REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grozili so s prazno puško: Koalicija si še ne upa glasovati o usodi Zorčiča

Grozili so s prazno puško: Koalicija si še ne upa glasovati o usodi ZorčičaZ vse bolj praznimi sedeži vladne koalicije se ne bo dalo zamenjati Igorja Zorčiča. Vir: Twitter, Insajder.com

Potem ko so koalicijske stranke napovedovale, da imajo 47 glasov za razrešitev predsednika Državnega zbora, pod predlog razrešitve pa se je nato podpisalo le 38 poslancev, je glasovanje o predlogu svoje razrešitve predlagal kar sam – Igor Zorčič.

Toda Janševa koalicija se, zanimivo, s tem ni strinjala.  

Potem ko so v koaliciji v četrtek vložili že drugi predlog za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča, je Zorčič danes sam predlagal, naj se ta točka uvrsti na dnevni red omenjene seje.

Blef Janše ni prepričal Zorčiča, ki ga je spregledal  Vir:Insajder.com
Blef Janše in njegovih koalicijskih partnerjev ni prepričal Zorčiča, ki ga je spregledal. Vir: Insajder.com

Toda Zorčičev predlog ni dobil zadostne podpore, saj so ga podprli le v opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in poslanski skupini nepovezanih poslancev (NeP).

Predstavniki preostalih poslanskih skupin (SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS) so po premoru, ki so ga zahtevali, glasovali proti, pri čemer svoje odločitve niso obrazložili.

 To kaže, da so v Janševi koaliciji, ko so trdili, da imajo 47 glasov za razrešitev - grozili s prazno puško. Še več - primer že druge neuspešne razrešitve Igorja Zorčiča dokazuje tudi na točnost tistega znanega slovenskega pregovora, po katerem se polne puške boji samo eden, prazne pa - dva.

Prihodnji teden bosta v DZ dve izredni seji, med drugim bodo poslanci odločali o noveli zakona o drugem tiru.

DZ pa tako še ne bo glasoval o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča, kar je danes predlagal Zorčič sam.

Osrednja točka majske redne seje bo ustavna obtožba premierja Janeza Janše, medtem ko davčne zakonodaje DZ maja še ne bo sprejemal.

Marjan Šarec je tudi opozoril, da obstaja razlika med vlaganjem zahteve po razrešitvi Zorčiča in tiste o konstruktivni nezaupnici opozicije.

Kolegij predsednika DZ se je na današnji seji dogovoril o sklicu izredne seje, ki so jo zahtevali v opozicijskih poslanskih skupinah Levica, LMŠ, SAB in SD, na njej pa bodo poslanci odločali o noveli zakona o drugem tiru.

Vladni koaliciji, skupaj s poslanskimi skupinami DeSUS in SNS, tudi ni uspelo potrdili terminskih programov dela Državnega zbora niti za junij in julij. Vir: Twiter

Koaliciji, skupaj s poslanskimi skupinami DeSUS in SNS, tudi ni uspelo potrdili terminskih programov dela Državnega zbora niti za junij in julij.

V opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP namreč predlogov niso želeli podpreti, dokler poslanci NeP ne bodo dobili pravice do sodelovanja v delovnih telesih.

DZ še ne bo glasoval o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča, kar je danes predlagal Zorčič sam.

Vodja poslanske skupine NeP Janja Sluga je ob tem pozvala vladno koalicijo, naj do torka pripravi svoj predlog nove razdelitve mest v delovnih telesih DZ, saj doslej svojih predlogov niso imeli, prav tako se po njenih besedah niso znali opredeliti do opozicijskih.

V LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so bili namreč že trikrat neuspešni s predlogi za spremembo mest v delovnih telesih Državnega zbora po spremenjenih koalicijsko-opozicijskih razmerjih.

Nam pa primer že druge neuspešne razrešitve Igorja Zorčiča, ki ob tem delo povsem korektno opravlja (in moti koalicijo le zato, ker pač več ni njihov) kaže tudi na točnost tistega znanega slovenskega pregovora, po katerem se polne puške boji samo eden, prazne pa - dva.

Koalicijo je bilo v tem primeru, kar je nenavadno in hkrati povsem razumljivo, strah njihovih lastnih, nekredibilnih groženj, blefiranja, v katerega jih je zapeljal predsednik vlade in njihove lastne - prazne puške. 

Delite članek