REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Levica: »Zadnji protikoronski paket je en sam podtaknjenec!«

Levica: »Zadnji protikoronski paket je en sam podtaknjenec!«Luka Mesec kritizira razsipnost in voluntarizem premierja Janše. Vir: Twitter

Ob zadnjem paketu protikoronskih ukrepov so se odzvali tudi v Levici, kjer ugotavljajo, da Janševa vlada spreminja zakone, ki nimajo prav nobene zveze z epidemijo.

»Da vlada samo tri tedne po sprejetju PKP6 v parlament pošilja sedmi protikoronski paket (PKP7), je še en dokaz, da ni sposobna načrtnega in sistematičnega soočanja z epidemijo ne z zdravstveno, socialno in gospodarsko krizo, ki jo je povzročila.

Medtem, ko so v Nemčiji v začetku decembra povedali, kakšen bo korona režim do 10. januarja, Janševa vlada ne zna niti izračunati, kdaj mora zakon v obravnavo, da bi bili ukrepi lahko izvedeni.

Da je Slovenija v svetovnem vrhu po številu smrti na milijon prebivalcev, ni naključje, ampak posledica delovanja vlade Janeza Janše.

S PKP7 vlada ponovno ponuja ukrepe, ki ne delujejo, ter poleg prednovoletnih daril, s katerimi se želi obdržati na oblasti, vpeljuje še vrsto spornih določil.

Če smo za prejšnje protikoronske pakete trdili, da vsebujejo podtaknjence, lahko za zadnjega ocenimo, da je podtaknjenec zakon sam.

Čeprav smo sredi ene najhujših zdravstvenih kriz v zgodovini, vlada nanjo ponovno odgovarja s spremembami zakonodaje, ki z epidemijo nima nikakršne zveze.

Tako na primer spreminjajo:

  • Zakon o nevladnih organizacijah: ukinja sistemski vir financiranja nevladnih organizacij z jasnim namenom utišati in izstradati kritične glasove v državi;

  • Zakon o delovnih razmerjih: brez soglasja in vednosti socialnih partnerjev dajejo delodajalcem novo možnost odpuščanja starejših delavcev;

  • Zakon o verski svobodi: verskim uslužbencem zagotavljajo trajno financiranje prispevkov za socialno varnost od osnove v višini povprečne plače.

To pa je zgolj vrh ledene gore, med drugim je v zakonu namera, da bi - dva meseca po sprejetju zakona o zaprtju trgovin ob nedeljah - trgovine dve nedelji spet odprli, in sicer 27. decembra ter 3. januarja.

Tu pa se samo še enkrat razkrije vsa nesposobnost vlade: 27. decembra trgovine zagotovo ne bodo odprte, saj bo zakon v obravnavi šele 29. decembra.

Drugače povedano: medtem, ko so v Nemčiji v začetku decembra povedali, kakšen bo korona režim do 10. januarja, Janševa vlada ne zna niti izračunati, kdaj mora zakon v obravnavo, da bi bili ukrepi lahko izvedeni,« opozarjajo v Levici.

Delite članek