REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Svinjarija brez primere. Na koncu bodo uveljavili, da je Hitler osvobodil Slovenijo od komunistov!«

»Svinjarija brez primere. Na koncu bodo uveljavili, da je Hitler osvobodil Slovenijo od komunistov!«V nacističen pozdrav iztegnjena roka domobranskega generala Rupnika. Vir: Arhiv

Odločitev Vrhovnega sodišča RS, da oceno krivde domobranskega generala, obsojenega leta 1946 zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem - z jasnimi napotki o t. i. napakah v njegovi obsodbi - prepusti ljubljanjskemu Okrožnemu sodišču je sprožila vrsto polemičnih odzivov tudi na družbenih omrežjih.

Mnenja so bila seveda različna.

Bojan Mehle ni bil edini, ki je ocenil, da gre za »svinjarijo brez primere. Na koncu bodo uveljavili da je Hitler osvobodil Slovenijo od komunistov!«

Toda razpravljavci na temo razveljavitve sodbe domobranskemu generalu Rupniku se strinjajo le v enem – da bi bilo potrebno objaviti imena in priimke vrhovnih sodnikov, ki so pravnomočno sodbo razveljavili …

Vrhovno sodišče RS je namreč razveljavilo obsodbo zoper domobranskega generala Leona Rupnika, ki so ga zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem leta 1946 obsodili na smrt.

Toda Rupnikovi svojci - ti so po vojni pobegnili v Argentino - se niso vdali.

Razveljavitev pravnomočne sodbe je naposled uspela enemu od Rupnikovih potomcev.

Domnevno naj bi šlo za njegovega vnuka, ki je preko pooblaščenke zoper sodbo vojaškega sodišča vložil zahtevek za varstvo zakonitosti.

V nacističen pozdrav iztegnjena roka vodje domobrancev Leona Rupnika ob igranju himne tretjega rajha. Vir: Arhiv

Rupnik je bil skupaj s še petimi soobtoženimi, med katerimi je bil tudi škof Gregorij Rožman, obtožen sodelovanja z okupatorjem.

Po zakonu o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo je bil Rupnik s še nekaterimi soobtoženimi po koncu druge svetovne vojne spoznan za krivega in obsojen zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem.

Leon Rupnik se je pred vojnim sodiščem znašel zaradi svoje vloge med drugo svetovno vojno, ko je bil proti koncu vojne celo vodja slovenskih domobrancev, ki so kolaborirali z nacističnimi Nemci.

Proces, ki je potekal pred vojnim sodiščem IV. armade v Ljubljani, se je začel 21. avgusta 1946, obtožba pa je vsebovala enajst točk.

Leon Rupnik, nekdanji avstroogrski in starojugoslovanski vojaški častnik se je pred vojnim sodiščem znašel zaradi svoje vloge med drugo svetovno vojno, ko je bil proti koncu vojne celo vodja slovenskih domobrancev, ki so kolaborirali z nacističnimi Nemci.

Bili so pod neposrednim poveljstvom Gestapa, čeprav so slovenska sodišča celo v neodvisni Sloveniji nato zgodovino enkrat že revidirala (v sodbi Bernik vs. Mladina), ko so ugotovila, da sodelovanje z Gestapom - ni bilo sodelovanje z Gestapom.

Po koncu vojne je sicer Rupnik skupaj z domobranci in nemškimi vojaki poskušal ubežati roki pravice - pobegnil je v Avstrijo in se predal Britancem, ti pa so ga v začetku leta 1946 vrnili v Jugoslavijo.

Novica z dne 30. avgusta leta 1946, da je »Ljudstvo (Rupniku) izreklo pravično sodbo.«

Toda sodniki Vrhovnega sodišča se tokrat niso strinjali s stališčem vrhovnega tožilstva ob vprašanju pomanjkljive obrazložitve, ki je opozarjalo na dejstvo, da je Rupnik očitana ravnanja priznal, in da v primeru priznanja krivde sodba ne potrebuje obrazložitve o njegovi krivdi, poroča Maribor24.si.

Pa vendarle - sodeč po objavah na socialnih omrežjih - odločitev vrhovnih sodnikov ni naletela na vsesplošno navdušenje ...

Zlatko je ob tem spomnil na zgodovinska dejstva.

In z objavo karikature nacističnega vodje Adolfa Hitlerja opomnil, kam pelje revizija zgodovine in še posebej - takšna sodna odločitev …

Ki bo brez dvoma pripomogla k pisanju t. i. nove zgodovine.

Na to dejstvo je opozoril tudi Darijan Košir.

Res je, da Rupnik (še) ni rehabilitiran, čeprav je vrhovno sodišče prvi korak v tej smeri že storilo, kot je opozoril tudi Blaž Zgaga.

Ni si težko predstavljati razpleta, podobnega kot v primeru škofa Rožmana.

»Čeprav nekateri, tudi največji mediji v RS, menijo, da razveljavitev obsodbe generala Rupnika zaradi izdaje ni rehabilitacija, je točno to. Zoper pokojne se ne sme voditi kazenskega postopka, zato ponovno sojenje ne pride v poštev. In je torej - nedolžen,« je Blaž Zgaga povzel mnenje pravnih strokovnjakov ...

To ni prvi poskus rehabilitacije vodje domobrancev Leona Rupnika.

Ustavni sodniki so že presojali določbe zakona o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo in sklenili, da niso bile v neskladju s splošnimi pravnimi načeli, ki so jih v času njihove uveljavitve priznavali civilizirani narodi.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je z zakonom o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo, na podlagi katerega je bil obsojen Rupnik, ukvarjalo tudi ustavno sodišče po tem, ko je prvi generalni državni tožilec v samostojni Sloveniji, danes že pokojni Anton Drobnič, ki je bil tudi sam v času druge svetovne vojne domobranec, na ustavno sodišče podal zahtevo za oceno ustavnosti.

Toda ustavni sodniki so takrat presodili, da določbe zakona o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo niso bile v neskladju s splošnimi pravnimi načeli, ki so jih v času njihove uveljavitve priznavali civilizirani narodi.

Leon Rupnik z nemškim generalom Erwinom Rösenerjem in ljubljanskim nadškofom Gregorijem Rožmanom. Vir: Arhiv
V senatu so poleg Vesne Žalik in Branka Masleše kot predsednika senata, odločali še Mitja Kozamernik, Marjeta Švab Širok in Barbara Zobec.

Po poročanju medijev, je bila poročevalka v petčlanskem senatu Vrhovnega sodišča, ki je odločalo o razveljavitvi omenjene pravnomočne sodbe Vesna Žalik, predsednik pa Branko Masleša.

V senatu so poleg Žalikove (ki je imela vlogo sodnice poročevalke) in Masleše odločali še Mitja Kozamernik, Marjeta Švab Širok in Barbara Zobec.

Vrhovni sodniki so tako po skoraj tri četrt stoletja razveljavili sodbo vojaškega sodišča iz leta 1946.

Eden od komentatorjev take sodne odločitve pa je sklenil, da Rupnik in Rožman nista naredila nič narobe.

In da tudi fotografija, ki priča o nasprotnem, za vrhovne sodnike očitno - ne obstaja ...

Vrhovni sodniki so zadevo vrnili v odločanje Okrožnemu sodišču v Ljubljani.

Delite članek