REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Javni poziv Državnemu zboru: vlada v protikoronske pakete podtika škodljive spremembe na področju šolstva

Javni poziv Državnemu zboru: vlada v protikoronske pakete podtika škodljive spremembe na področju šolstvaDržavni zbor - odločitev je v rokah poslancev. Vir: Twitter
Skoraj ne mine dan, da Vlada Republike Slovenije ne bi zlorabila epidemije Covid-19 za izvajanje ideoloških in strankarsko motiviranih projektov ter za klientelistično sprejemanje odločitev.

Med ukrepe za zajezitev pandemije Janševa vlada velikokrat doda tudi razne zakonske spremembe, ki pod krinko boja proti zahrbtni bolezni nimajo zveze s pandemijo Covida-19, pač pa služijo le ozkim, strankarskim in drugim interesom določenih interesnih skupin sedanje vlade in njenih podpornikov.

V to so prepričan podpisniki posebnega javnega poziva iz vrst civilnodružbenih organizacij, ki so zaradi v protikoronske ukrepe maskiranih sprememb tako na področju visokega šolstva, kot posredno srednjega šolstva (v okviru sprememb Zakona o visokem šolstvu) nagovorili vse poslance Državnega zbora in jih opozorili na njihovo odgovornost pri preprečevanju škodljivih sprememb.

Javni poziv poslankam in poslancem Državnega zbora RS oziroma izjavo Foruma za demokracijo, Alternativne akademije, Gibanja za družbeno odgovornost in Odbora za pravično in solidarno družbo naslovljeno na predsednika DZ Igorja Zorčiča in poslanke ter poslance objavljamo v celoti.

Janševa vlada pod krinko boja proti epidemiji Covida-19 v svoje protikoronske pakete redno podtika ukrepe, ki izrecno služijo le ozkim, strankarskim in drugim interesom določenih interesnih skupin sedanje vlade in njenih podpornikov. Vir: UKOM

»Skoraj ne mine dan, da Vlada Republike Slovenije ne bi zlorabila epidemije Covid-19 za izvajanje ideoloških in strankarsko motiviranih projektov ter za klientelistično sprejemanje odločitev.

Eden novejših primerov te vrste so spremembe sistemskega Zakona o visokem šolstvu, ki jih je Vlada za hrbti javnosti in stroke podtaknila v Zakon o interventnih ukrepih za omilitev drugega vala epidemije Covid-19. Gre za predloga za:

  • Izenačevanje splošne in poklicne mature kot podlage za nadaljevanje študija na visokošolski ravni (56. člen) in
  • Odpravo reakreditacije visokošolskih zavodov po preteku prvega obdobja po ustanovitvi oziroma pridobitvi prve akreditacije (57. člen).
Ministrica Kustec in maske
Resorna ministrica Simona Kustec - iz vrst SMC. Vir: Twitter

Ne le, da predlagani spremembi nimata nikakršne stvarne povezave s pandemijo covid-19 in njenimi posledicami, temveč pomenita:

  • Razvrednotenje splošne mature, ki po zahtevnosti presega poklicno.
  • Neposredno zmanjševanje kakovosti visokega šolstva, saj je ta v veliki meri odvisna od pogojev za vstop maturantov v visokošolske, posebej univerzitetne programe in od preverjanja visokošolskih zavodov, ki študij izvajajo.
  • Spodkopavanje strokovnega dela organov, ki skrbijo za zagotavljanje kakovosti, posebej NAKVIS, ki s svojimi akreditacijskimi in evalvacijskimi odločitvami potrjuje kakovost ter zagotavlja mednarodno veljavnost diplom naših diplomantov.
  • Postavljanje v neenak položaj posameznih slovenskih univerz.
  • Zakonsko nedopustno poseganje v postopek reakreditacije Nove univerze, ki je v teku.
  • Posmeh prizadevanjem za nekoruptivno vodenje postopkov, saj imamo opravka s klientelističnim spreminjanjem temeljne zakonodaje v korist podpornikov ene od vladnih strank, ki škoduje celotnemu področju srednjega in visokošolskega izobraževanja.
Od vas pričakujemo, da na seji Državnega zbora oziroma na matičnem odboru preprečite sprejetje navedenih sprememb Zakona o visokem šolstvu in terjate odgovornost Vlade in resorne ministrice.

Spoštovani poslanke in poslanci Državnega zbora, ponovno vas želimo opozoriti na grobo zlorabo oblasti, ki jo zaradi odgovornosti pred državljankami in državljani lahko Vladi preprečite le vi.

Od vas pričakujemo, da na seji Državnega zbora oziroma na matičnem odboru preprečite sprejetje navedenih sprememb Zakona o visokem šolstvu in terjate odgovornost Vlade in resorne ministrice.

V nasprotnem primeru bomo prisiljeni o nastalih razmerah in njihovih posledicah obvestiti mednarodno javnost, posebej institucije EU.

V imenu navedenih civilno-družbenih skupin: Ivan Svetlik, Rado Bohinc, Dušan Keber Jože Mencinger, Stane Pejovnik, Rudi Rizman, Slavko Splichal, Darko Štrajn, Niko Toš, Vito Turk«

(Oprema je redakcijska.)

Delite članek