REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Dve tretjini Slovenije si ni moglo privoščiti niti dopusta v Sloveniji. Toliko o  uspešnosti tranzicije in vlade«

»Dve tretjini Slovenije si ni moglo privoščiti niti dopusta v Sloveniji. Toliko o  uspešnosti tranzicije in vlade«Foto: kraji.eu

Turistični boni so bili vsekakor prav poteza vlade.

V precejšnji meri so pomagali preživeti slovenskemu turističnemu gospodarstvu, čeprav niso čudežna rešitev in številni turistični delavci na manj znanih destinacijah ostajajo brez zaslužka.

Prav zato so v stranki SD predlagali, da se veljavnost turističnih bonov podaljša do konca februarja naslednje leto.

Prav zato so v stranki SD predlagali, da se veljavnost turističnih bonov podaljša do konca februarja naslednje leto.

To bi omogočilo, da jih nekateri, ki jih niso uspeli izkoristiti, koristijo tudi preko zime.

Pobudo sedaj proučuje ministrstvo za finance.

Medtem je FURS sporočil, da Klicni center za turistične bone, ki je bil do 10. septembra na voljo državljanom vse dni v tednu (tudi med prazniki), bo odslej dostopen le še ob - delavnikih.

Zdi se, da Janševa vlada s to nenavadno potezo želi zamejiti in ne spodbuditi uporabo preostalih, neuporabljenih bonov, ki jih ni uspelo izkoristiti celo 2/3 državljanov.

So pa boni razkrili tudi temnejšo plat stanja slovenske družbe.

Ker so bone, ki so prenosljivi med ožjimi družinskimi člani v vrednosti 200 evrov dobili vsi državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji je pravzaprav presenetljivo, da jih ni bilo porabljenih - več.

Nekateri jih morda niso koristili zato, ker so odšli v tujino, na Hrvaško, toda tudi tem bi se nekaj dni skoraj povsem zastonj dopusta kje v Sloveniji verjetno lahko prileglo.

Da je turistične bone izkoristila le dobra 1/3 državljank in državljanov v Sloveniji pa lahko tudi pomeni, da si preostali slabi 2/3 njih sploh niso mogli privoščiti niti nekajdnevnega, skoraj v celoti plačanega dopusta (pokrito bi imeli stroške prenočišča z zajtrkom) v Sloveniji.

Kar pa, kot ocenjuje Blaž Zgaga, kaže tudi na svojevrstno »uspešnost« oziroma neuspešnost 30-letne tranzicije v Sloveniji in sedanje vlade.

Delite članek