REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Državni proračun je bil zaradi posrednikov oškodovan za 41,7 milijona evrov«

»Državni proračun je bil zaradi posrednikov oškodovan za 41,7 milijona evrov«Pirati - dokazali oškodovanje proračuna

V Sloveniji se je našla skupina novinarjev in »poštenih intelektualcev«, ki razglabljajo o tem, s kako podlimi prijemi so se neokomunistični mediji v Sloveniji lotili sedanje vlade.

Razlika je seveda poniknila v žepih posrednikov. In še koga, povsem verjetno tudi ključnih politikov, kar bo zagotovo še stvar preiskav.

Temu, vsaj deloma, ne verjamejo niti v nekaterih vladnih strankah, saj je na primer predsednik sveta DeSUS-a Tomaž Gantar potrdil, da mediji morajo biti in ostati kritični.

Medtem pa tisti, ki krčevito branijo vlado pozabljajo na to, kar je povsem konkreten razlog za nezadovoljstvo ljudi: način vladanja sedanje vlade in sporni, netransparentni ter v najboljšem primeru negospodarni, v najslabšem pa koruptivni nakupi zaščitne opreme.

Podatkov o tem seveda ni mogoče najti v enostranskem poročilu vlade, ki operira tudi z neverodostojnimi podatki.

Kako je do oškodovanja državne blagajne prišlo, so doslej najbolj nazorno prikazali v Piratski stranki Slovenije. Strokovna primerjava podatkov o cenah je pokazala na velike razlike med plačanimi vsotami in tistimi, ki so bile izplačane proizvajalcem.

Razlika je seveda poniknila v žepih posrednikov. In še koga, povsem verjetno tudi ključnih politikov, kar bo zagotovo še stvar preiskav.

Tako so na primer ob primerjavah cen mask primerjali ceno »Šarčevih« mask z DDV-jem in »Janševih« mask brez DDV-ja.

Zagovorniki vladnih nakupov medicinske opreme ob tem ves čas ponavljajo tudi neresnice o tem, da se pogodb s kitajskimi proizvajalci ni dalo skleniti neposredno.

Tudi primeri sosednjih držav kažejo, da je bilo to mogoče in bolj poceni.

Da trditve predstavnikov vlade ne držijo, kažejo tudi napori SAZU, ki se je ponudila, da pomaga pri nabavi zaščitne opreme iz Kitajske zaradi vezi z eno od kitajskih pokrajin, vendar nato kljub nizkim cenam odziva Janševe vlade ni bilo.

Podobnih primerov je še več, za vse pa je značilno, da ministrstvo Zdravka Počivalška ni dajalo soglasij.

Soglasja pa so dobili tisti, ki so, kot Geneplanet, ponujali opremo po višjih cenah.

Da je bila oprema preplačana pa so nazorno prikazali tudi v Piratski stranki.

Po izračunih, ki jih je opravil Drago Babič, je bil državni proračun zaradi posrednikov oškodovan za 41,7 milijona evrov.

To kaže zgolj primerjava cen neposredne dobave zaščitne opreme iz Kitajske pokrajine Nanjing s cenami posrednikov.

Vlada je seveda istočasno sprejemala donacije s Kitajske, kar nekateri vztrajni branilci vidijo kot dokaz, da so navedbe ZRC SAZU neresnične.

Ampak jasno je seveda, da pri donacijah kakšnih zaslužkov in provizij ni mogoče pričakovati. Kar pa ne velja za nakupe, kar spregleda tudi kratkovidna Slovenka, ki se je odzvala na spodnji tvit.

Na podoben način je državni proračun očitno oškodovalo tudi podjetje Acron, v katerem je zaposlena mati obrambnega ministra Mateja Tonina.

To pa ni edini primer, takšnih je še mnogo.

In zato ni ravno jasno, kako je mogoče rop državnega proračuna braniti z napadom na medije, ki so nepravilnosti razkrili.

Ampak v Sloveniji je vladi naklonjenim »poštenim intelektualcem« uspelo tudi to.

Le da se s takšnimi »uspehi« ni pametno hvaliti.

Saj veste, kako se reče: Česar se pametni sramuje, s tem se bedak hvali.

Delite članek