REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Levica kot kandidata za mandatarja ne podpira ne Janše in ne Šarca

Levica kot kandidata za mandatarja ne podpira ne Janše in ne ŠarcaT.Vatovec Vir:YouTube

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je predsedniku države Borutu Pahorju pojasnil, da kot kandidata za mandatarja ne podpirajo ne predsednika SDS Janeza Janše ne predsednika LMŠ Marjana Šarca. Spomnil je, da ne sodelujejo v pogajanjih šestih strank pod Šarčevim vodstvom, in poudaril, da niso "rezervno kolo, ki bi vstopilo, ko glavno odpove".

Kot je v izjavi za medije po pogovoru s Pahorjem dejal Vatovec, si v Levici želijo, da bi pogovori med strankami tekli tako, da bo zaključek pogajanj vlada, ki si bo prizadevala za odpravo revščine in usmerila državo v razvoj.

Na vprašanje, ali se utegne njihovo stališče o podpori Šarcu spremeniti, je odgovoril, da težko. "Dvakrat smo bili na uradnem sestanku s Šarcem, dvakrat zelo površinsko, in od zadnjega srečanja ni bilo dodatne komunikacije," je dejal. Glede na to, da se danes v javnosti že pojavlja osnutek koalicijske pogodbe, Vatovec ne vidi "resne podlage, da bi se stališče Levice kakorkoli spremenilo".

Dvakrat smo bili na uradnem sestanku s Šarcem, dvakrat zelo površinsko, in od zadnjega srečanja ni bilo dodatne komunikacije, je dejal Vatovec.

Glede možne podpore Šarčevi vladi, v kateri ne bi bilo NSi, je Vatovec odgovoril, da so se od začetka želeli pogovarjati o vsebini, ne pa "o kadrovskih kupčkanjih", kar da se je dogajalo v zadnjem času.

"Levica ni neko rezervno kolo, ki bi vstopilo, ko glavno odpove," je dejal in dodal, da je treba videti, kako bodo pogajanja v nadaljevanju potekala, če še ni vse zakoličeno, in kakšna bo idejna usmeritev koalicijske pogodbe.

"Pričakujemo, da nas mogoče kdo kaj vpraša, ampak na tak način se seveda ne moremo pogovarjati, da bi kar tako skočili," je pojasnil in ponovil, da bodo o Šarčevi ponudbi o projektnem sodelovanju odločali organi stranke.

Pahor je danes na posvetovanjih poleg predstavnika Levice gostil tudi vodje poslanskih skupin SDS, LMŠ, SD in SMC, v torek pa se bo o možnem kandidatu za mandatarja posvetoval še s predstavniki NSi, SAB, DeSUS, SNS in narodnih manjšin.