REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako upada učinkovitost cepiv Pfizer, Moderne ter J&J? Raziskava razkrila pomembne razlike

Kako upada učinkovitost cepiv Pfizer, Moderne ter J&J? Raziskava razkrila pomembne razlikeCepiva Moderne, Pfizerja in Johnsona. Vir: Twitter

Velika raziskava v ZDA, ki je v zadnjih osmih mesecih primerjala učinke cepiv Pfizerja, Moderne in podjetja Johnson & Johnson je razkrila pomembne razlike med delovanjem cepiv v realnih pogojih soočenja z virusom.

Pokazala je tudi, da se učinkovitost treh cepiv proti covid-19 v resničnem svetu lahko zmanjša, vendar zaščita pred smrtjo ostaja prepričljiva.

Študija, ki je spremljala skoraj 800.000 ameriških veteranov, je pokazala, da je učinkovitost cepiva Johnson & Johnson, ki deluje z enkratnim odmerkom, pokazala največji upad.

Raziskava je preučila zdravstvene kartoteke okoli 780.000 veteranov, ki so se nanašale na obdobje od februarja 2021 do oktobra 2021.

Učinkovitost cepiva (VE) je bila merjena z dvema meritvama: zaščito pred okužbo s koronavirusom, ki vodi do covid-19 (VE-I) in zaščito pred smrtjo (VE- D).

Na splošno se je v osemmesečnem obdobju študije zaščita s cepivom proti okužbi s covid-19 zmanjšala s 87,9 odstotka na 48,1 odstotka.

Največji upad VE-I je bil opažen pri cepivu J&J, kjer je zaščita upadla s 86,4 odstotka na 13,1 odstotka.

Največji upad VE-I je bil opažen pri cepivu J&J, kjer je zaščita upadla s 86,4 odstotka na 13,1 odstotka.

Zaščita cepiva Pfizer je padla s 86,9 odstotka na 43,3 odstotka, medtem ko se je Moderna od vseh treh izkazala najbolje in je z 89,2 odstotka padla na 58 odstotkov.

Vendar je zaščita s cepivom pred smrtjo ostala močna skozi celotno obdobje študije.

S širjenjem različice »delta« po Združenih državah od julija naprej študija ni odkrila bistvenega zmanjšanja zaščite pred smrtjo.

Padanje zaščite cepiv
Upadanje moči zaščite: Navzgor zaščita glede na nezaščitene, vodoravno upadanje v mesecih od marca do septembra. Vir: Posnetek zaslona

Med julijem in oktobrom so bila cepiva še vedno 81,7-odstotno učinkovita pri preprečevanju smrti zaradi covid-19 pri osebah, mlajših od 65 let, in 71,6-odstotno učinkovita pri tistih, starejših od 65 let.

Zanimivo je, da je pri mlajših od 65 let cepivo Pfizer zagotovilo največjo zaščito pred smrtjo (84,3 odstotka), pri čemer je sledila Moderna z 81,5 odstotka in nato J&J s 73 odstotki.

Zanimivo je, da je pri mlajših od 65 let cepivo Pfizer zagotovilo največjo zaščito pred smrtjo (84,3 odstotka), pri čemer je sledila Moderna z 81,5 odstotka in nato J&J s 73 odstotki.

Toda pri starejših od 65 let je bilo cepivo Moderna najučinkovitejše pri preprečevanju smrti (75,5 odstotka), sledila pa sta mu Pfizer s 70,1 odstotka in J&J z 52,5 odstotka.

»Pomembno je, da je cepljenje še vedno zagotavljalo zaščito pred smrtjo pri okuženih osebah in ta korist je bila opažena pri cepivih Moderna, Pfizer-BioNTech in Janssen (J&J) tudi med porastom okužb z različico delta… Naše ugotovitve podpirajo sklep, da cepiva proti covid-19 ostajajo najpomembnejše orodje za preprečevanje okužbe in smrti,« so zapisali raziskovalci.

Druga prepričljiva ugotovitev študije je korelacija med porastom variante delta v Združenih državah in upadom zaščite s cepivom pred okužbo.

Različica »delta« je tako postala bolj uspešna pri »prebijanju« zaščite, ki jo dajejo cepiva.

Nova cepiva, ki ob Pfizerjevemu še čakajo na dovoljenja za uporabo
Cepiva. Vir: Twitter
Vse raziskave zato kažejo, da je tudi pri »popolnoma cepljenih« že po nekaj mesecih zelo potreben tudi tretji odmerek cepiva.

Ta hipoteza potrjuje izsledke druge nedavne študije učinkovitosti cepiva Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) in Ministrstva za zdravje države New York.

Podatki CDC so pokazali, da se je upad zaščite cepiv pred okužbami povečal v avgustu in septembru, ko je različica delta presegla 85-odstotno razširjenost.

Vse raziskave zato kažejo, da je tudi pri »popolnoma cepljenih« že po nekaj mesecih zelo potreben tudi tretji odmerek cepiva.

Te ugotovitve so pomembne tudi za Slovenijo, ker kažejo, da bi se morali še posebej hitro cepiti predvsem tisti, ki so se enkrat že cepili s cepivom J&J, ki je dajalo t. i. popolno zaščito že z enim samim odmerkom.

Delite članek