REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»To je škandal!« Evropske države prepočasne pri cepljenju, slovenska vlada pa še pri nabavah!

»To je škandal!« Evropske države prepočasne pri cepljenju, slovenska vlada pa še pri nabavah!Cepljenje - koronavirus. Vir: Twitter

Čeprav je Evropa eden od najbolj prizadetih kontinentov zaradi koronavirusa, se v vseh evropskih državah soočajo – s pomanjkanjem cepiva.

Ob tem pa tudi slovenska vlada zamuja in cepiva ne nabavlja tam, kjer bi ga lahko, je razkril Spiegel.

Razlog za prvo težavo je preprost.

Ob tem pa tudi slovenska vlada zamuja in cepiva ne nabavlja tam, kjer bi ga lahko, je razkril Spiegel. 

V Evropski uniji sta »zeleno luč« za uporabo dobila doslej le en evropski in en ameriški proizvajalec, njihove tovarne pa v kratkem času ne morejo oskrbeti vseh članic EU.

Ob tem so cepiva še draga, zato nekateri čakajo na cenejša, velike države pa so pri kupovanju cepiv bistveno uspešnejše od manjših – tudi od Slovenije.

V Franciji so počasno cepljenje že označili kot »državni škandal«, kot »fiasko« in »katastrofo.«

Do 3. januarja so namreč cepili le 516 ljudi.

Seveda s Pfizerjevim cepivom.

»To me spravlja v obup, kakšna velika nepripravljenost. To je državni škandal,« je prepričan Jean Rottner, guverner francoske regije Grand Est, ki se je pogovarjal za Huffington Post.

Mnogi so ob vprašanju cepljenja še razdvojeni, to pa zdravnikom povzroča preglavice. Vir Twitter
Mnogi so ob vprašanju cepljenja še razdvojeni, to pa zdravnikom povzroča preglavice. Vir: Twitter

Do tistega trenutka je celo velika Nemčija cepila le 266.000 ljudi, Italija 180.000, v Španiji pa so uporabili le 83.000 od 718.000 odmerkov, ki so jih dobili.

V Izraelu so medtem cepili že petino prebivalstva in jih dnevno cepijo 150.000!

Vendar cepivo nabavljajo povsod, kjer ga lahko.

Skupna evropska strategija nabave cepiv se je znova sprevrgla v – boj za cepiva.

Skupna evropska strategija nabave cepiv se je znova sprevrgla v – boj za cepiva. In v tem boju tudi Slovenija, ki nabavlja cepiva le znotraj EU, povsem očitno - izgublja.

In v tem boju tudi Slovenija, ki nabavlja cepiva le znotraj EU, povsem očitno - izgublja.

Naročeni odmerki naj bi se, kot je poročal Spiegel, med države članice načeloma delili glede na število prebivalstva in Nemčiji bi tako pripadlo 18,6 odstotka vseh odmerkov.

V primeru Moderne, pri kateri je naročenih 160 milijonov odmerkov, bi Nemčija tako dobila trideset milijonov odmerkov vendar jih bo v resnici 50,5 milijona –, ker več drugih držav članic iz tega naročila ne bo dobilo nič ali zelo malo.

Toda Evropska komisija se je v imenu celotne Unije s proizvajalci dogovorila zgolj za garancije o dobavi. Kdaj in koliko odmerkov cepiva bo v resnici dobavljenih, pa se ne ve.

Problem je tudi to, ker je evropska agencija za zdravila EMA doslej odobrila le cepivo dveh dobaviteljev od skupno šestih, s katerimi se je pogajala EU, to sta Biontech/Pfizer in Moderna.

Obe podjetji trenutno lahko pošljeta le manjše količine, zato pa tudi evropske države v splošnem cepijo zelo »po kapljicah.«

In to kljub temu, da je Evropa eden od najhuje prizadetih kontinentov zaradi koronavirusne bolezni Covid-19.

Enako velja tudi za dodatno naročilo sto milijonov odmerkov Biontecha, od katerih naj bi jih pol dobili v prvi polovici leta.

Nemčiji bi glede na prebivalstvo pripadlo 18,6 milijona odmerkov cepiva, pa jih bo prejela več kot petindvajset milijonov, kot je mogoče razbrati iz zaupnih dokumentov.

Tudi Francozi jih bodo dobili nekaj več.

Poreklo cepiv, ki so si ga zagotovile posamezne države in njihova količina. Vir: FT

Poljska, Belgija, Češka, Estonija, Bolgarija, Slovenija in Slovaška naj bi pri tem naročilu ostale praznih rok, kažejo viri Spiegla.

Slovenski predsednik vlade in v. d. ministra za zdravje  Janez Janša je to sicer pavšalno zanikal, toda zanikanja ni podkrepil z dokumenti.

Povsem mogoče je, da je Slovenija dobila obljube o cepivih – toda kar šteje, so podpisane pogodbe.

In teh ni videti.

Nemčija bo torej dobila več kot pol milijona odmerkov samo iz prvotnega belgijskega kontingenta.

Poljska, Belgija, Češka, Estonija, Bolgarija, Slovenija in Slovaška naj bi pri tem naročilu ostale praznih rok, kažejo viri Spiegla.

V nekaterih državah so se zato v preteklih dnevih začeli razburjati in zahtevajo preklic sprememb pri delitvi.

Poljski bodo zaradi protestov tako najbrž vrnili 650.000 odmerkov, ki so jih že porazdelili med druge. Nemčija je Belgijcem ponudila, da jim vrne 150.000 odmerkov.

Komisija si sicer na vse kriplje prizadeva, da bi k »velikodušnosti« prepričala še druge države članice.

Ob tem se je razvedelo, da si je Nemčija samostojno zagotovila še dodatnih trideset milijonov odmerkov pri Biontechu in nadaljnjih dvajset milijonov pri Curevacu – čeprav bodo te dobavljene šele po izpolnitvi naročila EU.

Prihodi cepiv v Slovenijo
Prihodi cepiv v Slovenijo. Vir: Twitter

Do kaosa je pripeljala tudi cena nekaterih cepiv. Nekaterim članicam EU se je cena določenih cepiv zdela previsoka, zlasti pa to velja za dve »najmodernejši« cepivi družb Biontech/Pfizer in Moderna, ki sta celo do osemkrat dražji od najcenejšega izdelka AstraZeneca.

In ker je EU v francoskem koncernu Sanofiju naročila le tristo milijonov odmerkov, so v Franciji, kot kažejo nekateri podatki zaupnih virov Spiegla, počakali z naročili v Biontechu.

Ob tem morajo biti pogodbe zaradi klavzul o zaupnosti tajne, zato se preprosto ne ve, kakšne so obveznosti Pfizerja in ostalih proizvajalcev in kako se cepiva dejansko delijo.

Javnost je razburilo navodilo agencije, da se sme 2,25-mililitrsko ampulo pripravljenega Biontechovega cepiva razdeliti le na pet odmerkov, čeprav so zdravniki že sredi decembra ugotovili, da je z malo spretnosti iz nje mogoče iztisniti šest ali celo sedem cepivnih odmerkov, ne da bi trpela učinkovitost.

Slovenija je sicer v zadnjem času pospešila cepljenje. Kar je zelo pohvalno. Glede na dan prej je po zadnjih podatkih ta pospešek celo 231-odstoten.

To se opaža tudi v mednarodnih primerjavah.

Toda tega tempa ne bo mogoče povečevati, če bo v državo prihajalo le nekaj desettisoč odmerkov cepiva mesečno.

V resnici pa bi morali politiki in imunologi govoriti o stotisočih odmerkov, da bi lahko čimprej cepili najmanj milijon ljudi.

Kot kaže razpredelnica FT, ima največje količine cepiv trenutno Kanada, ki pa cepiva nabavlja od različnih proizvajalcev in ni odvisna le od trga EU.

Tudi številne druge države jih nabavljajo, kjer lahko – v EU, Kitajski, Rusiji

Slovenija je tako dvakrat prikrajšana.

Prvič, ker je omejena le na zelo pičle nabave zelo dragega cepiva znotraj EU, drugič pa zato, ker ob tem pa očitno njena vlada ni naredila dovolj, da bi si, kot je poročal Spiegel, tam, kjer je bilo to mogoče, še sama zagotovila dodatne količine cepiva.

Delite članek