REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska na področju jedrske tehnologije do 15 let pred ZDA, v Sloveniji pa vsi za »jedrske golfe za ceno mercedesov«

Kitajska na področju jedrske tehnologije do 15 let pred ZDA, v Sloveniji pa vsi za »jedrske golfe za ceno mercedesov«Hrvaški odpadki iz NE Krško vznemirjajo tudi prebivalce BiH...

Katero tehnologijo naj izbere Slovenija, če se bo odločila za gradnjo drugega bloka NE Krško?

Zdi se, da trenutno izbiramo med zelo omejenimi možnostmi, saj so nekatere izbire iz teh ali drugih razlogov skorajda prepovedane.

In to je za iskanje najbolj optimalne rešitve seveda zelo slabo.

Čas je, da spregovorimo o prepovedani temi in si nalijemo malce čistega vina.

Lepo bi seveda bilo, če bi Slovenija lahko kupila poceni in učinkovito jedrsko elektrarno na evropskem trgu. A tega blaga na tem trgu očitno ni, ali pa je zelo nekonkurenčno v primerjavi s konkurenco. 

Dejstvo je namreč, da nas trenutno hlapčevanje interesom nekaterih držav znotraj EU lahko v prihodnjih letih in desetletjih zelo veliko stane.

Lepo bi seveda bilo, če bi Slovenija lahko kupila poceni in učinkovito jedrsko elektrarno na evropskem trgu.

A tega blaga na tem trgu očitno ni, ali pa je zelo nekonkurenčno v primerjavi s konkurenco. 

In zakaj?

Morda zato, ker je tudi EU v zadnjih desetletjih premalo vlagala v znanje, preveč pa v vojne in igranje vloge svetovnega policista?

A slovenski politiki se ne pustijo motiti in še vedno navijajo za tehnologijo iz zgolj enega dela sveta, kakor da bi bili še zmeraj v času konca hladne vojne.

Flamanville 3 naj bi začel delovati z dvanajstletno zamudo. Po poročanju Le Monda, ki se nanaša na ugotovitve francoskega računskega sodišča, bo cena elektrarne ob zagonu znašala 19,1 milijarde evra, ali šestkrat več, kot je bilo predvideno ob začetku gradnje.

Nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor se je na primer ob pogovorih na ameriškem veleposlaništvu zelo naklonjeno izražal o možnostih ameriškega podjetja Westinghouse, da v Sloveniji zgradi še drugi blok jedrske elektrarne.

Kot edina druga možnost se omenja francoska tehnologija, ali pa, vendar zaradi pomanjkanja večjega števila projektov zelo previdno - tudi korejska tehnologija.

Predvsem francoska je v pomembni meri prepletena tudi z rusko, vendar to ob pičli izbiri tudi strokovnjake, ki opozarjajo na pomen upoštevanja »geopolitike« pri odločitvi o izbiri tehnologije zelo ne moti.

Hkrati pa številni strokovnjaki in politiki v primeru ponudnika za drugi blok NE Krško prav zaradi geopolitičnih napetosti EU z Rusijo in Kitajsko že vnaprej »odpisujejo« rusko in kitajsko jedrsko tehnologijo za Slovenijo, čeprav sta med najbolj naprednimi v svetu.

V Evropi pa je že danes le malo primernih ponudnikov.

Tretji blok jedrske elektrarne v Flamanvillu v Franciji naj bi na primer po zamudah in podražitvah zagnali do konca tega leta.

Francoski EDF je t. i. evropski jedrski reaktor (EPR) na svojih tleh med drugim postavil tudi zato, bi država ohranila jedrsko znanje in tradicijo.

Čeprav gre za novo elektrarno, ki še ni priključena v omrežje, pripadajoča infrastruktura ni videti ravno nova, saj se je gradnja začela že pred - sedemnajstimi leti.

Na splošno velja, da so ZDA izgubile globalno prevlado v jedrski energiji, je zapisal Luongo.

O tem poroča MMC RTV SLO, kjer so se očitno v organizaciji »Društva jedrskih strokovnjakov« udeležili (plačane?) »strokovne ekskurzijo v Francijo.«

EDF (Électricité de France) v Franciji sicer zaposluje 220.000 ljudi in je v lasti države, hkrati je operater francoskega omrežja in največji dobavitelj elektrike v Evropi.

V Franciji na 19 lokacijah upravlja 57 jedrskih reaktorjev, od tega jih je delujočih 56, saj tretji blok Flamanvilla še ni priključen v omrežje.

Če se bo Slovenija odločila za še eno veliko jedrsko elektrarno, je EDF eden izmed treh mogočih ponudnikov za njeno izgradnjo.

Francoska multinacionalka se bo za morebitni večmilijardni posel potegovala z ameriškim Westinghousom, ki je zgradil obstoječi blok Nuklearne elektrarne Krško, in korejskim KHNP-jem.

Ruskih in kitajskih nukleark, čeprav najboljših in najbolj poceni - nihče v Sloveniji sploh ne omenja.

Ne politiki in ne mediji. Nenavadno, mar ne?

Ker, ko sami kupujemo, zmeraj primerjamo cene in kvaliteto proizvodov.

Ko se kupuje dobesedo najdražja energetska infrastruktura pa v politiki in med mediji vlada konsenz, da konkurence ni dovoljeno niti pogledati.

»Izbira evropskega podjetja, če bi se odločili za gradnjo JEK-a 2, bi sicer lahko imela svoje prednosti,« ocenjuje MMC RTV SLO.

Toda Flamanville 3 naj bi začel delovati z dvanajstletno zamudo, medtem ko Kitajska proizvaja jedrske elektrarne kakor tople žemljice, skoraj kot po tekočem traku.

In brez zamud.

Po poročanju Le Monda, ki se nanaša na ugotovitve francoskega računskega sodišča, bo cena najnovejše francoske elektrarne ob zagonu ki prihaja z 12-letno zamudo znašala 19,1 milijarde evra, ali šestkrat več, kot je bilo predvideno ob začetku gradnje.

Za Slovenijo je tudi »manj ugodno«, da EDF še nima tipskega reaktorja EPR, manjšega od 1600 megavatov, priznava MMC.

Nedavno je namreč Elektroinštitut Milan Vidmar predstavil študijo priključitve JEK-a 2 na elektroenergetski sistem, ki je pokazala, da bi bila z vidika varnosti in stabilnosti sistema optimalna velikost drugega bloka do 1300 megavatov.

Kitajske so ob tem skupaj z ruskimi tudi najcenejše, kot kaže spodnji graf.

Toda istočasno zadnje poročilo fundacije za informacijsko tehnologijo in inovacije s sedežem v Washingtonu kaže, da ima »zahodna« tehnologija veliko konkurenco.

Kitajska gradi jedrske reaktorje hitreje kot ZDA, jedrska podjetja v Pekingu pa so do 15 let pred svojimi ameriškimi kolegi, ko gre za najnovejšo tehnologijo reaktorjev, kaže novo poročilo ameriškega možganskega trusta.

Kitajske so ob tem skupaj z ruskimi tudi najcenejše, kot kaže spodnji graf.

Trenutno ima Kitajska 56 delujočih jedrskih reaktorjev na Kitajskem, 27 pa jih še gradijo, je v poročilu, objavljenem v ponedeljek, navedla fundacija za informacijsko tehnologijo in inovacije s sedežem v Washingtonu.

Glede na to, da si oblasti v Pekingu prizadevajo v dogledni prihodnosti vsako leto dokončati od šest do osem novih jedrskih elektrarn, avtorji poročila napovedujejo, da bo imela Kitajska do leta 2030 več delujočih elektrarn kot ZDA.

Vendar pa Kitajska že vodi ZDA, ko gre za tako imenovane reaktorje 'četrte generacije', ugotavlja poročilo.

Prva elektrarna četrte generacije na svetu – 200 megavatna plinsko hlajena elektrarna Shidaowan-1 v kitajski provinci Shandong – je začela delovati decembra, pri čemer se je kitajska uprava za jedrsko energijo pohvalila, da je bilo »90 % tehnologije v novi elektrarni razvito na Kitajskem.«

»Kitajska je verjetno 10 do 15 let pred ZDA v jedrski energiji,« je navedeno v poročilu.

»Če pogledamo naprej, se zdi, da bo Kitajska verjetno uporabila to uveljavljeno domačo zmogljivost kot osnovo za konkurenčen izvoz reaktorjev, podobno kot je njena strategija« dvojnega obtoka »uspela na drugih področjih, kot so električna vozila in baterije.«

ZDA imajo še vedno več delujočih jedrskih elektrarn kot katera koli druga država, s 94 delujočimi reaktorji proti 56 na Kitajskem.

Namesto najboljših in najboljših bo Slovenija na področju jedrske energije, kot vse kaže, kot v času epidemije in respiratorjev, znova kupovala ne mercedese, pač pa golfe. Le da bo to bistveno dražja operacija, golfe pa bo država kupila od zaostalih zahodnih podjetij, ne pa od naprednejših - iz vzhoda...

Vendar je Kitajska v zadnjem desetletju potrojila svojo jedrsko zmogljivost in v 10 letih dodala toliko energije kot ZDA v 40. letih.

Leta 1973 je takratni predsednik ZDA Richard Nixon pozval k izgradnji 1000 jedrskih elektrarn do leta 2000, da bi zmanjšali odvisnost ZDA od tuje energije po naftni krizi leta 1973.

Med sedemdesetimi in devetdesetimi leti prejšnjega stoletja je bilo zgrajenih ogromno reaktorjev, vendar je jedrski razcvet izzvenel, ko so se svetovne cene nafte stabilizirale in je v začetku leta 2000 eksplodiralo pridobivanje plina iz skrilavca.

Po podatkih ameriške uprave za energetske informacije je povprečna ameriška jedrska elektrarna zdaj stara 42 let.

Leta 2023 in 2024 sta bila v Georgiji zagnana dva nova reaktorja, vendar sta bila oba dokončana z večletnim zaostankom in sta proračun presegla milijarde dolarjev, nikjer v državi pa se ne gradijo dodatni reaktorji.

Uspeh Kitajske je rezultat »državnega financiranja, dobavne verige, ki jo podpira država, in državne zaveze za izgradnjo tehnologije,« je v poročilu zapisal industrijski analitik Kenneth Luongo.

Kitajske državne banke lahko energetskim podjetjem ponudijo posojila z obrestnimi merami do 1,4 %, kar jim omogoča gradnjo elektrarn za približno 2500 do 3000 dolarjev na kilovat, kar je približno tretjina stroškov nedavnih projektov v Združenih državah.

»Na splošno velja, da so ZDA izgubile globalno prevlado v jedrski energiji,« je zapisal Luongo.

Rusko-kitajska jedrska elektrarna bi zato kmalu v prihodnosti lahko stala tudi na Luni.

Le v Sloveniji o nakupu podobnih iz teh dveh držav v Sloveniji nihče niti ne razmišlja - v škodo države in njenih prebivalcev.

Zgodba se ponavlja, kot v času ministra Zdravka Počivalška.

Namesto najboljših in najboljših bo Slovenija na področju jedrske energije, kot vse kaže, kot v času epidemije in respiratorjev, znova kupovala ne mercedese, pač pa golfe.

Za ceno mercedesev...

Le da bo to bistveno dražja operacija, t.i. jedrske golfe pa bo država kupila od zaostalih zahodnih podjetij, ne pa od naprednejših - iz vzhoda...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek