REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša napada EU zaradi interesov Madžarske in Poljske, ob tem pa uničuje to, kar sploh ni njegovo – ugled Slovenije

Janša napada EU zaradi interesov Madžarske in Poljske, ob tem pa uničuje to, kar sploh ni njegovo – ugled SlovenijeTesna zaveznika, Orbán in Janša. Vir: Upor.si

Medijska vojna z evropskimi institucijami in poslanci Evropskega parlamenta, ki jo vodi slovenski predsednik vlade se je znova zaostrila, potem ko ne Janez Janša in ne ostali pristojni vladniki niso imeli časa, da bi se v Sloveniji srečali z odpravo EP za ugotavljanje dejstev, ki pod vodstvom Sophie in 't Veld v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji.

Janez Janša je predstavnike EP kritiziral na Twitterju, nato pa mu je odgovoril nizozemski premier Mark Rutte in obsodil »neokusen tvit Janeza Janše«.

Takoj pa mu je odgovoril Janez Janša, ki je Rutteju svetoval, da naj nizozemski predsednik vlad raje zaščiti svoje novinarje, da »jih ne bodo morili na ulicah.«

Nizozemska je na lestvici medijske svobode na šestem, Slovenija pa na 36. mestu. Kdo je torej glede medijske svobode lahko vzor drugim. Janša meni –, da Slovenija.

»No Mark, ne zapravljaj časa z veleposlaniki in svobodo medijev v Sloveniji. Skupaj s Sophie in 't Veld zaščitita vaše novinarje, da jih ne bodo morili na ulicah,« je zapisal Janša.

V enem od »čivkov« pred tem pa je opozoril, da je »Nizozemska tista, kjer je bil ubit zadnji novinar v EU.«

Julija je namreč po napadu sredi Amsterdama umrl nizozemski novinar Peter R. de Vries.

Gre seveda za Janševa vnovična zavajanja, saj je Nizozemska po vseh objektivnih kriterijih in lestvicah mednarodnih organizacij veliko pred Slovenijo kar se tiče svobode medijev. Uboj posameznega novinarja ne glede na tragičnost dogodka zato ne pove prav veliko o stanju svobode tiska v neki državi.

Vlada na Nizozemskem tudi ne posega neposredno v programe javne televizije, ne izvaja kadrovakih rošad in ne spodkopava neodvisnih institucij, kot je to praksa v Sloveniji v času Janševe vlade.

Vlada na Nizozemskem tudi ne posega neposredno v programe javne televizije, ne izvaja kadrovakih rošad in ne spodkopava neodvisnih institucij, kot je to praksa v Sloveniji v času Janševe vlade.

Vlada nizozemske prav tako ne blokira delovanja največje nizozemske tiskovne agencije ANP, za katero dela okoli 250 novinarjev, ki pa je od leta 2000 preoblikovana in v zasebni lasti, čeprav je še vedno v večinskem lastništvu združenja časopisov (NDP).

Po lestvici medijske svobode Novinarjev brez meja je Nizozemska leta 2021 pristala na šestem mestu svetovne lestvice, Slovenija pa na 36. mestu.

V samo zadnjem letu je Slovenija padla za štiri mesta.

Kdo je torej glede medijske svobode lahko vzor drugim. Janša meni –, da Slovenija.

V resnici pa se Slovenija lahko od Nizozemske marsikaj nauči – in ne obratno.

Največ razburjenja je Janša sicer povzročil s tvitom, na katerem je fotografija »13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu.«

Med njimi sta tako in 't Veldova kot celo pokojni evropski poslanec in nekdanji predsednik stranke evropskih liberalcev (Alde) Hans van Baalen.

Janšev tvit, s katerim želi najbrž ugajati svojemu mecenu in financerju SDS-medijskih trobil Viktorju Orbánu, je naletel na ostre kritike tujih politikov.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je Janšo tudi pozval, naj preneha provocirati evropske poslance, saj so »napadi na člane parlamenta tudi napadi na evropske državljane

A Janša tudi tega poziva ni upošteval.

»Torej, predsednik Evropskega parlamenta, Slovenija ni kolonija. Prosim, povejte svojim poslancem, naj ne zlorabljajo imena Evropskega parlamenta za politične intrige in nesmiselne obtožbe Slovenije,« je v odgovoru Sassoliju tvitnil Janša.

Zastavlja se tudi vprašanje, kako na vse skupaj gledajo v največji politični skupini v Evropskem parlamentu, Evropski ljudski stranki, katere del je (še vedno) tudi Janševa SDS.

Nato pa se je oglasil Jeroen Lenaers, vplivni nizozemski evroposlanec iz vrst EPP.

»Demokracija pomeni spoštovanje izvoljenih parlamentarcev, četudi imaš nasprotna politična stališča. Izogibajmo se žalitvam, teorijam zarote in zlorabam nacionalnih tragedij in se pogovarjajmo spoštljivo in vsebinsko,« je pozval nizozemski poslanec, ki je tudi član odbora za državljanske pravice in svoboščine, katerega del je omenjena misija Evropskega parlamenta, ki je na obisku v Sloveniji.

Tudi francoski državni sekretar za evropske zadeve je »Slovenijo« pozval k spoštljivi razpravi, kar že kaže, da ima prav Luka Mesec, ki opozarja, da bo ravnanje te vlade pustilo neizbrisen pečat tudi na javni podobi Slovenije po koncu predsedovanja EU.

Janša torej ne tvita sam ali zase – tvita v škodo Slovenije.

»Dvomljivi napadi na evropske poslance nimajo mesta v našem demokratičnem življenju. Potrebujemo spoštljivo razpravo, ne pa provokacij,« je tvitnil francoski državni sekretar.

Slovenski predsednik vlade zato očitno velikopotezno razdaja to, kar mu pravzaprav sploh ne pripada – to pa je ugled Slovenije.

In ker je znano, da sta z liberalnim delom Evropskega parlamenta sprti predvsem vodstvi Madžarske in Poljske je tudi jasno, komu želi Janša s temi tviti ugajati in komu se dejansko prilizuje: svojim mecenom, ki jim Slovenija služi kot majhna, a pomembna vazalna država, s katero še dodatno šibijo evropske institucije pri uničevanju evropskega pravnega reda.

Pri tem ne smemo pozabiti, da se je prav Poljska zaradi škandalozne odločitve o primarnosti poljske ustave nad pravnim redom EU znašla sredi spopada z večino članic EU in da je sredi postopka za odvzem glasovalnih pravic zaradi podobnih kršitev pravnega reda EU tudi Madžarska.

Janša torej ne tvita sam ali le zase – tvita v interesu teh »upornic« zoper pravni red EU.

In seveda v škodo Slovenije.

Delite članek