REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kleine Zeitung: »Prepirljivi slovenski premijer jih je od Evropske komisije že lani dobil po prstih«

Kleine Zeitung: »Prepirljivi slovenski premijer jih je od Evropske komisije že lani dobil po prstih«Kako Kleine Zeitung vidi Janeza Janšo. Vir: Twitter, posnetek zaslona
Kleine Zeitung: 'Ne samo v evropskem parlamentu, pač pa tudi v bruseljski Komisiji je slišati vse več kritik zaradi pritiska Janše na slovenske medije.'

Medtem ko predsednik slovenske vlade in državni uradniki prepričujejo svet o tem, kako se v Sloveniji izvaja zarota medijev proti vladi, v tujini ni veliko dvomov o tem, kaj se v resnici dogaja.

Avstrijski časnik Kleine Zeitung tako na primer poroča o »prepirljivem slovenskem premierju, ki je sprožil napad na slovenske medije.«

Članek je vsekakor opazil tudi slovenski predsednik vlade in očitno je, da mu ni bil všeč, saj je odgovoril s pomenljivo ilustracijo, s katero opozarja, da vztrajno ponavljanje laži lahko »laž spremeni v resnico«, toda v Janševi različici tega reka se laž ne spremeni v resnico, ampak v - novinarstvo.

Janšo je na spletu poskusil braniti tudi Mitja Iršič, bloger, ki trenutno uraduje tudi kot funkcionar kulturnega ministrstva ministra Vaska Simonitija.

Predsednik slovenske vlade je torej potem, ko je obtožil novinarko Politica za »laganje«, na isti način odgovoril tudi novinarjem avstrijskega časnika.

Pri tem je še posebej zanimivo to, da gre za bolj konservativen časnik, za katerega je v nedavni preteklosti tudi Janša rad dajal intervjuje.

In s čem so v Kleine Zeitungu tako zelo razjezili slovenskega predsednika vlade?

Članek v Kleine Zeitungu
Članek v Kleine Zeitungu. Vir: Posnetek zaslona

Po navedbi, da je predsednik slovenske vlade pozval Evropsko komisijo, da naj v Slovenijo pošlje poseben »svet modrecev«, ki naj prouči, ali njegova vlada res izvaja pogrom nad novinarji, je novinar Thomas Roser zapisal, da je očitno »protiofenziva za slovenskega prepirljivega predsednika vlade najboljša obramba.«

Spoznanje, da Janez Janša svoje teorije zarote ni uspel »prodati« niti idejno bližnjemu časniku Kleine Zeitung je verjetno zelo boleče, to pa pojasnjuje tudi groteskno živčen in osoren odziv predsednika slovenske vlade po objavi članka. 

Komisija oziroma »delovna skupina« Evropske komisije (EK) naj bi namreč po Janševi zamisli proučila stanje demokracije, pravne države in svoboščin v Sloveniji, ampak samo od 18 ure do 22.30 zvečer.

»Ne samo v evropskem parlamentu, pač pa tudi v bruseljski Komisiji je namreč slišati vse več kritik zaradi pritiska Janše na slovenske medije,« navaja Kleine Zeitung.

Nato citira oceno komisarke za evropske vrednote Věre Jourove, ki je že lani aprila »Janšo zaradi stalnih napadov na medije udarila po prstih« in takrat dejala, da v EK ne želijo in ne podpirajo »nobenega sovraštva, nobenih groženj, nobenih osebnih napadov.«

Novinar Thomas Roser je tudi spomnil, da se je to zgodilo takoj zatem, ko je slovenski predsednik vlade na Twitterju lani februarja novinarja Blaža Zgago obtožil, da je »lažnivec.«

Novinar Kleine Zeitunga je nato opozoril, da si je Janša ponovno grajo s strani EU prislužil, ko je novinarki uglednega bruseljskega portala Politico navrgel, da »se preživlja z lažmi.«

»Obsojamo žaljive komentarje zoper novinarje in jih ne sprejemamo, je tedaj dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Eric Mamer«, opozarja avstrijski novinar.

Vir: Twitter

Thomas Roser je v isti sapi opomnil, da na pritiske na medije ne opozarjajo samo novinarska združenja v Sloveniji, pač pa tudi v Slovenski tiskovni agenciji (STA), kjer so jim ponovno ustavili plačila za njihovo »javno službo.«

»Za novo pogodbo pa UKOM ni zahteval samo podatke o plačah, pač pa tudi pojasnila za izbor sogovornikov za intervjuje – kar je direktor STA odklonil«, je zapisal novinar in navedel, da je Janša tiskovno agencijo STA že večkrat obtožil, da je to agencija, ki širi »lažne novice,« navaja avstrijski časnik.

Na koncu navaja tudi mnenje predsednika države Boruta Pahorja, da je zaradi ustavljanja financiranja ogroženo delovanje STA in da Slovenija z vmešavanjem v neodvisne institucije in medije »ne bi smela zapraviti svojega ugleda v Evropski uniji

Prav tako se redko se zgodi, da kakšna država sama prosi Evropsko komisijo, da uvede nadzor v njej.

Z drugimi besedami – avstrijski novinar res ni zapisal prav nič spektakularnega, česar že ne bi vedeli in kar ne bi bilo dobro dokumentirano z dejstvi.

Označiti takšno poročilo za »laž« je zato kratkovidno in neverodostojno.

Tega drugi predsedniki vlad na tujem ne počnejo niti ob veliko ostrejših kritikah, predsednik slovenske vlade pa se očitno zelo živcira celo ob povsem nedolžnem zapisu časnika, v katerem pišejo novinarji, ki so zelo daleč od »levičarskih pogledov.«

Ampak prav tako redko se zgodi, da kakšna država sama prosi Evropsko komisijo, da uvede nadzor v njej.

Janša, novinarji in tviti
Janša, novinarji in sporni tviti. Vir: Twitter

»To bi pričakovali od obupane politične opozicije v avtoritarnih režimih, ki išče zunanjega rešitelja.

Toda Slovenija je spet posebnost v svetovnem merilu, nadzor nad samim sabo predlaga kar predsednik vlade …

Toda zakaj bi osumljeni podrejanja države in medijev, policije in organov nadzora, orbanizacije in nižanja standardov vladavine prava močno hitel z nekakšno samoovadbo?

Jasno, da zgolj zato, da bi utišal vse močnejše dvome v mednarodni javnosti, proti katerim se bo težko boril v hitro približajočem se obdobju slovenskega predsedovanja.

Težava tega pristopa je ena sama – da ji nasedajo samo največji verniki Janeza Janše in SDS, ne pa večina domače in tuje javnosti.

Ker pač računa, da bo lahko nevtraliziral vse pomisleke s svojo skrbno pripravljeno psihopolitično propagandno vojno, izurjen v vseh možnih manipulacijah, ki mu s pomočjo njegovih glasil in na drugi strani anemičnih medijev doma gladko uspevajo.

Prav zato se je odločil za frontalni protinapad, kot sem za obramboslovca spodobi. Predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen je v pismu poskušal predstaviti, da se mu že od leta 2004 dogaja neskončna krivica, da on ne podreja medijev, ampak je deležen politične in medijske zarote, da je on dejanska ultimativna žrtev, ne rabelj. V bistvu se propagandistična karta v njegovem ravnanju, kot nenehno ponavljam, v tem mandatu zelo koncentrira na zelo enostavne forme igranja žrtve, victim playing, predvsem v kombinaciji s klasično konspirativno naracijo, v katere temelju je antikomunistični refleks,« je o Janševi medijski tehniki zapisal Boris Vezjak v svojem blogu.

Težava tega pristopa je ena sama – da ji očitno nasedajo samo največji verniki Janeza Janše in SDS, ne pa večina domače in tuje javnosti.

Spoznanje, da Janez Janša svoje teorije zarote ni uspel »prodati« niti idejno bližnjemu časniku Kleine Zeitung je verjetno zelo boleče, to pa pojasnjuje tudi groteskno živčen in nepotrebno osoren odziv predsednika slovenske vlade po objavi članka avstrijskega časnika.

Delite članek