REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

MZZ brez podatkov o kriznih sestankih o venezuelskih Slovencih

MZZ brez podatkov o kriznih sestankih o venezuelskih SlovencihVIR: Insajder.com

Prejeli smo odgovor ministrstva za zunanje zadeve, ki ga vodi Miro Cerar, glede policijske preiskave Društva Lipa oz. njene predsednice Danie Frank v zvezi s sumom ilegalnega pridobivanja slovenskega državljanstva. 

Odgovorili so nam, da jim na ministrstvu »ni znano, da bi potekali kakšni krizni sestanki glede števila ali kvalitete prošenj za državljanstvo prosilcev iz Venezuele,« hkrati pa jim »nista poznani gospa Frank ali društvena dejavnost, ki jo omenjate«. 

Na ministrstvu še opozarjajo »na dejstvo, da prošenj za državljanstvo ne obravnava, niti o tem ne odloča Ministrstvo za zunanje zadeve. Konzularne obiske v Venezueli namreč opravlja pristojno slovensko diplomatsko predstavništvo (veleposlaništvo Brasilia).« 

Na ministrstvu še opozarjajo »na dejstvo, da prošenj za državljanstvo ne obravnava, niti o tem ne odloča Ministrstvo za zunanje zadeve. Konzularne obiske v Venezueli namreč opravlja pristojno slovensko diplomatsko predstavništvo (veleposlaništvo Brasilia).« 

Posredovali so nam tudi želene podatke, kolikokrat je od leta 2015 pristojno veleposlaništvo v Braziliji opravljalo konzularne dnevne v sami Venezueli. Od leta 2015 do danes so tako izvedli dva konzularna obiska oz. dneve: prvič med 22. in 24. novembrom 2016, ko je slovenske diplomate obiskalo 76 strank in drugič 17. julija letos, ko je bilo 47 strank. 

Pristojno veleposlaništvo v Braziliji po podatkih ministrstva vsak mesec prejme do deset zaprosil za razne konzularne zadeve s strani državljanov Venezuele: »Večinoma gre za pridobitve državljanstva in nove potne liste (bodisi državljani RS bodisi potomci).« Hkrati so sporočili, da bodo naslednji konzularni dan v Venezueli predvidoma izvedli v drugi polovici naslednjega leta. 

Pristojno veleposlaništvo v Braziliji po podatkih ministrstva vsak mesec prejme do deset zaprosil za razne konzularne zadeve s strani državljanov Venezuele: »Večinoma gre za pridobitve državljanstva in nove potne liste (bodisi državljani RS bodisi potomci).«

Zanimalo nas je tudi, glede na stalne prošnje za diplomatsko pomoč, če nameravajo vzpostaviti stalno diplomatsko predstavništvo v Venezueli. »Postopki imenovanja častnih konzularnih funkcionarjev in odpiranja predstavništev, ki jih vodijo, potekajo na iniciativo pristojnega veleposlaništva in v sodelovanju z bilateralnim sektorjem na ministrstvu, ki si aktivno prizadeva za širitev mreže častnih konzulov, posebej v državah, kjer nima rezidenčne diplomatske prisotnosti,« so pojasnili na ministrstvu.

Na koncu so še dodali, da »pogoji za odprtje častnega konzulata RS v Caracasu trenutno ne obstajajo.«
 

Delite članek