REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Center Simona Wiesenthala izročil veleposlanici Slovenije protest zaradi sramotne razveljavitve obsodbe Leona Rupnika

Center Simona Wiesenthala izročil veleposlanici Slovenije protest zaradi sramotne razveljavitve obsodbe Leona RupnikaV nacističen pozdrav iztegnjena roka domobranskega generala Rupnika. Vir: Arhiv

Center Simona Wiesenthala v izjavi, objavljeni na svoji spletni strani, ostro kritizira nedavno odločitev slovenskega vrhovnega sodišča o razveljavitvi obsodbe »zloglasnega antisemita Leona Rupnika, ki je vodil začasno vlado okupirane Ljubljanske pokrajine in imel glavno vlogo pri aretaciji in deportaciji Judov iz Ljubljane v letih 1943 in 1944

Slovensko vrhovno sodišče je namreč sodbo zoper generala Rupnika zaradi nekaterih procesnih napak pri obravnavi nekaterih (ne vseh) točk obtožnice - razveljavilo in jo vrnilo Okrožnemu sodišču v novo sojenje.

Ker sojenja mrtvim ne more biti, to dejansko pomeni – rehabilitacijo, saj se sedaj čaka samo še na umik obtožnice s strani tožilstva.

Vrhovno sodišče je 74 let staro smrtno obsodbo Leona Rupnika razveljavilo na podlagi zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil eden izmed Rupnikovih potomcev.

Kot so zatrdili vrhovni sodniki, sodba vojaškega sodišča v nekaterih točkah ni bila obrazložena, nekatera kazniva dejanja pa sploh niso bila utemeljena.

Tožilstvo pa je menilo, da obrazložitev določenih točk ni bila potrebna, saj je dejanja priznal sam Rupnik.

V nacističen pozdrav iztegnjena roka vodje domobrancev Leona Rupnika ob igranju himne tretjega rajha. Vir: Arhiv

Na podlagi te sodbe so generala Leona Rupnika zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem septembra 1946 usmrtili pod Golovcem.

Kot pa je sedaj naknadno ugotovilo vrhovno sodišče, je bila to že po takratni zakonodaji bistvena kršitev kazenskega postopka.

Ker pa sojenja mrtvim ne more biti, to dejansko pomeni – rehabilitacijo, saj se sedaj čaka samo še na umik obtožnice s strani tožilstva.

Leon Rupnik z nemškim generalom Erwinom Rösenerjem in ljubljanskim nadškofom Gregorijem Rožmanom. Vir: Arhiv

Če tožilstvo tega ne bo storilo, bo moralo postopek ustaviti sodišče, saj zakonodaja ne dovoljuje kazenskih postopkov zoper pokojnike. S tožilstva za zdaj odgovarjajo le, da sodbo proučujejo.

 Na enak način je slovensko sodstvo, s presojanjem že končanih sodnih procesov leta 2007 »rehabilitiralo« tudi škofa Gregorija Rožmana, kar je bil še nekoliko lažji zalogaj.

V pismu, ki ga je poslal slovenski veleposlanici v Izraelu Andreji Purkart Martinez, je direktor za vzhodnoevropske zadeve pri centru Simona Wiesenthala Efraim Zuroff poudaril dejavno sodelovanje Rupnika v zločinih holokavsta in kritiziral »sramotno odločitev sodišča.«

Ker bo postopek ustavljen, prejšnja sodba pa je bila razveljavljena, Rupnik ne bo veljal več za krivega kaznivih dejanj. Rupnik ne bo veljal za obsojenca, pač pa za nedolžno osebo.

»Ta sramotna odločitev pomeni pretresljivo izkrivljanje zgodovine holokavsta ter grozljivo žalitev številnih Rupnikovih žrtev in njihovih družin. Prosimo vas, da nemudoma posredujete naš protest pristojnim slovenskim oblastem, da bi lahko bili sprejeti ustrezni ukrepi za odpravo ogromne škode, ki jo je povzročila ta krivična odločitev slovenskega vrhovnega sodišča,« je poudaril Zuroff.

Nekateri slovenski pravni strokovnjaki sicer opozarjajo, da razveljavitev obsodbe Rupnika »ne pomeni njegove rehabilitacije.«

Toda prav tako je res, da je po razveljavitvi sodbe domobranskemu generalu Leonu Rupniku edino, kar lahko sledi, ustavitev postopka.

Ker bo postopek ustavljen, prejšnja sodba pa je bila razveljavljena, Rupnik ne bo veljal več za krivega kaznivih dejanj.

Rupnik ne bo veljal za obsojenca, pač pa za nedolžno osebo.

Ker mu je bilo kot nedolžnemu človeku odvzeto premoženje, pa bodo njegovi potomci lahko zahtevali restitucijo.

Delite članek