REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Manipulacija z resnico o Buči: Komu se je v resnici klanjala slovenska predsednica med obiskom Ukrajine?

Manipulacija z resnico o Buči: Komu se je v resnici klanjala slovenska predsednica med obiskom Ukrajine?Nataša Pirc Musar pred spomenikom lažega poboja. Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenska predsednica se je nedavno poklonila »žrtvam v Buči«.

A vse kaže, da se ni klanjala ne pravim žrtvam, ne na pravem kraju.

Zadnje informacije o tem, da gre za laž, prihajajo iz Češke.

Tu sodijo Filipu Simanu zaradi ropov, ki jih je izvajal tudi v Buči.

Med sojenjem pa je priznal tudi, da je videl zločine in posilstva ter sodeloval v pobojih.

V Ukrajini je plačanec postal poveljnik odreda 12 ljudi, ki naj bi izvajal patrulje in »čistilne akcije« na območju Irpina in Buče.

Na sojenju je pričal, kjer je priznal, da je bil priča posilstvu in vzel razne stvari in dragocenosti umrlih vojakov in civilistov. Krivde ni priznal, češ da so to počeli tudi drugi.

Bili smo policija, bili smo sodišče, bili smo celo strelski vod, ko je prišlo do tega.

Citati iz same spletne strani Seznam zprávy (v strojnem prevodu) navajajo: "V prostovoljnem oboroženem bataljonu je Siman po pričevanju postal tudi krvnik. »Bili smo policija, bili smo sodišče, bili smo celo strelski vod, ko je prišlo do tega.«

»Siman je rekel, da je imel travmatično izkušnjo iz Ukrajine; opisal je, da je bil prvič v življenju priča umoru in posilstvu.«

Sodnik je Seamanu pokazal videoposnetek: »Nisem prišel krasti, ampak ker so stvari šle tako, potem je v redu.« Potrdil in priznal je, da je kradel iz zapuščenih hiš, ki jih je imel s svojo enoto, ko je čistil za  ruskimi okupacijskimi silami.

Rekel je, da je sledil navodilom poveljnika, po njegovih besedah ​​pa so enako storile tudi druge vojaške osebe."

Niso torej kradli, posiljevali in ubijali Rusi, pač pa »osvoboditelji«.

Slovenska predsednica pa se je nato šla klanjati – »žrtvam Rusije.«

Toda domnevni zločin v Buči je zaradi številnih razlogov že doslej velja za tipičen primer lažnega poboja in operacije in napada na lažno zastavo, katere namen je bil očrniti Rusijo.

Pri tem je potrebno vedeti predvsem dve dejstvi – prvič, da takoj zatem, ko so se ruske sile iz Buče umaknile, lokalne oblasti niso poročale o prav nobenih »množičnih zločinih« ali truplih na ulici.

Slovenska predsednica se je nedavno poklonila »žrtvam v Buči«. A vse kaže, da se ni klanjala ne pravim žrtvam, ne na pravem kraju.

In drugič, da je dogodek postal velika afera šele v trenutku, ko je postalo jasno, da se bo Ukrajina po pritisku ZDA in Združenega kraljestva umaknila iz pogajanj z Rusijo.

Oziroma - je prav Buča postala izgovor za ta umik.

To kaže tako vrstni red dogodkov kot posamezni drugi dokazi.

Ukrajina je ruske enote obtožila vojnih zločinov v mestu Buča šele potem, ko je nekaj dni že nadzorovala mesto.

Vendar Moskva vztraja, da so obtožbe neutemeljene in namiguje, da ukrajinska vlada manipulira z mediji, da bi blatila Rusijo.

Buča je majhno mesto s približno 35.000 prebivalci, ki leži približno 10 km severozahodno od ukrajinske prestolnice Kijev.

Ruske enote so bile na tem območju prisotne že od prvih dni ruskega vojaškega napada, nato pa so jim konec marca 2022 ukazali, naj se evakuirajo.

Nekaj ​​dni po umiku je Kijev rusko vojsko obtožil, da je v Buči zagrešila številna grozodejstva.

Moskva je zanikala obtožbe in neuspešno poskušala sklicati sejo Varnostnega sveta ZN, da bi razpravljali o tem, za kar trdi, da je poskus očrnitve njenih sil.

Ruska zunanja obveščevalna služba je pred tem opozorila, da si Kijev prizadeva zmanjšati pomen posnetkov, na katerih se zdi, da ukrajinski vojaki mučijo ruske vojne ujetnike.

Vir: Posnetek zaslona

Ruska vojska je opozorila, da bi lahko ukrajinska stran izvajala provokacije, da bi manipulirala z javnostjo in političnim mnenjem na Zahodu.

Tukaj je časovnica, kako so se dogodki odvijali:

27. marec

Pojavijo se posnetki domnevnega mučenja ruskih ujetnikov.

Na družbenih omrežjih so objavili posnetke, na katerih se zdi, da ukrajinski vojaki streljajo v noge ruskim vojnim ujetnikom.

Video je sprožil široko obsodbo, tudi s strani nekaterih zahodnih javnih osebnosti.

Storilci so bili očitno pripadniki ukrajinskih ultranacionalističnih sil.

Prisotnost teh neonacističnih enot je Moskva navedla kot enega od razlogov za opravičevanje vojaškega napada, ki ga je proti državi sprožila konec februarja.

29. marec

Potekajo pogovori med Ukrajino in Rusijo v Istanbulu.

Ruska vojska je po rusko-ukrajinskih mirovnih pogovorih, ki jih gosti Turčija, napovedala delen umik.

Moskva je izjavila, da je napredek med pogovori ustvaril pogoje za zmanjšanje sovražnosti v bližini Kijeva, češ da je bilo to mišljeno kot koncesija ukrajinski vladi, vendar so bili številni komentatorji skeptični glede motivov.

Vir: Posnetek zaslona

Nekateri so trdili, da gre za odraz zmanjšanih vojaških ambicij zaradi vztrajnega ukrajinskega odpora.

Med pogovori ruski uradniki zahtevajo preiskavo posnetkov domnevnega mučenja ujetnikov, kar nakazuje, da za storilce ne bi bilo usmiljenja, če bi jih prijeli. Ukrajinski uradniki so se zavezali, da bodo zadevi prišli do dna, in izjavili, da takšnega vedenja njihovih vojakov ne bodo tolerirali.

Vendar se zdi, da niso bili sprejeti nobeni ukrepi.

Rusija istočasno svari pred zrežiranimi videi.

Ruska vojska je trdila, da je ukrajinska vlada ukazala svojim ultranacionalističnim silam, naj pripravijo zrežirane videoposnetke, ki naj bi prikazovali dokaze o zločinih, ki so jih ruske enote zagrešile nad civilisti.

Posnetek naj bi ruske vojake obtožil »množičnih pobojev, ropov, poškodovanja družbene infrastrukture«, je trdil general Mihail Mizincev.

31. marec

Župan mesta Buča razglasi da je mesto osvobojeno.

V video nagovoru je župan Anatolij Fedoruk svoje mesto razglasil za osvobojeno »izpod ruskih ork [sic]« in to označil za veliko zmago ukrajinskih branilcev.

Vse ruske enote so se prejšnji dan umaknile iz mesta, so poročali tako Moskva kot mediji, ki so poročali o konfliktu. Župan v svojem slavnostnem govoru ni omenil nobenih domnevnih ruskih vojnih zločinov.

1. april

Kijev se poda v »nadzor škode« zaradi posnetka mučenja ruskih vojakov.

Ruska zunanja obveščevalna služba (SVR) je trdila, da je prestregla komunikacijo med ukrajinsko in britansko vlado, v kateri sta razpravljali o posledicah domnevnega videa mučenja v javnosti.

Vir: Posnetek zaslona

SVR je izjavil, da so se zahodne vlade »zavedale kršitev mednarodnega humanitarnega prava s strani Kijeva« in so bile pripravljene pomagati storilcem, da ostanejo nekaznovani.

Poročilo ni omenjalo Buče ali kakršnih koli poskusov lažiranja dokazov o vojnih zločinih.

Zelenski pravi, da so Azovci to, »kar so.«

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je v intervjuju za Fox News omalovaževal temno stran ukrajinskih nacionalistov bataljona Azov.

Televizijski voditelj je Zelenskega povprašal o široko pokriti neonacistični povezanosti Azova in obtožbah o grozodejstvih, ki so jih sprožili proti njim.

»So to, kar so,« je v odgovor pripomnil Zelenski, preden je pojasnil, kako je nekdanji prostovoljni bataljon prispeval k obrambi Ukrajine pred Rusijo in je bil nato vključen v nacionalno vojsko.

2. april

Ukrajinski komandosi so bili napoteni v Bučo.

Ukrajinska nacionalna policija je sporočila, da je napotila svoj polk komandosov 'Safari' v Bučo, da bi »očistili ozemlje saboterjev in sodelavcev ruskih enot«, pa tudi da bi »pregledali kraje vojnih zločinov, ki jih je zagrešila Rusija«.

Dokazi o domnevnih ruskih grozodejstvih v Buči so isti dan začeli deževati iz mesta.

Slike iz mesta so pokazale ulice, polne trupel v civilnih oblačilih, nekateri z zvezanimi rokami na hrbtu.

Kijev je trdil, da so ruski vojaki po kratkem postopku usmrtili civiliste, preden so se umaknili iz mesta. Ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba je zatrdil, da so ukrajinski narod podvrgli genocidu. Urad generalnega državnega tožilca je 3. aprila poročal, da so v mestu našli 410 trupel civilistov.

Zahodni uradniki so obsodili Rusijo in ukrajinske obtožbe sprejeli kot čisto resnico.

Pojavijo se »protislovni dokazi.

Posnetek, ki ga je objavil in pozneje izbrisal ukrajinski vojaški poveljnik Sergej Korotkih, je pokazal ukrajinske enote v Buči, ki so razpravljale o pravilih spopadov.

Korotkih, nekdanji državljan Belorusije, je odkriti neonacist, ki je leta 2014 odšel v Ukrajino, da bi se boril v vrstah razvpitega bataljona Azov.

V Rusiji Korotkiha iščejo zaradi obtožb v zvezi z več umori.

Vir: Posnetek zaslona

Enega od borcev je mogoče slišati, kako sprašuje, ali je v redu streljati na »fante, ki ne nosijo modrih trakov«, ki identificirajo ukrajinske vojake. Odgovor je bil pritrdilen – »gotovo«.

Nekateri civilisti, ki so bili očitno ubiti v Buči, so nosili bele trakove. Ruske enote naj bi vse civiliste pozvale, naj jih nosijo, da se identificirajo kot neborci.

3. april

Rusija zanika ukrajinske trditve.

Rusko obrambno ministrstvo je zanikalo trditve Kijeva in kot sumljiv znak navedlo tri dni med umikom vojakov in pojavom dokazov.

Moskva je dejala, da so obtožbe »provokacija« in morda dokaz zločinov, ki so jih zagrešile ukrajinske enote po vstopu v mesto. Izjava je pokazala na očitno sveže stanje nekaterih trupel na fotografijah.

Rusija je nato sklicala nujno sejo Varnostnega sveta ZN, da bi razpravljali o Buči in tem, kar trdi, da je poskus blatenja.

Moskva je trdila, da je ponedeljkov poskus srečanja preprečilo Združeno kraljestvo, ki je tudi stalna članica tega organa. Britanska misija je premaknila zasedanje, a razprave o Buči ni dovolila.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zavrnil obtožbe, da so ruske enote odgovorne za poboje civilistov v kijevskem predmestju Buča, in primer označil za lažen.

Predsednik Rusije je to izjavil na skupni tiskovni konferenci z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Sramotno je, da se predsednica Slovenija pusti izmanipulirati do te mere, da se nato klanja očitno s strani Ukrajine in njenih služb zrežiranemu, lažnemu pokolu v Buči.

»S kolegi iz zahodnih držav sem se do zdaj pogosto pogovarjal. In ko mi rečejo 'Buča', jih vprašam: 'Ste že bili kdaj v Raki? Ste videli, kako je to sirsko mesto popolnoma zravnalo ameriško letalstvo?’ Več mesecev so tam ležala trupla in razpadala v ruševinah. In nikogar ni brigalo za to,« je dejal Putin in dodal, da so množični poboji civilistov s strani Zahoda v Afganistanu naleteli na enak molk.

»Takšne tišine ni bilo, ko so izvajali provokacije v Siriji, ko so si predstavljali uporabo kemičnega orožja s strani Asadove vlade. Potem se je izkazalo, da gre za ponaredek, enak ponaredek je v Buči,« je dejal Putin.

Ruski predsednik je še dodal, da so državne obveščevalne službe od beloruskih kolegov že prejele gradivo, ki dokazuje, da je bil množični umor v Buči, večinoma označen kot »masaker«, zrežiran.

Posnetki, ki jih je kmalu zatem pridobil in objavil ruski kanal RT, prikazujejo drugačno sliko glede smrti civilistov in plenjenja blizu ukrajinske prestolnice.

Vir: Posnetek zaslona

V odlomku iz satelitskega telefonskega klica je domnevni poročevalec, identificiran le kot 'Simon', povedal svojim kolegom, da je obiskal Borodjanko in ugotovil, da »na ulicah sploh ni trupel«, kar je v nasprotju s tem, kar je pričakoval.

Mesto je bilo »razstreljeno na koščke,« poudarja, »toda ni nobenih dokazov o kakršnih koli zlorabah pravic tukaj.«

Simon trdi, da sta on in njegova ekipa intervjuvala več prebivalcev, ki so rekli, da so bili ruski vojaki zelo prijazni in so jim dali hrano, vodo in druge zaloge.

»In za to smo dobili izjave v kamero,« dodaja.

»Ne vem, o čem je govoril tožilec, a nič takega še nismo videli. To je popolnoma drugačna slika,« nadaljuje in dodaja, da je francoski novinar morda videl truplo nekoga, ki je bil »ubit v granatiranju, toda brez usmrtitev.«

Domnevni poročevalec konča klic z besedami, da se vrača v Bučo, da bi »tam poskušal najti še nekaj dokazov o izvensodnih pobojih, vendar o tem tukaj ni nobenega znaka.«

Drug posnetek, ki ga je pridobil RT, prikazuje pogovor med dvema uradnikoma ukrajinske varnostne službe (SBU).

SBU je lokalna naslednica sovjetskega KGB-ja.

Vir: Posnetek zaslona

Razpravljata o razmerah v mestu Kuhari, približno 60 kilometrov (37 milj) severozahodno od Buče, in zdi se, da je v nasprotju s prevladujočo medijsko pripovedjo, ki prihaja iz Kijeva in prestolnic Nata.

»Od 24. marca do 3. aprila, potem ko smo 'orke' (zaničevalno: Ruse, op. prev.) pregnali od tod,« pravi oseba, identificirana le kot Sergej Anatoljevič, ki govori z nekom po imenu Lesogor in uporablja slabšalni ukrajinski izraz za Ruse. »Potem ko je enota, ki jih je izrinila, odšla naprej, je iz Malin prišla teritorialna obramba ... in v tem času ropala. Izropali so vse, kar so lahko. Razbili vrata, vse. Odpirali so sefe, ukradli avtomobile. V avtomobile so natlačili vse, kar je bilo vredno, in odpeljali,« dodaja.

»Izkazalo se je, da 'Moskovčani' niso vzeli ničesar, naši pa so vstopili in vse izropali,« dodaja Sergej Anatoljevič, pri čemer uporabi še en slabšalni izraz za Ruse.

Malin je bližnje mesto jugozahodno od Kuharija, ki ga je imela pod nadzorom ukrajinska vojska.

Izkazalo se je, da 'Moskovčani' niso vzeli ničesar, naši pa so vstopili in vse izropali.

Ko Lesogor vpraša, katera enota je plenila, Sergej Anatoljevič odgovori, da tega nihče ne ve.

»Nekateri pravijo, da je Volinjski, drugi pravijo, da je nekdo drug,« pravi in ima pri tem v mislih regijo v zahodni Ukrajini.

Da  je bil storjen zločin s strani Rusije je javno podvomil tudi upokojeni častnik ameriških marincev in nekdanji inšpektor OZN Scott Ritter.

Takoj je bil suspendiran iz takratnega Twitterja, današnjega omrežja X.

»Očitno sem bil torej suspendiran s Twitterja zaradi kaznivega dejanja izpodbijanja ortodoksne pripovedi o tako imenovanem pokolu v Buči,« je Ritter dejal na svojem kanalu Telegram in delil posnetek zaslona sporočila, ki ga je prejel s platforme.

»Pritožil sem se, tako da kdo ve, kaj bo prinesla prihodnost,« je dejal Ritter in dodal, da je »svoboda govora v Ameriki danes ogrožen koncept.«

Glede na posnetek zaslona so se Twitterjevi cenzorji odločili, da je Ritter kršil njihova pravila proti »nadlegovanju in zlorabi«, ko je rekel, da je ukrajinska policija zagrešila zločine proti človečnosti v Buči in da skušajo s pomočjo ZDA prevaliti krivdo na Rusijo.

»Večino teh ljudi je verjetno ubil topniški ogenj. Obstaja več dejavnikov, ki podpirajo to teorijo. Najbolj očiten dokaz je, da so bila nekatera trupla najdena poleg nečesa, kar je videti kot krater granat, kot je razvidno iz videoposnetkov. Boji so potekali kar na ulicah Buče. 27. februarja je ukrajinski topniški ogenj na Vokzalni ulici zadel velik ruski vojaški konvoj. Obstreljevanje ukrajinske vojske se ni ustavilo niti potem, ko so ruske enote zavzele mesto.

Zastave sodelavcev nacistov slovensko predsednico ne motijo, sliko je objavila na svojem profilu. Vir:UPRS
Zastave sodelavcev nacistov slovensko predsednico ne motijo, sliko je objavila na svojem profilu. Vir: UPRS

Omeniti je treba, da obe vojski uporabljata predvsem stare cevne in raketne topniške sisteme, ki izstreljujejo konvencionalne visokoeksplozivne granate, ki imajo nizko natančnost cilja. Če se uporabljajo v naseljenih območjih, lahko zlahka ubijejo nekoga, tudi če je daleč od dejanskega cilja.

Po drugi strani pa so po ulicah Buče ves čas manevrirala oklepna vozila, kar žal lahko privede do žrtev med civilisti, tudi ko si vojaki tega ne želijo ...

Še več, vsaj eno od trupel, najdenih na cesti, je imelo roke zvezane s kosom bele tkanine. Nenavadno je, da ima ta posebna okoliščina razumno razlago - običajna praksa je, da truplu za prevoz zvežejo roke skupaj, da ne visijo ohlapno. Roke ubitih uporniških borcev, ki so jih maja 2014 pripeljali v mrtvašnico v Donecku, so bile zvezane na enak način. Resnica o Buči je tam zunaj, a morda preveč neprijetna, da bi jo odkrili,« je ocenil Ritter.

Vsakdo, ki si je drznil dvomiti v ustaljeno pripoved, da je to storila Rusija je bil obsojen in omalovaževan kot »ruski bedak« ali še huje. Kronologija pripovedi pa kaže, da zgodba, ki jo trži Ukrajina in odmeva na Zahodu, ni to, kar se zdi.

Toda glavni vir poročil o tragediji v Buči je še vedno ostal videoposnetek, ki ga je posnela ukrajinska nacionalna policija in prikazuje enega od njihovih konvojev, ki vozijo po ulici v mestu.

Po cestišču je raztresenih ducat trupel, mnoga od njih so videti kot zvezana.

Ta video je postal viralen in povzročil pandemijo tesnobe in jeze, ki je zajela velik del sveta in pritegnil pozornost tako voditeljev držav kot voditelja katoliške cerkve, kar je povzročilo val obsojanja in ogorčenja, usmerjenega proti Rusiji in njenemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Vsakdo, ki si je drznil dvomiti v ustaljeno pripoved, da je to storila Rusija je bil obsojen in omalovaževan kot »ruski bedak« ali še huje.

Kronologija pripovedi pa kaže, da zgodba, ki jo trži Ukrajina in odmeva na Zahodu, ni to, kar se zdi.

Ugotovljeno dejstvo je, da so ruske enote Bučo evakuirale 30. marca.

Ukrajinska nacionalna policija je začela vstopati v Bučo 31. marca in isti dan je župan Buče objavil, da je mesto v celoti pod nadzorom ukrajinskih uradnikov.

Župan ali kateri koli drug ukrajinski uradnik v nobenem trenutku ni namigoval na množične poboje, ki da jih izvaja Rusija.

Ukrajinska nacionalna policija je začela vstopati v Bučo 31. marca. Župan ali kateri koli drug ukrajinski uradnik v nobenem trenutku ni namigoval na množične poboje, ki da jih izvaja Rusija.

Zadevni videoposnetek so ukrajinske oblasti objavile šele 2. aprila; ni gotovo, ali je bil posnetek posnet prej ali tistega dne. Gotovo je, da so se podobe, prikazane v videu, močno razlikovale od pripovedi, ki jo je sprva prikazal župan.

Človek bi mislil, da bi Varnostni svet, ki je v preteklosti pokazal pripravljenost, da se sestane v kratkem času, da bi razpravljal o dogodkih, ki prihajajo iz Ukrajine, poskušal ugoditi zahtevi Rusije glede tako pomembne zadeve.

Vendar se je nato pokazalo, da cilj Britancev ni bilo hitro iskanje resnice in pravice, temveč pridobiti čas, da se politične posledice domnevnega pokola v Buči razvijejo naprej.

Eden od primerov manifestacije te taktike je bila reakcija ameriškega predsednika Joeja Bidna.

»Videli ste, kaj se je zgodilo v Buči,« je pojasnil v komentarjih novinarjem in dodal, da je ruski predsednik Vladimir Putin »vojni zločinec.«

Biden je izkoristil krizo v Buči, da se je zavzel za dobavo več orožja Ukrajini. »Ukrajini moramo še naprej zagotavljati orožje, ki ga potrebuje za nadaljevanje boja,« je dejal. »In zbrati moramo vse podrobnosti, da bomo dejansko lahko imeli sojenje vojnim zločincem,« je dejal.

Vse to pa od predsednika države, ki ne priznava Mednarodnega kazenskega sodišča.

Tudi britanski glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Karim Khan je v začetku marca 2022 objavil, da je sprožil preiskavo domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu, storjenih v Ukrajini.

A ni poslal forenzične ekipe takoj na teren v Bučo.

In tako neodvisni preiskovalci niso opravili obdukcije žrtev, da bi ugotovili čas smrti, kako in kje ter zakaj so so žrtve umrle, kje so bile domnevno najdene, ali če so bila njihova trupla tja morda prestavljena z druge lokacije.

Buča je tako ostal primeren kraj za manipulacije, obtožbe in propagandno vojno proti Rusiji.

In sramotno je, da se predsednica Slovenije pusti izmanipulirati do te mere, da se nato klanja očitno s strani Ukrajine in njenih služb zrežiranemu, lažnemu pokolu v Buči.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek