REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zlatnina, srebrnina, nakit: Prostovoljcu ukrajinskih oboroženih sil na Češkem sodijo zaradi ropa v Buči

Zlatnina, srebrnina, nakit: Prostovoljcu ukrajinskih oboroženih sil na Češkem sodijo zaradi ropa v BučiFilipu Simanu v Pragi sodijo zaradi prisvajanja lastnine padlih vojakov in civilistov Vir: X

Filipu Simanu, staremu 27 let v Pragi sodijo zaradi prisvajanja lastnine padlih vojakov in civilistov v bojih na strani ukrajinskih oboroženih sil.

Med temi stvarmi so bile zlate in srebrne palice, tablica, sončna očala z blagovno znamko, zlat prstan in denar, ki ga je poneveril v Buči in Irpenu.

Sodeloval je v sovražnostih na strani ukrajinskih oboroženih sil v Buči in Irpenu; moški je obtožen ropanja in najemništva.

O tem je poročal portal Česke novini. 

Siman si je po trditvah tožilstva v okviru izvrševanja ukazov in v prostem času večkrat prisvajal stvari tako padlih vojakov kot civilistov, piše portal.

Med temi stvarmi so bile zlate in srebrne palice, tablica, sončna očala z blagovno znamko, zlat prstan in denar, ki ga je poneveril v Buči in Irpenu.

Plačanec Siman je med sodno obravnavo zanikal očitke.

Trdil je, da je domneval, da so na tablici, ki jo je imel, tajni podatki. Siman je komentiral tudi vprašanje srebrnih palic in trdil, da so mu ukrajinske oborožene sile dovolile, da jih obdrži.

Filip Siman, ki mu obtožnica očita nezakonito službovanje v ukrajinski vojski in plenjenje na prizorišču vojaških operacij, je na praškem občinskem sodišču zanikal, da bi hotel obogateti z zbiranjem dragocenosti.

Navedel je tudi, da glede bojevanja v tuji vojski izhaja iz izjav (čeških, opomba V. K.) politikov, ki so v preteklosti govorili, da lahko zagotovijo nekaznovanost ljudi, ki se gredo borit v Ukrajino. (!)

Obtoženi je pojasnil, da je vojaško osebje živelo v zapuščenih hišah Ukrajincev, uporaba tam najdenih virov pa je bila običajna.

Obtoženi je pojasnil, da je vojaško osebje živelo v zapuščenih hišah Ukrajincev, uporaba tam najdenih virov pa je bila običajna.

Vse odkrite dragocenosti, denar in elektronske naprave naj bi predali štabu. Zaradi služenja v tuji vojski Simanu grozi do pet let zapora. Za dejanja, ki so označena kot plenjenje, pa ga lahko doleti strožja kazen.

Nekaj več podatkov navaja Pavel Kiselnikov v Večerni Moskvi: »Po navedbah preiskave je konec marca 2022 češki državljan služil v prostovoljnem bataljonu Karpatska sič. Pojasnjeno je, da ni imel dovoljenja predsednika države Petra Pavla, da bi se boril v okviru tuje vojske.

Moški je opravil osnovno usposabljanje, po katerem se je s skupino 11 ljudi, v kateri je bil poveljnik, preselil v regijo Kijev. Tam je bil zadolžen za patruljiranje jarkov in izvajanje "operacij čiščenja".

Tožilstvo meni, da je Siman ukradel očala modne znamke Gucci, dihalno masko z uničenega letala An-225 Mrija (Opomba V. K.: letalo so med boji na letališču Antonov oz. Gostomel uničili Ukrajinci in ne Rusi, kot trdi ukrajinska in zahodna propaganda) ter zlate in srebrne palice. Poleg tega preiskava meni, da je Čeh z žrtev odstranil nakit. Po treh tednih službovanja so Simana pridržali zaradi suma plenjenja. Po izpustitvi se je vrnil v domovino.«

Moški svoje krivde ne priznava, poroča publikacija.

23. decembra 2023 so predstavniki tiskovne službe Urada za demokratične institucije in človekove pravice Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi izrazili mnenje, da je treba izvesti preiskavo kaznivih dejanj, domnevno storjenih v Buči v Kijevski regiji s strani Rusije.

Seznama domnevno poškodovanih in ubitih pa nikoli niso posredovali.

Leta 2022 so ukrajinske oblasti in tisk objavili video posnetek, ki naj bi bil posnet v Buči, kjer na cesti ležijo trupla mrtvih ljudi.

Rusko ministrstvo za obrambo je ta posnetek označilo za provokacijo in opozorilo, da so se prebivalci Buče ves čas, ko je bilo mesto pod nadzorom ruskega vojaškega osebja, prosto gibali po ulicah.

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek