REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ko Zelenski laže in vleče svet v tretjo svetovno vojno, ga slovenska vlada podpira - in klati neumnosti!

Ko Zelenski laže in vleče svet v tretjo svetovno vojno, ga slovenska vlada podpira - in klati neumnosti!Zelenski vleče svet - proti tretji svetovni vojni... Vir: Zajem zaslona, Telegram

Svet se je te dni, kot ugotavljajo številni analitiki, znašel na pragu tretje svetovne vojne.

»Svet se je danes izognil katastrofi, s tem ko so nekatere članice zveze NATO poskusile, a v tem niso uspele, sprožiti člen številka 4 kot sredstvo zoperstavljanja Rusiji v Ukrajini. Naslednjič morda ne bomo imeli takšne sreče,« je ocenil nekdanji svetovalec Pentagona, upokojeni polkovnik ameriške vojske Douglas Macgregor.

»Sploh ne dvomim v to, da to ni bil naš izstrelek ali napad,« je po incidentu v vasi Przewodow v bližini meje z Ukrajino dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in se s svojimi trditvami zoperstavil celo predsedniku ZDA, ob tem pa je zahteval, da se zveze NATO odzove zaradi napada na Poljsko.

Nikjer sicer ne piše, da bi NATO moral v vojno že zaradi vsakega nenamernega izstrelka (5. člen Washingtonske pogodbe v resnici sploh ne zahteva avtomatski vojaški odgovor zveze v primeru napada na eno članico), ki pade v kakšni članici.

A prav k temu je pozival Zelenski.

Mnogi so obsojali poskus ukrajinskega voditelja, da svet zvleče v vojno.

Edvard Žitnik je v svojem prispevku v Zrcalu tedna na RTV Slovenija 'izvedel Pirkoviča' in pet minut pleteničil o padcu rakete v Ukrajini in kako je bilo vse v redakciji menda zelo strah, da se bo začela tretja svetovna vojna, na koncu pa niti z besedo ni črhnil, da se je izkazalo, da je bila raketa - ukrajinska.

Toda ne v Sloveniji, kjer je novinar Edvard Žitnik v soboto v svojem prispevku v Zrcalu tedna na RTV Slovenija 'izvedel Pirkoviča' in pet minut pleteničil o padcu rakete v Ukrajini in kako je bilo vse v redakciji menda zelo strah, da se bo začela tretja svetovna vojna...

Na koncu pa niti z besedo ni črhnil, da se je izkazalo, da je bila raketa - ukrajinska.

Podobno so in nič manj manipulativno poročali tudi ostali cenzurirani slovenski mediji oziroma tisti, ki doslej niso niti z besedico protestirali zaradi evropske cenzure ruskih medijev.

In so zato očitno prostovoljno neinformirani do te mere, da so praktično vsi postali propagandisti ukrajinske in natovske strani v tej vojni.

Toda celo v ZDA je povsem drugače. Zaradi nenehnih laži Zelenskega o padcu »ruske rakete« na Poljskem bi morale Združene države Amerike opustiti svojo podporo Ukrajini - to je izjavil Tucker Carlson, voditelj ameriške televizijske mreže Fox News.

»Zelenski je še naprej lagal na televiziji. Se pravi, ko vodiš državo, kjer je svobodni tisk prepovedan, kot se to dogaja v Ukrajini, se morda ne zavedaš, da ti ostali svet ni prisiljen verjeti... Morate pa se vprašati, ali ni čas, da prenehate podpirati tega tipa? Je morda tveganje preveliko? Ali namerno laže, da bi nas spravil v vojno? Morda ga sploh ni bilo vredno podpirati? Je to morda le še en pokvarjeni vzhodnoevropski diktator v trenirki, ki je obogatel na ameriških darilih?,« se je vprašal Carlson.

In na njegova vprašanja bi bil pravi odgovor - da.

In kaj je nato storila slovenska vlada?

Naslednje: »Vlada Republike Slovenije se je na današnji seji seznanila z informacijo o stopnjevanju ruskih napadov na civilno infrastrukturo ter o incidentu na poljsko-ukrajinski meji.«

»Vlada ostro obsoja rusko agresijo na Ukrajino, katere rezultat so med drugim sistematični napadi na civilno prebivalstvo in uničevanje kritične infrastrukture. Vlada poziva Rusko Federacijo naj s takšnim delovanjem nemudoma preneha. Prav tako bo vlada Ukrajini ponudila dodatno pomoč pri obnovi kritične infrastruktureje slovenska vlada zapisala v svojem sporočilu za javnost.

Morda Zelenskega sploh ni bilo vredno podpirati? Je to morda le še en pokvarjeni vzhodnoevropski diktator v trenirki, ki je obogatel na ameriških darilih?

V trenutku, ko je nečlanica Nata (Ukrajina) skupaj s članico zveze NATO (Poljsko), ki ima v Ukrajini posebne interese, poskusila povleči celotno Severnoatlantsko zvezo v konflikt z Rusijo, ki bi se lahko končal z izmenjavo jedrskih projektilov, bi vsak razumen državljan lahko pričakoval, da bo vlada Roberta Goloba to ravnanje Ukrajine obsodila.

A ne. Slovenska vlada je obsodila – Rusijo.

Pri tem pa je zapisala še vrsto neresnic.

Prvič, ruski napad na Ukrajino je mogoče opredeliti na različne načine, a to zaradi ruske obrambe pred ogrožanjem s strani ZDA in napadov na rusko prebivalstvo v Ukrajini nikakor ni »agresija.«

Drugič, »sistematični napadi« na civilno in kritično infrastrukturo ne obstajajo, pozivi k »prenehanju« teh napadov pa bodo zato brez učinka.

Kot je pojasnil že nekdanji ameriški marinec in inšpektor OZN Scott Ritter, je kritična infrastruktura, v katero spadajo železnice, tovarne, električne mreže in podobno lahko legitimen cilj vojaških napadov.

Ameriška vojska ob vsaki svoji intervenciji po svetu najprej poruši prav to infrastrukturo.

Kdor ne verjame, naj si ogleda zgodovino in kronologijo ameriških intervencij.

Kam nas vodi Zelenski?
Kam nas potiska Zelenski? Vir: Zajem zaslona, Telegram

Rusija je kritično infrastrukturo v Ukrajini pustila nedotaknjeno skoraj devet mesecev – do napada na Krimski most - in zato plačala z veliko ruskimi življenji.

In vsi se še dobro spomnimo, kako so zahodni mediji in politiki proslavljali ob uničenju dela Krimskega mostu in ruskih žrtvah tega napada s pomočjo - terorizma.

Kako ruske sile, povsem obratno, pazijo na civilna življenja, pa dokazujejo tudi podatki o civilnih žrtvah.

Med največjimi napadi 10. oktobra je bilo ob okoli dvesto izstreljenih raketah nekaj čez deset civilih žrtev, ob podobno velikih napadih 14. novembra je žal umrla ženska, pa še ta zaradi padca ukrajinske protiletalske rakete.

Da ruska vojska v Ukrajini ravna nadvse obzirno, pazljivo in primerno kažejo tudi analize, objavljene v najbolj prestižnih ameriških strokovnih časnikih. A te so v Sloveniji - zaradi cenzuriranih medijev - povsem neznane.

Da ruska vojska v Ukrajini ravna nadvse obzirno, pazljivo in primerno kažejo tudi analize, objavljene v najbolj prestižnih ameriških strokovnih časnikih. A te analize so v Sloveniji - zaradi cenzuriranih medijev - povsem neznane.

Da v Ukrajini danes umirajo tudi civilisti in da je to obžalovanja vredno je seveda dejstvo.

A krivci za to so tisti, ki so vojno v Ukrajini povzročili, to pa so v prvi meri politiki v Washingtonu.

Pot iz tega so mirovna pogajanja, ne pa še več orožja.

Zato je tarnanje nad ukrajinskimi civilnimi žrtvami s strani politikov, ki v Ukrajino pošiljajo orožje - precej licemerno.

Da ne govorimo o tem, da mnoge med njimi sploh nismo slišali, da bi se oglasili z eno samo besedo, ko so veliko bolj brez razlogov bombe zveze NATO rušile res povsem civilno infrastrukturo v Srbiji leta 1999.

Zadnji stavek vladnega sporočila pa znova kaže, da vlada premierja Goloba enako kot vse ostale evropske vlade problema ne rešuje na pravem koncu.

Pomanjkanje poceni energentov poskuša rešiti z denarnimi nadomestili, ki pa ne morejo pokriti razliko med nekdanjo ceno energentov (pred evropskimi sankcijami), in sedanjo, napihnjeno ceno zaradi prostovoljnega odklopa Evropske unije od ruskega plina, tihega sprejemanja »odklapljanja s pomočjo diverzij« v Baltskem morju v primeru plinovoda  Severni tok 2 in uvoza nekajkrat dražjega plina iz Alžirije ali drugod, popolnoma vseeno od kje, saj je prav vsak takšen plin dražji od tistega, ki ga je Slovenija dobivala še januarja letos.

Kako v popolnoma svojem svetu, brez stika z realnostjo odloča tako Bruselj (tvit zgoraj) kot slovenska vlada pa lepo kaže tudi vsebinsko popolnoma prazno frazarjenje slovenske zunanje ministrice Tanje Fajon na okrogli mizi v Novem mestu.

To je razkrilo, da vladniki ne zaznavajo realnosti okoli sebe in sveta, ki se pred našimi očmi hitro spreminja.

Niti razumne pripombe sogovornikov ministrico niso omajale v podpori režimu v Kijevu, ki je v svojem bistvu diskriminacijski, šovinističen in prepojen z neonacistično ideologijo.

Zato je še posebej nerazumljivo, da takšnega voditelja podpira - predsednica slovenskih socialnih demokratov.

Točno takšnega, kot ga prikazuje znana karikatura spodaj...

Medtem ko vleče svet v tretjo svetovno vojno, Zelenski Zemlji, ki se temu upira, grozi, da naj se bori (proti Rusom), ker če ne, je podpornica Putina. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Prepričanje, da to ni res in da je to le ruska propaganda, je še en korak v napačni smeri, ki vodi do novih zunanjepolitičnih nesreč in incidentov.

Upajmo, da ne jedrskih.

A s takšnimi voditelji – to žal ni izključeno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek