REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kje je neodvisna cenitev kupljene podrtije, zakaj jo Golob ne zahteva in zakaj se šlamparija Švarc Pipanove vidi – iz letala?

Kje je neodvisna cenitev kupljene podrtije, zakaj jo Golob ne zahteva in zakaj se šlamparija Švarc Pipanove vidi – iz letala?Predstava za naivne: DŠP na prizorišču zločina... Vir: Posnetek zaslona, X

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (DŠP) je v zadnjih dnevih svojega ministrovanja pregledala, kot je sama povedala, več kot 2000 dokumentov, povezanih z nakupom podrtije na Litijski 51 v Ljubljani, ki jih prej menda sploh ni mogla dobiti od svojega že zamenjanega generalnega sekretarja. Od novega pa jih sedaj menda dobiva…

Opozarja tudi na ponarejanje dokumentov in zavajanje nje kot ministrice s strani zaposlenih v pristojnih službah.

Prizadevanja DŠP so imela vsaj en poziteven učinek - pokazala je, kako se kadri SDS Janeza Janše in SD Tanje Fajon med seboj ščitijo in dobro sodelujejo, ko se izmenjujejo na oblasti.

In to seveda prinaša tudi korupcijska tveganja. 

O vsem tem bodo prej ali slej končno sodbo dali organi pregona -, če jih politika, kot pogosto doslej, ne bo ustavila...

Odprto pa je še eno vprašanje.

Morda je to, kar pravosodna ministrica trdi glede sistemske korupcije, ki je morda v ozadju spornega posla z nakupom ruševine na Litijski 51 celo res. Toda, ali to v pomembni meri zmanjšuje njene napake?

Zagotovo ne.

Ne gre le zato, da je ministrica »objektivno odgovorna.«

Ministrica za pravosodje se premeteno brani in je že pridobila simpatije dela ljudstva. A dejstva so neizprosna. Šlamparija, če ne celo kaj več, ministrice Dominike Švarc Pipan, se dobesedno - vidi iz letala.

Dejstvo je, da je bil postopek nakupa in prodaje izpeljan tako na hitro in v nasprotju z običajno prakso ter tako brez »varovalk« za državo oziroma davkoplačevalski denar, da je za to najbolj odgovorna prav ministrica, ki je takšno pogodbo tudi lastnoročno podpisala.

Da je to res, kaže dejstvo, da je ministrica že pred tedni javno obljubila še tretjo cenitev sporne stavbe, v odvisnosti od te pa naj bi se nato prilagodila celo cena nakupa.

A te cenitve javnosti še vedno ni predstavila. Zakaj ne?

Morda zato, ker se razlikuje od dveh prejšnjih?

Zgradba na Litijski in akterji slovenskega teatra absurda
Sporna stavba na Litijski 51 in akterji slovenskega teatra absurda. Vir: Posnetek zaslona, X

Ob tem predsednik vlade Robert Golob še vedno sestankuje z njo, zahteva pojasnila od SD, je celo jezen, ker ni dobil pravih, ob tem pa ključnega podatka, koliko je res vredna podrtija, ki jo je kupila pravosodna ministrica, pa še vedno ni na obzorju in se zaradi tega niti najmanj ne sekira, čeprav čas beži.

Res nenavadno.

In ne samo to, z aneksom sporne pogodbe o nakupu stavbe na Litijski 51, ki ga je ministrica na hitro spisala ob izbruhu afere, se je na prvi pogled zdelo, kakor da hoče z njim zaščititi državo, ki bi po podpisu aneksa lahko plačala manj, če bi se izkazalo, da je kupila manjšo količino uporabnih površin.

A kot so že opozorili številni pravniki, je s tem DŠP v resnici še dodatno zaščitila prodajalca, podjetnika Sebastjana Vežnaverja.

Pred aneksom bi država lahko zahtevala kupnino nazaj s trditvijo, da jo je kupec z navedbo napačne površine - prevaral.

Ali bi morala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan zaradi spornega nakupa zgradbe na Litijski ulici v Ljubljani odstopiti?

Morala bi takoj odstopiti
70% (1645 glasov)
Ni ji potrebno odstopiti
25% (578 glasov)
Ne vem
5% (122 glasov)
Prejetih glasov: 2345

Tako pa je ministrica Dominika Švarc Pipan podjetniku Vežnaverju dala izhod, s katerim bo lahko po sodni poti veliko lažje ubranil sporno pogodbo.

Skratka, ni jasno, ali je bila neka domnevna spletka res narejena zato, da bi vanjo padla naivna ministrica.

Morda je bila v nepravilnosti vpletena prav Dominika Švarc Pipan, ki sedaj, ob svoji »preiskavi« na ministrstvu, ki bi jo morali opravljati kriminalisti, ne pa ona kot političarka - za seboj uspešno briše sledove. In hkrati inkriminira dokaze, ki bi potem zaradi njenega opletanja po listinah - lahko (pro)padli na sodišču.

Vir: Posnetek zaslona, X

Ministrstvo za pravosodje pred nakupom stavbe na Litijski, za katero je plačalo 7,7 milijona evrov, namreč ni naročilo svoje cenitve, ampak se je zaneslo na cenitev, ki jo je naročil prodajalec Vežnaver.

Ta cenitev, pod katero se je podpisal cenilec Anton Rigler, je pokazala, da naj bi bila stavba vredna 7,98 milijona evrov.

A kot se je kasneje izkazalo, je cenitev dejansko bila opravljena v časovni stiski in na podlagi cenitve, ki jo je leta 2017 opravila cenilka Breda Zorko, ki pa je stavbi tedaj določila ceno 2,9 milijona evrov.

Še vedno torej ni jasno, niti koliko kvadratnih metrov poslovnih prostorov je ministrstvo sploh kupilo.

Vir: Posnetek zaslona, X

Ministrstvo za pravosodje je v sporočilu za javnost zapisalo, da je kupilo 5100 kvadratnih metrov veliko stavbo, cenilca pa sta v svojem elaboratu pisala o 4600 kvadratnih metrih stavbe.

Ker so kasneje na ministrstvu posumili, da so v pogodbeno vrednost kupljenih prostorov vključili še 500 kvadratnih metrov veliko dvorišče oziroma halo, ki ni uporabna za pisarne, so se s prodajalcem z aneksom dogovorili za novo izmero.

Toda cenilca sta do velikosti 4600 kvadratnih metrov površine prišla tako, da sta podatke vzela iz registra geodetske uprave (Gurs).

Ker pa izmere stavbe na Litijski 51 geodet nikoli ni izdelal je tudi ocena o 4600 kvadratnih metrih zelo približna.

Površino 4600 kvadratnih metrov so na Gursu izračunali s pomočjo posnetkov iz letala, nastalih leta 2007.

Vir: Posnetek zasloa, X

Na ministrstvu za pravosodje si tudi niso pomagali s cenitvijo stavbe, ki jo imajo na Gursu.

Po njihovih podatkih nova sodna stavba ni vredna 7,7 milijona evrov, ampak na podlagi modelov iz leta 2023 komaj 3,29 milijona evrov, leta 2020 pa je bila vredna celo malo več, 3,35 milijona evrov.

V treh letih je torej vrednost izgubila, ne pa pridobila.

Na ministrstvu za pravosodje menijo, da so visokih 7,7 milijona evrov plačali zaradi rasti cen nepremičnin.

Stranka SD, ki je kljub vsem svojim napakam in zdrsom tokrat vendarle naredila nekaj prav, nekaj, česar druge stranke, predvsem pa SDS niso bile sposobne narediti nikoli (spomnimo se krčevite obrambe Vizjaka, Kustečeve itd.) – priznati napako svoje ministrice – se je znašla na tnalu obtožb.

Gursovi modeli, v katerih so upoštevane spremembe tržnih cen, pa kažejo, da je med letoma 2020 in 2023 cena poslovnih prostorov v Ljubljani padla zaradi velike ponudbe poslovnih nepremičnin.

In to kaže, da bi nova, realna cenitev morala pokazati kvečjemu nižjo, ne pa višjo ceno iste nepremičnine.

Dokazati bi morala, da je ministrica ceno nepremičnine, ki si jo menda ni niti ogledala, znatno preplačala.

S svojimi bravurami pred kamerami in tiho podporo premierja Goloba pa je po razkritju svoje katastrofalne polomije ne glede na vse našteto DŠP postala celo ljubljenka dela slovenske politike in volivcev!

Stranka socialnih demokrativ (SD), ki je kljub vsem svojim napakam in zdrsom ter zelo sumljive kohabitacije s stranko SDS tokrat vendarle naredila nekaj prav, nekaj, česar druge stranke, predvsem pa Janševa SDS niso bile sposobne narediti nikoli (spomnimo se krčevite obrambe Andreja Vizjaka, Simone Kustec in drugih) – priznati napako svoje ministrice! – pa se je znašla na tnalu obtožb kot edina obtožena.

Res narobe svet.

A dejstva so neizprosna.

Šlamparija, če ne celo kaj več, odhajajoče pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, se dobesedno vidi iz - letala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek