REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo NATO Slovenijo kmalu potreboval za »obrambo« – v Aziji?

Bo NATO Slovenijo kmalu potreboval za »obrambo« – v Aziji?Kot članica zveze NATO bi se Slovenija lahko znašla v globalnem konfliktu s silami daleč od Slovenije, ki Slovenije v resnici sploh ne ogrožajo. Vir: Posnetek zaslona, X

Se bo Slovenija morala kmalu pridružiti ameriški vojni – s Kitajsko?

Ali obrambni minister Marjan Šarec in njegov sekretar Damir Črnčec potrebujeta novo popolnjevanje vojske zato, da bo Slovenska vojska Slovenijo »branila«- v Aziji?

Tako nekako se namreč lahko razumejo sporočila slovenskega vojaškega in političnega vrha.

Ob tem bo slovenska javnost, kot kaže, dvakrat naplahtana.

Se bo Slovenija morala kmalu pridružiti vojni – s Kitajsko? Ali obrambni minister Šarec in njegov sekretar Črnčec potrebujeta novo popolnjevanje vojske zato, da bo Slovenska vojska Slovenijo »branila«- v Aziji?

Prvič pred letom 2003, ko so politiki pozivali ljudi, da glasujejo za vstop v zvezo NATO, da fantom ne bo več potrebno služiti v vojski, ker bo po novem profesionalna.

In drugič, danes, ko je vojska profesionalna, pa nenadoma ugotavljajo, da se je »varnostno okolje poslabšalo« in bo potrebno znova uvesti naborništvo ali pa »hibridno« popolnjevanje.

Tako bomo v Sloveniji dobili najslabše iz obeh svetov. Če bi bila nevtralna ali neuvrščena država, bi morda imela naborništvo, a njenim vojakom ne bi bilo potrebno hlapčevati v tujih vojnah.

Če pa se je večina javnosti že odločila za to, da SV nadaljuje s tradicijo služenja tujim interesom bi lahko ta posel prepustili profesionalcem, ki si želijo tako služiti kruh.

Toda vse kaže, da bomo dobili tako NATO kot ponovno aktivacijo neke oblike »naborništva.«

Predlogi vojaških strateških dokumentov, ki jih je ministrstvo za obrambo dalo v javno razpravo namreč dopuščajo popolnjevanje in naraščanje mirnodobne stalne sestave Slovenske vojske (SV) z vojaki na obveznem služenju vojaškega roka in z obvezno rezervo.

»Središče delovanja ostaja Zahodni Balkan, a bo SV na voljo, kjer jo potrebuje zavezništvo citira glavne poudarke novih dokumentov 24ur.com.

Nato oklepnik - v nove podvige!
NATO oklepnik - v nove podvige! Vir: Posnetek zaslona, X

Predlog obrambne strategije v ospredje zagotavljanja in krepitve obrambne sposobnosti menda postavlja človeka oz. vključenost celotnega prebivalstva države.

Zveni kot tista ideološka navlaka iz časov socializma, ko so nam še predavali o oboroženem ljudstvu.

Le da je imela v socialistični družbi še nekaj smisla, tokrat pa nam iste flance, samo malce pogrete prodajajo ideologi liberalizma, ki sicer služijo kot dninarji v najemniški vojski ameriških imperialistov.

»Glede na to, da se mednarodne varnostne razmere zaostrujejo, dokument kot ključno za učinkovito delovanje vojske navaja dopolnjevanje kadrovskih virov,« navaja portal.

Toda le kaj je vplivalo na poslabšanje varnostne situacije? 

Točen odgovor na to vprašanje je seveda znan – in ne, to ni »agresivnost Rusije

Kot članica zveze NATO bi se Slovenija lahko znašla v globalnem konfliktu s silami daleč od Slovenije, ki Slovenije v resnici sploh ne ogrožajo.

Nasprotno, sama aktivnost NATO in vztrajno širjenje te zveze proti ruskim mejam ter ogrožanje Rusije so vplivali na to, da se je varnostna situacija v Evropi »poslabšala«; to pa sedaj zahteva - nova vlaganja v vojsko.

Gre za spiralo, ki se proti ekonomskemu dnu in propadu vrti tudi s pomočjo slovenskega članstva v zvezi NATO.

A ne glede na to bo slovenska vlada dvajseto obletnico vstopa v to zvezo pod taktirko ameriškega imperija celo slavnostno proslavila.

Toda brez Levice, ki edina ohranja svojo načelno držo.

Javnost poskušajo na spremembo pripraviti - postopoma.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je za portal SiOL pred dvema tednoma napovedal, da je o naborništvu še preuranjeno govoriti, a da želijo z obrambno strategijo sprožiti pogovor o tem.

»Rekel bi bolj o popolnjevanju kot naborništvu,« je zvito dejal. »Na Švedskem, Norveškem, pa še kakšni državi poznajo različne oblike hibridnega popolnjevanja oboroženih sil,« je dodal.

Toda v resnici so nevarnosti, ki so pred Slovenijo veliko večje in nerešljive s popolnjevanjem.

Nato širitev - "Niti centimetra naprej!"
Lažna obljuba glede širitve Nata: »Niti centimetra naprej!« Vir: Posnetek zaslona, X

Kot članica zveze NATO bi se Slovenija lahko znašla v globalnem konfliktu s silami daleč od Slovenije, ki Slovenije v resnici sploh ne ogrožajo.

Poglejmo samo, kako na NATO gleda kitajski Global Times (GT).

V enem od zadnjih člankov opozarja, da NATO razširja konflikt v Ukrajini v svetovno vojno.

NATO pripravlja javno mnenje na Zahodu na to, da bo ukrajinski konflikt prerasel v »svetovno vojno«, kar bo pomenilo velika tveganja in negotovost, piše Global Times.

Kot ugotavlja publikacija, na to kaže dejstvo, da poskuša generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg Ukrajino povezati s tajvanskim vprašanjem.

Prav tako ne omejuje več definicije ukrajinskega konflikta na Evropo, temveč ga vidi kot pokazatelja širšega globalnega geopolitičnega konflikta.

Generalni sekretar Nata. Vir: Posnetek zaslona, X

Stoltenberg jasno pove: NATO vidi Rusijo kot svojo glavno tarčo, Kitajsko pa kot potencialnega nasprotnika, opozarja kitajska publikacija.

Še več, v intervjuju za Fox News je Stoltenberg izrecno poudaril: »Danes je to Ukrajina, jutri je lahko Tajvan

Zelo je pohvalil tudi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa za prilagoditev strategije do Kitajske leta 2017, zaradi česar je NATO pomagal evropskim zaveznikom v celoti ceniti »izzive, ki jih predstavlja Kitajska.«

Če se zahodni vojaški pakt širi, če služi predvsem interesom njegove največje članice, ZDA, ki se po vsem svetu zapleta v konflikte – potem je Slovenija danes manj varna prav zaradi članstva v njem.

»Jasno je, da ne gre le za Natovo iskanje sredstev. To je jasna priprava javnega mnenja na razširitev rusko-ukrajinskega konflikta v svetovno vojno. Od razprav o preoblikovanju Nata v bolj politično organizacijo do današnjega stanja, kjer zdaj vidi Rusijo kot primarno tarčo, Kitajsko pa za morebitnega nasprotnika, je očitno, da Natove strateške prilagoditve in cilji širitve postajajo vse bolj očitni... Ko se NATO začne širiti v Azijo, lahko ne le zaostri globalne geopolitične napetosti, ampak lahko zaostri tudi oboroževalno tekmo in regionalne konflikte. Nevarnost vojne se bo neizogibno povečala, ko bo NATO napredoval in se širil po svetu, prizadeti pa ne bodo omejeni na Azijo ocenjuje GT.

Globalna strateška prilagoditev Nata torej prinaša večja tveganja in negotovosti.

Iz Stoltenbergovih besed je slišati, da gredo koraki Nata proti Aziji in da so že pripravljeni.

Je torej Slovenija v takšni zvezi NATO bolj ali manj varna?

Če bi bil NATO res zgolj to, kar bi moral biti – obrambni pakt – potem bi se lahko še strinjali, da je morda bolj varna.

A če se vojaški pakt širi, če služi predvsem interesom njegove največje članice, ZDA, ki se po vsem svetu zapleta v konflikte – potem je Slovenija danes manj varna prav zaradi članstva v Natu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek