REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boštjan Videmšek: »Največji problem je, da je diskurz in interpretacijo sveta prevzela popolnoma neizobražena drhal!«

Boštjan Videmšek: »Največji problem je, da je diskurz in interpretacijo sveta prevzela popolnoma neizobražena drhal!«Boštjan Videmšek Vir: Twitter

Slovenska novinarska »elita«, še posebej tista, ki dela v propadajoči časopisni industriji se očitno ne more sprijazniti s spremenjenimi razmerami na trgu, kakor ludisti, ki so uničevali stroje, danes tudi sami nasprotujejo napredku, ki odnaša njihove privilegije in monopole.

To smo lahko najbolje videli v oddaji Odmevi na RTV Slovenija, ki jo je vodila Rosvita Pesek in kjer je bil gost tudi Delov novinar Boštjan Videmšek.

Tema pogovora je bila svoboda medijev, Videmšek pa je to priložnost izkoristil za napade na publiko, ki jo je označil za »neizobraženo drhal«.

Problem "starih" medijev je, da po raziskavah javnost v okoli 70 odstotkov do medijskih vsebin v prvi vrsti pride v stik preko - socialnih omrežij.

Videmšek je namreč obupan, ker mediji nimajo več »prve možnosti interpretacije dogodka, četudi ga opazujemo, četudi smo prisotni na terenu« hkrati pa »nam je odvzeta možnost pisanja tako imenovanega prvega drafta (osnutka) zgodovine, in to je strahovito.«

Vir vsega zla pa je po Videmškovi interpretaciji – navaden bralec. Ki ob tem celo še svobodno komentira.

»Seveda gre tudi za politiko, seveda gre tudi za kapital, ampak v resnici se meni zdi v tem trenutku – pa ne samo v Sloveniji – največji problem točno to, da je diskurz in interpretacijo sveta, ki je nekoč pripadala medijem, prevzela popolnoma neizobražena drhal,« je nadaljeval Videmšek, ki ga ne motijo samo napadi na novinarje, pač pa »predvsem ustvarjanje – poustvarjanje vsebin«, saj po raziskavah javnost v okoli 70 odstotkov do medijskih vsebin v prvi vrsti pride v stik preko socialnih omrežij.

Tudi v tej izjavi je seveda zrno resnice, ker je praksa izrekanja žaljivih komentarjev, zapisanih s psevdonimi na socialnih medijih res široko razprostranjena, toda zdi se, da je Videmšek s svojo splošno kritiko udaril mimo, ker je, preprosto povedano, poskusil zaradi »kilograma mesa ubiti vola.« 

Vse to je izzvalo seveda tudi nekaj komentarjev s strani »drhali«, ki ji »stari mediji« preprosto ne morejo več vsiljevati svojih pogledov, kar prav tako povzroča frustracije Videmšku in njegovim kolegom v medijski industriji, ki je, kot kažejo tudi svetovni trendi - obsojena na neizbežen propad.

Drugi pa so spomnili, da po podobnih načelih kot Videmšek delujejo tudi drugi njihovi kolegi v »mainstream« medijih:

Delite članek