REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mustafa Nadarević – hrvaški, bosanski, jugoslovanski, nikakor pa ne zgolj »balkanski« igralec

Mustafa Nadarević – hrvaški, bosanski, jugoslovanski, nikakor pa ne zgolj »balkanski« igralecMustafa Nadarević. Vir: Twitter

V začetku tega tedna je odjeknila vest, da je po težkem boju z rakom na pljučih umrl priljubljeni bosanski igralec Mustafa Nadarević.

Star je bil 77 let.

Bil je zelo znan, igral pa je predvsem v številnih jugoslovanakih, pa tudi slovenskih filmih. Med drugim ga poznamo iz filmov »Čefurji raus!« in »Piran-Pirano« ter televizijske serije »Nor, zmeden, normalen« (Lud, zbunjen, normalan).

Mediji v Sloveniji so poročali tudi o tem, kako je pred osmimi leti Nadarević pokopal svojo veliko ljubezen Slavico Radović, s katero je bil v zvezi 20 let. Za Slavico je bil usoden rak na dojkah. Ob njeni smrti je bil ob njej Mustafa.

Zaspala je v njegovem naročju, v Ljubljani, pokopana pa je v Kopru, kjer je bila rojena in kjer je preživela svojo mladost.

Nadarević ni igral v »balkanskih«, pač pa v filmih in predstavah, ki so se odigrali v Jugoslaviji in nato, po njenem razpadu, v naslednicah SFRJ.

Ob tem pa so, zanimivo, nekateri Mustafo Nadarevića – očitno v politično korektni maniri, ki vlada v večini naslednic nekdanje SFRJ – označili celo za »balkanskega igralca.«

Kar pa ni ravno primerno, ne samo zaradi slabšalnega prizvoka, ki ga ima označevanje s tem polotokom v Sloveniji, pač pa tudi zato, ker Nadarević ni igral v »balkanskih«, pač pa v filmih in predstavah, ki so se odigrali v Jugoslaviji in nato, po njenem razpadu, v naslednicah SFRJ.

Ni znano, da bi Nadarević zaslovel v Albaniji, Grčiji, Bolgariji, Romuniji ali kakšni drugi balkanski državi izven nekdanje Jugoslavije.

Mustafa Nadarević leta 1968
Mustafa Nadarević leta 1968. Vir: Screenshot YouTube

Znano pa je, da imajo mnogi – očitno tudi novinarji – težave pri uporabi besede »jugoslovanski« tudi kadar gre za popolnoma pravilno označevanje dogodkov in dejstev iz polpretekle zgodovine.

Nadarević je bil zato predvsem hrvaški in bosanski igralec, seveda tudi jugoslovanski, kot je to sam pojasnil že v preteklosti.

Jaz sem samosvoj, ampak naj me imajo tudi drugi za svojega, mene to ne moti.

Leta 2013 je v intervjuju za televizijo »Al Jazeera Balkans« v oddaji »Oni zmagujejo« odgovoril tudi na vprašanje, ali je hrvaški ali bosanskohercegovski igralec.

»Rojen sem v Banja Luki, v Bosni in Hercegovini leta 1943, drugega maja, potem pa, ko je bila Banja Luka bombardirana so moji zbežali v Zagreb in sem tam živel nekaj časa, potem pa malo v Bosanskem Novem, pa v Rijeki, pa spet v Zagrebu. Jaz sem samosvoj, ampak naj me imajo tudi drugi za svojega, mene to ne moti,« je odgovoril Nadarević.

Mustafa Nadarević
Vir: Twitter

»Kot igralec sem odrastel v Zagrebu, šolal se in bil celo življenje v Hrvaškem narodnem gledališču in na ta način sem hrvaški igralec. Ampak če hočem biti natančen in točen, potem sem iz celotne Jugoslavije. Tu sem odrastel in vsi ti deli so mi dragi,« je sklenil.

In zato ni prav nobenega razloga, da si ga zapomnimo in zamejimo kot »balkanskega« igralca.

Ampak če hočem biti natančen in točen, potem sem iz celotne Jugoslavije. Tu sem odrastel in vsi ti deli so mi dragi.

Ne, bil je »jugoslovanski« in v tem pogledu vsaj deloma tudi »naš.«

In zato je njegova smrt izguba za mnoge na področju nekdanje Jugoslavije.

Predvsem pa je bil odličen igralec, ki ga bodo v vlogah, ki so ostale zapisane na filmskem traku, spremljale še mnoge generacije.

Delite članek