REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janšo je lahko strah: Erbežnik in Brezigar Mastenova neizvoljena, koalicijski volilni stroj v razsulu

Janšo je lahko strah: Erbežnik in Brezigar Mastenova neizvoljena, koalicijski volilni stroj v razsuluErbežnik, Pahor in Teršek. Vir: Twitter

Kljub pozivu dr. Andraža Terška, da naj poslanci v primeru dr. Anžeta Erbežnika ne storijo to, kar so storili v njegovem primeru -, da mu na glasovanju namreč odrečejo dogovorjeno podporo - se je zgodba ponovila.

Tudi ponovljeni razpis predsednika republike Boruta Pahorja za novega ustavnega sodnika ni bil uspešen.

Predsednikov kandidat dr. Anže Erbežnik, ki si ga je na tem mestu zaželela SDS, namreč ni dobil dovolj glasov za izvolitev.

Zmanjkala sta mu le dva glasova, dobil jih je 44.

Nekateri analitiki že ocenjujejo, da gre v tem primeru za še en pokazatelj nastajajoče nove večine v državnem zboru, Koalicije ustavnega loka.

Glasovanje je bil tajno, kdo vse od tistih, ki bi po nareku SDS moral glasovati za Erbežnika, tega ni storil, za zdaj ni znano.

Andraž Teršek in Borut Pahor
Dr. Andraž Teršek in Borut Pahor. Vir: Twitter
V glasovalnem stroju koalicije nekaj že močno škripa. Ker so tokrat propadli izbranci Janševe vlade, je to lahko zelo slab znak za nadaljevanje vladavine sedanje koalicije.

Očitno pa je, da bo moral predsednik republike razpis ponoviti še drugič.

Prav tako je več kot očitno, da med doslej znanimi kandidati za ustavnega sodnika največ podpore uživa ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, ki sicer kljub zagotovilom večine poslanskih skupin (iz opozicije in koalicije) ni dobil zadostne podpore v državnem zboru na glasovanju v prvotnem razpisu.

K razmisleku, ali morda to glasovanje res kaže na že nastajajočo novo koalicijo, spodbuja tudi dejstvo, da izvoljena ni bila niti kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten.

V obeh primerih je bil namreč rezultat glasovanja povsem enak.

Stavba, slovenski Parlament, vir: dz-rs.si
Stavba, slovenski parlament. Vir: dz-rs.si

Glasovalo je 82 poslank in poslancev, 44 za, 35 proti, tri glasovnice pa so bile neveljavne.

Da Erbežnik ni bil izvoljen, je morda tudi zelo dobro.

Kot je ocenil eden od dobrih poznavalcev dogajanja, bi bil namreč danes lahko izvoljen ustavni sodnik, »ki bo izpolnjeval želje, ne samo pričakovanja« ...

Vse to pa kaže, da je v glasovalnem stroju koalicije nekaj vendarle že pričelo močno škripati.

Ker so tokrat propadli izbranci Janševe vlade, je to lahko zelo slab znak za nadaljevanje vladavine sedanje koalicije.

Šlo  bi lahko za prvi signal, da nova koalicija res nastaja.

Je pa jasno tudi, kdo sedanji Janševi koaliciji v precej razdvojenem SMC-ju ostaja zvest.

In verjetno bi s tem signalom politiki radi še počakali, toda izvolitev Erbežnika bi v Ustavnem sodišču lahko razmerje sil nagnila preveč v desno.

In je bilo zato očitno potrebno to izvolitev preprečiti - že sedaj.

Je pa jasno tudi, kdo sedanji Janševi koaliciji v precej razdvojenem SMC-ju ostaja zvest.

Poslanka SMC Monika Gregorčič, ki je de facto SDS malikovalka, je izjavila za Demokracijo in Nova24TV, da so sicer v njeni poslanski skupini glasovali za dr. Andraža Terška, »a še dobro, da ni bil izvoljen«, ker se je s tem »rešilo veliko življenj.«

Zdaj je vsaj ena neveljavna glasovnica v primeru neizvolitve Terška - znana ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek