REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec tudi z Levico o projektnem sodelovanju

Šarec tudi z Levico o projektnem sodelovanjuMarjan Šarec | VIR: Pixsell

Predsednik LMŠ Marjan Šarec se je po skupnem sestanku s SD, SMC, SAB, DeSUS in NSi ločeno sestal še s predstavniki Levice. Po srečanju je pojasnil, da so tudi z njimi govorili o projektnem sodelovanju. Kot pravi koordinator stranke Luka Mesec, je odločitev o tem na organih stranke.

Kot je dejal Šarec, so se odločili, da vsak opredeli projekte, ki so zanj ključni, nato pa bodo videli, kje se strinjajo. Kateri projekti bi to lahko bili, pa bo znano, ko se bodo ponovno sestali in bo vsak povedal svoje stališče.

Mesec je po srečanju sicer ugotavljal, da je vlada, ki jo snuje Šarec, precej jasna: "združena sredina in NSi, brez Levice".

Mesec je po srečanju sicer ugotavljal, da je vlada, ki jo snuje Šarec, precej jasna: "združena sredina in NSi, brez Levice".

Če bi ta vlada v nastajanju izrazila namero, da bi politike Levice postavil pred zahteve kapitala, bi po besedah Meseca bili zainteresirani za sodelovanje. "Ker pa očitno gre v drugo smer, ne zavidamo tistim, ki so tam," je odgovoril na vprašanje, ali bi raje videli, da bi bili v skupne pogovore vključeni sami in ne NSi.

Spomnil je, da so pred volitvami jasno povedali, da si želijo leve vlade. Po besedah Meseca ni prišlo niti do resnih pogovorov o oblikovanje take koalicije, ker so očitno že od začetka merili na drugačno vlado. Izpostavil je še, da lahko glasovi Levice pridejo samo s "temeljito spremembo političnega kurza" te vlade v nastajanju.

Šarec je na vprašanje, ali je cilj pogovorov z Levico njena podpora pri morebitnem glasovanju o njem kot mandatarju oz. podpora morebitni vladi pod njegovih vodstvom, odgovoril, da je v tem hipu še težko govoriti tako o glasovanju o mandatarstvu kot o sami vladi.

"Če si zapiramo vrata že na začetku, potem bomo težko delali," je dejal in dodal, da nenazadnje tak pristop narekuje tudi rezultat volitev. Za ločen sestanek z Levico pa so se odločili "glede na znana stališča, ki so nekako nasprotna z nekaterimi drugimi strankami".

O nadaljnjih pogovorih - s katerimi strankami bodo potekali skupaj in s katerimi ločeno -, pa je dejal, da dokler še niso vsega dorekli in začeli "čisto na polno", ne more govoriti ne o tej ne o oni obliki. Zaenkrat pa je zanj in za LMŠ bistveno, da se pogovori nadaljujejo.

Vsaka od peterice strank, s katerimi se je sestal dopoldne, je po njegovih navedbah že poslala po deset točk, ki jih vidi kot ključne, na tem bodo delale strokovne skupine. "Vsa vrata pa so še odprta," je poudaril.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec bo po napovedih Mesca predsedniku republike Borutu Pahorju na posvetovanjih o mandatarju sporočil, da se bodo v zameno za podporo mandatarju morali pogovarjati o ključnih projektih Levice, ki bi jih podprla naslednja koalicija.

Na vprašanje, ali bi se lahko zgodilo, da Levica ne bi podprla Šarčeve vlade in Janezu Janši omogočila, da pride na oblast, je Mesec odvrnil, da bi to bil zelo neugoden scenarij. "Ne moremo dati bianco menice vladi, ki bo izvajala nasprotne politike od tistega, ker bi želeli mi. Naši glasovi nikakor ne bodo zastonj," je še dodal.