REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Deklica za vse: Vlada Niko Kovač v času bohotenja cenzure postavila na čelo sveta za preprečevanje »sovražnega govora«

Deklica za vse: Vlada Niko Kovač v času bohotenja cenzure postavila na čelo sveta za preprečevanje »sovražnega govora«Nika Kovač na toplem koncu sveta, doma pa...

Slovenska vlada nadaljuje s prakso sprejemanja nestrokovnih odločitev, pri tem pa ji »civilna družba« uvidevno asistira.

Zadnja poteza se je zgodila na področju regulacije t.i, sovražnega govora.

Čeprav je to področje z zadnjimi zakonskimi spremembami kazenskega zakonika in po nekaterih precedenčnih sodbah Vrhovnega sodišča že precej bolje urejeno, zakonodaja pa poostrena, vlada nadaljuje z iskanjem novih »rešitev« na tem področju.

Čeprav je to področje z zadnjimi zakonskimi spremembami kazenskega zakonika in po nekaterih precedenčnih sodbah Vrhovnega sodišča že precej bolje urejeno, zakonodaja pa poostrena, vlada nadaljuje z iskanjem novih »rešitev« na tem področju.

V ta namen je ustanovila poseben Strokovni svet. Ta bo svetoval vladi.

Na njegovem čelu bi seveda potrebovali nekoga ki bi se lahko vsaj poglobljeno pravno in medijsko znanje in iskušnje.

Toda predsednik vlade se je znova odločil drugače. Mesto predsednice je dodelil osebi, ki se v Sloveniji očitno spozna na vse.

Od pravic žensk in starostnikov do uravnavanja voda in medijskih svoboščin, pa tudi na javno zdravstvo, šolstvo, socialno državo, dela pa za Inštitut 8.marec, ki prejema velike donacije iz tujine, pri čemer je bila sama štipendistka inštituta nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame.

»Nika Kovač sprejela premierjevo ponudbo: vodila bo strateški svet za preprečevanje sovražnega govora,« so slovenski mediji o tej odločitvi obvestili slovensko javnost.

Svet bo začel delo danes, Kovačeva pa bo funkcijo opravljala brez plačila, smo še izvedeli.

A le zakaj? Bo neplačano delo odslej zaščitni znak za kvalitetno delo?

Očitno ne, odločitev Nike Kovač, da za delo ne prejme plačila pa je že sdama po sebi indic, da se tudi nova predsednica zaveda, da z njenim imenovanjem ni vse v najboljšem redu. Ker res ni.

Nika Kovač je sicer v zadnjih letih opravila izjemno in pozitivno delo na številnih področjih družbenega življenja. Toda eno je civilnodružbeno udejstvovanje, nekaj drugega pa usmerjanje vlade pri ustvarjanju zakonodaje, ki bo vplivala na svoboščine vsakega od nas, še posebej, če dotična oseba s tega področja nima ne znanj in ne izkušenj.

Če bi poznala zakon o violilni kampanji pa ne bi delala tudi začetniško priznanje (spodaj) da je njen inštitut iz tujine prejel denar za politični boj v Sloveniji.

Učenje na delovnem mestu je bila praksa prejšnje vlade in tragično je, da se je oklepa tudi Golobova vlada.

»Vabila nisem pričakovala, saj smo v Inštitutu 8. marec tako kot do vsake oblasti tudi do trenutne vlade kritični. Pa je vseeno prišlo in prišlo je ravno med kampanjo Samo ljubezen. Kampanje, ki si prizadeva za zmanjšanje sovražnega govora in njegovih negativnih učinkov. Kampanje, ki vzpostavlja prakse kolektivne solidarnosti in ustvarja skupnost povezanih ljudi, ki širijo strpnost in prijaznost,« je sporočila Nika Kovač.

Povabilo je, kot piše sama, vzela resno, s članicami in člani programskega odbora inštituta so se po njenih navedbah o njem veliko pogovarjali, tudi kaj to pomeni za inštitut in njegovo neodvisnost.

Kot so ugotovili v njenem inštitutu, »so strateški sveti neodvisna posvetovalna telesa, ki so sestavljena iz predstavnikov in predstavnic civilne družbe, univerze, institucij in ministrstev. Njihove odločitve so samo priporočila, predsednik vlade in ministri ter ministrice pa so tisti, ki se odločajo, kaj od priporočil bodo upoštevali in česa ne.«

Funkcijo bo opravljala brez plačila ali nadomestila stroškov.

Predsedovanje takemu svetu ni zaposlitev, je samo funkcija koordiniranja sestankov in dejavnosti, kar bo opravljala brez plačila ali nadomestila stroškov, je dodala.

»Ker v inštitutu verjamemo, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja, ker imamo jasno vizijo, kaj si na področju zmanjševanja sovražnega govora želimo, je ponudbo nemogoče zavrniti,« je še navedla.

Po njenih besedah bodo v inštitutu še vedno ostali kritični do vlade in se še naprej borili za javno zdravstvo, šolstvo, socialno državo.

Skratka, strateški svet za sovražni govor bo vodila oseba, ki je morala najprej poguglati in se informirati o tem, kaj so to strateški sveti. Verjetno bo na podoben način nastajala tudi nova medijska zakonodaja.

Skratka, strateški svet za sovražni govor bo vodila oseba, ki je morala najprej poguglati in se informirati o tem, kaj so to strateški sveti.

Verjetno bo na podoben način nastajala tudi nova medijska zakonodaja.

Le kaj bi lahko šlo narobe?

Do imenovanja je sicer prišlo po novem incidentu oziroma domnevnem »verbalnem napadu« na Niko Kovač.

Premier je ob tem po torkovem koalicijskem vrhu najostreje obsodil ponedeljkov napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač.

Meni, da gre za posledico sovražnega govora, ki aktivno spodbuja verbalno in fizično nasilje nad ženskami. Verbalno in fizično nasilje nad ženskami je po Golobovih besedah postalo vsesplošno.

Za danes je napovedal prvi sestanek strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, v katerem bodo sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki na Golobovo osebno povabilo.

K sodelovanju je povabil Dragana Petrovca in Niko Kovač, ki ji je tudi ponudil vodenje sveta.

»Mislim, da ni bolj primerne osebe, predvsem zato, ker je ona najbolj izpostavljena žrtev tega sovražnega govora, žal pa niti približno ni edina,« je ocenil.

A to ni edini problem. Tudi premierova nova partnerka - s kakšnimi kvalifikacijami?! - že pomaga pri vladnih opravilih... 

Ocena predsednika vlade glede istreznosti imenovanja Nike Kovač je seveda zgrešena. Je tudi žalitev za zdrav razum in mnoge strokovnjake, ki bi bili za to področje dela veliko primernejši.

Če te to, da si žrtev sovražnega govora kvalificira za vodenje strateškega sveta za sovražni govor, potem bi morali promet urejati ponesrečenci, gospodarska vprašanja pa neuspeli podjetniki.

No, predsednik vlade je sicer luzerje iz gospodarstva že pozval v državno upravo... 

Obenem pa je v luči cenzure, ki se bohoti v Evropski uniji, namesto »sovražnega govora« danes v veliko večji nevarnosti sama svoboda govora.

Ta je bila v nevarnosti že ob podobnih poskusih represivnega zaostrovanja zakonodaje v času Janševe vlade, koraki nove vlade pa kažejo, da bi se lahko ta praksa nadaljevala.

Zagotovo bo odzivov na to potezo vlade še več, enega od prvih pa je spisala komentatorka Simona Rebolj.

»Popolnoma nesprejemljivo za državo, ki se sklicuje na pridevnik demokratična in pravna, je, da sploh pomisli na kakršno koli vtikanje političnih struktur v »regulacijo« svobode govora. Sovražni govor mora bit jasno in ozko definiran v zakonodaji ter z učinkovitimi pravnimi sredstvi tudi obravnavan v primeru ustreznega prepoznavanja sovražnosti: hujskanje, grožnje in blatenje s pomočjo laži in zavajanja. Politika domnevno demokratične in pravno strukturirane države pa mora z maksimalno distanco omogočat predvsem svobodo izražanja! Da aktualna vlada ne le zgolj pomisli, da bi se s konkretnimi komisijami in političnimi vzvodi vtikala v področje svobode govora, ampak dejansko napove izvajanje ideje po vzoru komunistične partije, je nekaj tako nezaslišanega, da bi moralo vsaj dva milijona kolesarjev od besnega poganjanja pedal v imenu ohranjanja demokracije uničit Jankovićev beton v prestolnici…« je zapisala v svoji kolumni.

Nika Kovač namreč nikoli, nikjer, nikdar in z ničimer sploh ni dokazovala, kaj šele dokazala, da ima o tem sila občutljivem in zelo pomembnem družbenem področju na kakršen koli način kaj dosti pojma.

Nato se je dotaknila samega imenovanja Nike Kovač.

»Zakaj je politični poskus nadzora nad svobodo govora škandalozen, nam prezentira predsednik vlade kar sam. Gre za hordo nekih posameznikov na položajih moči, ki o substanci, v katero se aktivno vtikajo, nimajo pojma o pojmu, imajo pa seveda obilo osebnih in politikantskih interesov. Že izjava Roberta Goloba, da naj bi bila po njegovem mnenju Nika Kovač zagotovo primer najbolj primerne osebe za vodstveno funkcijo fašistoidnega političnega krožka, pove vse!

Nika Kovač namreč nikoli, nikjer, nikdar in z ničimer sploh ni dokazovala, kaj šele dokazala, da ima o tem sila občutljivem in zelo pomembnem družbenem področju na kakršen koli način kaj dosti pojma. Po kakšnem kriteriju torej naš predsednik vlade ocenjuje, da je ustrezna za položaj, na katerem naj bi presojali o pisanih vsebinskih kontekstih javnega govora? Po njegovi pameti je ključen kriterij to, da je bila sama kot mnogi drugi izmed nas na tem svetu že žrtev verbalnih napadov in celo enega fizičnega. Predsednik vlade odmetava v eter takšne argumente in na takšen način, kot da je pet let star otrok, ki brani prijateljčka v vrtcu, ker je dobil okrog kepe, medtem ko je bila vzgojiteljica na malici.

In je na položaju moči! Nezaslišano, kam smo padli! Predstavljajte si, kaj se zgodi, ko ljudje, ki operirajo na takšnem nivoju, ustanovijo jebeno partijo! In na čelo partijske presoje nakadrujejo razne ambiciozne in pohlepne infantilne posameznike s temu primernim obnašanjem, čvekanjem in delovanjem…Resna in realna aktivistična in celo feministična organizacija bi seveda isto sekundo zavrnila kakršno koli sodelovanje z vlado, ki celo ustvarja partijske celice, predsednica realne aktivistične organizacije pa bi se namesto udinjanja političnim strukturam tudi vsebinsko odzivala dovolj kakovostno in zrelo, da bi bilo prisluha in pozornosti vredno tako za državljane kot vladne veljake. Kakovostna vsebina je edini in najboljši boj proti primitivnemu nivoju mentalitete in posledičnega govora, pa če je izpovedan vljudno ali pa nevljudno. Dogaja se nekaj ravno nasprotnega in nepredstavljivega v mejah verjetnosti. Sramota!,« je ocenila Simona Rebolj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek