi prav prišli tudi zdravnikom, sodnikom, tožilcem in upravnim delavcem.

A žal jih je požrla vojna.

In »pametna« vojnohujskaška retorika evropskih politikov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek