REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Fra Tolj« v imenu hrvaške vlade poskusil podkupovati in ustaviti poročanje novinarjev o prisluškovanju SOA

»Fra Tolj« v imenu hrvaške vlade poskusil podkupovati in ustaviti poročanje novinarjev o prisluškovanju SOAIvan Tolj - POP TV, vir: screenshot

Na razkritje poskusov vplivanja hrvaških predstavnikov na poročanje slovenskega medija o prisluhih hrvaških obveščevalcev v Sloveniji se je odzvala tudi slovenska vlada. Sklican je bil tudi svet za nacionalno varnost, hrvaškega veleposlanika pa so poklicali na zagovor.

Premier Marjan Šarec bo po razkritju poskusov vplivanja hrvaških predstavnikov na poročanje POP TV-ja za danes popoldne sklical Svet za nacionalno varnost.

Tolj: Imate vpliv na POP TV? Vir: Screenshot

Zunanje ministrstvo pa bo na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika v Ljubljani ter na posvet slovensko veleposlanico v Zagrebu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Podatke o tem, kako naj bi hrvaška tajna služba SOA prisluškovala nekdanjemu sodniku arbitražnega sodišča Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik je sicer za televizijo N1 prvi razkril novinar bosanskega Žurnala Avdo Avdić.

Tolj s šefom SOA, vir: Pixsell

Novinar istega portala je nedavno odkril tudi afero o »obveščevalnem vpadu« Hrvaške v BiH in poskus novačenja državljanov BiH, ki imajo začasno prebivališče v Sloveniji za obveščevalno dejavnost Hrvaške.

Ob intervjuju glede te zgodbe pa je nato »mimogrede« razkril tudi delo hrvaških obveščevalcev v Sloveniji.

Ivan Tolj Vir:Pixsell
Frater Ivan Tolj - pozivi k zvestobi krščanskim zapovedim javno, podkupovanje in pritiski pa tajno. Vir: Pixsell

Nato je ob objavi te zgodbe Ivan Tolj, član uprave ene najpomembnejših hrvaških medijskih hiš in dober prijatelj številnih hrvaških politikov skušal prepričati ali celo podkupiti direktorja tuje multinacionalke, da ta pritisne na POP TV, ki je zvočni posnetek izsiljevanja objavila.

Kako gre poskus podkupovanja skupaj z krščanskimi zapovedmi pa v tem trenutku ostaja nejasno.

Na posnetku se po navedbah novinarja POP TV-ja Jureta Tepine slišijo besede vodilnega predstavnika avstrijske Styrije na Hrvaškem, 51-letnega Ivana Tolja, ki naj bi bil »alfa in omega časnika Večernji list in spletnega portala 24sata.hr«.

Predstavnik Styrie je ob tem hkrati duhovnik oziroma »frater«, zato ga v hrvaških meidjih pogosto imenujejo, kar »fra Tolj.«

Tolj naj bi omenjenega neimenovanega direktorja tuje multinacionalke klical v imenu hrvaške vlade, kar je dal sogovorniku tudi jasno vedeti. Ob tem je dejal, da bi bilo za sogovornika »koristno«, če bi pomagal ustaviti poročanje slovenskih novinarjev.

Ivan Tolj in Kolinda Grabnar Kitarović Vir:Pixsell
Ivan Tolj je v tesnih stikih tudi s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović. Vir: Pixsell

Kako gre poskus podkupovanja skupaj z krščanskimi zapovedmi pa v tem trenutku ostaja nejasno.

Prav zato je predsednik vlade zaskrbljen zaradi razkritja poskusov vplivanja hrvaških predstavnikov na poročanje POP TV-ja o delovanju hrvaške obveščevalne službe. V vladi so prepričani, da gre za resne navedbe, ki zahtevajo ustrezna pojasnila.

V vladi so poudarili, da so vsakršni pritiski na medije nedopustni in v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. »Če so taki pritiski dirigirani celo s strani tuje vlade, pa to kaže na velik demokratični deficit in odmik od temeljnih evropskih vrednot, tudi od vladavine prava,« so poudarili v kabinetu premierja in dodali, da gre za obsojanja vredno ravnanje brez primere.

Po omenjenem razkritju se je v torek sešel svet za nacionalno varnost in obsodil kakršnekoli poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev. Izrazil je pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z evropskimi vrednotami, vladavino prava ter varstvom človekovih pravic in svoboščin.

Hrvaška sicer še vedno zanika poskus vplivanja in vpletenost službe SOA v prisluhe.