REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Matjaž Hanžek piše Tanji Fajon: »Vaše čvekanje v prazno je v resnici namenjeno le potešitvi lastne slabe vesti!«

Matjaž Hanžek piše Tanji Fajon: »Vaše čvekanje v prazno je v resnici namenjeno le potešitvi lastne slabe vesti!«Hanžek Fajonovi: V trenutku ko ste Slovenijo priključili pomorski misiji proti Hutijem v Rdečem morju, ste se znova postavili na napačno stran zgodovine! Ne govorite več, da je pri Gazi padla na izpitu humanost. Padla je tudi naša diplomacija. Vir: Posnetek zaslona, X

Nekdanji varuh človekovih pravic na Slovenskem Matjaž Hanžek je zunanji ministrici Tanji Fajon poslal pismo, v katerem je izpostavil vrsto tehtnih vprašanj.

Gre v bistvu za nadaljevanje dopisovanja, saj je podobno pismo poslal že februarja.

Prvo pismo so nekateri mediji še sramežljivo objavili, drugega pa še nismo zasledili v kibernetskem prostoru, zato ga objavljamo.

Res je tragično, da takšnega pisma ni sposoben sestaviti aktualni varuh človekovih pravic in še večja katastrofa je, da imamo »levo vlado«, ki ni sposobna doumeti, kaj se dogaja v t. i. »mednarodni skupnosti«.

Gre pa vsekakor za pismi, ki si zaslužita pozornost, saj gre za v Sloveniji žal zelo redek primer postavljanja pravih vprašanj in javnega izpostavljanja ob prelomnih vprašanjih, pri katerih tudi praktično vse parlamentarne stranke in celo številne civilnodružbene organizacije bojazljivo molčijo ali pa celo navijajo za zgrešene politike, ki vodijo le še v hujše trpljenje in vojne.

Res je tragično, da takšnega pisma ni sposoben sestaviti aktualni varuh človekovih pravic in še večja katastrofa je, da imamo »levo vlado«, ki ni sposobna doumeti, kaj se dogaja v t. i. »mednarodni skupnosti« in s svojo zmedeno politiko to kar zgradijo z rokami, podirajo z zadnjicami (Palestina – najprej pomoč za Gazo, potem pošiljanje vojakov zoper Hutije), ali pa so že od začetka na povsem zgrešeni smeri (Ukrajina)

Matjaž Hanžek pa je v odprtem pismu zapisal, kot sledi:

»Spoštovana ministrica Tanja Fajon

Hvala za vaš odgovor na moje pismo, ki sem vam ga poslal pred časom. Hvala za nič, za odgovor, ki le potrjuje moje obtožbe, da je vaša politika in politika vaših sodelavcev v EU, VB in ZDA nenačelna in hinavska! Vse kar sem razbral je, da boste pri podpori genocidne politike Izraela do Palestincev nadaljevali.

Priznam, da vlagate veliko truda, da bi z besedami zakrili, da niste in, kot kaže, ne nameravate narediti nič konkretnega, da Gaza ne bi bila 'prizorišče grozljive človeške tragedije', kot sami priznavate. Da boste še naprej podpirali genocid in se hkrati ob tem na vso moč trudili pokazati drugačen obraz.

Priznavam, da

- ste večkrat obsodili;

- ste jasno in glasno obsodili….;

- opozarjate;

- redno in konsistentno prenašate sporočila;

- vztrajno pozivate;

- izražate nestrinjanje;

- prenašate proteste;

- ponovno pozivate;

- ponovno prenašate pričakovanja;

- izražate globoko zaskrbljenost;

- obsojate;

- poudarjate;

- pozivate;

- izpostavljate.

Res zavidanje vredno besedišče, medtem pa Izrael nemoteno pobija civiliste vseh starosti.

Genocid se nadaljuje, vi pa le zaigrano skrušeno priznavate, da je 'svet padel na preizkušnji humanosti'.

Sramota, saj je vse to čvekanje v prazno v resnici namenjeno le potešitvi lastne slabe vesti.

Hvalite se, da ste skoraj dnevno v stikih z izraelskimi predstavniki. Lepo, pa ste jim kdaj ob kramljanju tudi zažugali s podobnimi ukrepi, kot jih skoraj dnevno sprejemate proti Rusiji?

Mojo jezo in, verjemite, jezo mnogih, spodbuja predvsem tisto, česar ne naredite. To so konkretni koraki, ki bi pomenili dejanski pritisk na Izrael, da bi prenehal z genocidom.

Ne bom vam jih razlagal, saj jih zelo natančno poznate!

Obnovite si le ukrepe, ki ste jih sprejeli zaradi ruskega napada na Ukrajino in že pred tem. Hvalite se, da ste skoraj dnevno v stikih z izraelskimi predstavniki.

Lepo, pa ste jim kdaj ob kramljanju tudi zažugali s podobnimi ukrepi, kot jih skoraj dnevno sprejemate proti Rusiji?

Ste se sedaj, ko sprejemate že ne vem katere sankcije – trenutno proti krivcem za smrt Navalnega – spomnili, vi in vaši kompanjoni v genocidu, da bi uvedli sankcije proti krivcem za smrti tisočev otrok v Gazi?

V trenutku ko ste Slovenijo priključili pomorski misiji proti Hutijem v Rdečem morju, ste se znova postavili na napačno stran zgodovine! Ne govorite več, da je pri Gazi padla na izpitu humanost. Padla je tudi naša diplomacija, ker tisti, ki imate moč in dolžnost niste storili nič konkretnega, da bi odvrnili Izrael od masakra.

V trenutku ko ste Slovenijo priključili pomorski misiji proti Hutijem v Rdečem morju, ste se znova postavili na napačno stran zgodovine! Ne govorite več, da je pri Gazi padla na izpitu humanost. Padla je tudi naša diplomacija.

Naj končam z najnovejšo izjavo predstavnika EU Borrella: 'Gaza je bila pred vojno največji zapor na prostem. Danes je največje pokopališče na prostem za več deset tisoč ljudi in tudi pokopališče za številna najpomembnejša načela humanitarnega prava.'

Po taki hinavsko zgroženi izjavi bi pričakoval, da bo EU takoj sprejela konkretne sankcije proti Izraelu.

A sledili so naslednji ukrepi: novih pet milijard evrov za oboroževanje Ukrajine, nove sankcije proti Hamasu in proti tistim judovskim kolonom, ki so na Vzhodnem bregu 'preveč nasilni' do palestinskih sosedov.

Vse to nima nič z 'največjim pokopališčem na prostem' - Gazo.

Mnogo bolje bi naredili, če bi vi, EU, VB in ZDA zagrozili Izraelu, a to od vas vseh zaman pričakujemo.

Matjaž Hanžek, nekdanji varuh človekovih pravic Slovenije«

Nekdanji varuh človekovih pravic na Slovenskem Matjaž Hanžek je slovenski zunanji ministrici Tanji Fajon poslal pismo, v katerem je izpostavil vrsto tehtnih vprašanj. Vir: Posnetek zaslona, X, arhiv

Matjaž Hanžek pa je sicer podobno pismo poslal že prej, 20. februarja letos.

To vaše »nedejanje«, ta vaša dvojna merila so neskončna sramota za vas in žal tudi za vso Slovenijo!

Tudi to je vredno branja.

Objavljamo ga v nadaljevanju: Matjaž Hanžek piše Tanji Fajon: Mene je sram! Ali vas ni nič sram?

»Že nekaj časa opazujem vaše vodenje slovenske zunanje politike. Z njim se globoko ne strinjam, predvsem zaradi vaše nenačelne politike, ki jo izkazujete v odnosu do različnih držav. V mislih imam vaš odnos do Rusije in Izraela. Do prve ne morete zakriti svojega sovraštva, do druge pa ne svoje podrejenosti in hinavstva. Da, hinavstvo veje iz vaših besed, ko govorite o genocidu v Gazi in Palestini na splošno.

Vse, kar ste bili doslej sposobni izustiti, je, da morajo morilci (tako jih imenujem jaz, ne vi) svoje zločine početi malo bolj v rokavicah. Skupaj z EU niste naredili še nobenega resnega dejanja, ki bi pokazalo, da v resnici nasprotujete masakru v Gazi, medtem ko so ukrepi do Rusije skoraj vsak dan na dnevnem redu.

Ta vaša nenačelnost in nenačelnost EU se kažeta tudi v odločitvi, da pošljete vojsko nad jemenske Hutije, ki so še edini, ki zares pomagajo Palestincem. S tem ste se s svojo politiko postavili na stran morilcev! Pritisnite na Izrael, da neha s pomori v Gazi, pa bojo tudi Hutiji nehali napadati ladje.

Vse, kar ste bili doslej sposobni izustiti, je, da morajo morilci (tako jih imenujem jaz, ne vi) svoje zločine početi malo bolj v rokavicah.

Če sem se do sedaj še nekako zadrževal, da vam ne pišem, je zadnje vaše dejanje podrlo vse zavore.

Na zagovor ste poklicali ruskega veleposlanika zaradi smrti ruskega oporečnika Navalnega. To bi bilo v normalnih časih morda le nekoliko nenavadno, saj kaj takega običajno ne počnete (nisem opazil, da bi npr. povprašali, kako je z že desetletje zaprtim Julianom Assangeem ali kakšnim drugim oporečnikom, ki jih je v svetu precej).

A v teh norih časih, ko so v Izraelu masakrirali že 30 tisoč civilistov, o vašem klicu veleposlaniku Izraela na zagovor ni duha ne sluha. To vaše 'nedejanje', ta vaša dvojna merila so neskončna sramota za vas in žal tudi za vso Slovenijo! Pokazali ste, da je za vas pomembnejši en človek, ki z vami deli politično prepričanje, kot pa 30 tisoč pomorjenih ljudi, ki imajo nekoliko drugačno barvo kože in vero. Temu lahko rečemo rasizem!

Mene je sram!

Zato vas javno sprašujem: Ali vas ni nič sram?

P.S.: Vprašanje je namenjeno tudi Vladi Republike Slovenije in koalicijskim strankam.

Matjaž Hanžek, nekdanji varuh človekovih pravic«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek