REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali bo Pikalo odgovarjal za svojo odločitev; zdaj reže stolček svojega kandidata na šolsko-športnem inšpektoratu

Ali bo Pikalo odgovarjal za svojo odločitev; zdaj reže stolček svojega kandidata na šolsko-športnem inšpektoratuJernej Pikalo in Tomaž Rozman

Vlada Marjana Šarca nadaljuje s zamenjavami vodilnih državnih uradnikov; na današnji seji bo odločala o predlogu ministra za izobraževanje Jerneja Pikala o razrešitvi Tomaža Rozmana, glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport.

Pikalo je Rozmanovo razrešitev predlagal v torek, medtem ko je glavni povod nezadovoljstvo z njegovim delom, ki je »tlelo dlje časa«. 

Pikalo je Rozmanovo razrešitev predlagal v torek, medtem ko je glavni povod nezadovoljstvo z njegovim delom, ki je »tlelo dlje časa«. 

Rozman ima že dolgo zgodovino vodenja šolsko-športnega inšpektorata, kot tudi zasedanja drugih višjih funkcij na ministrstvu za šolstvo in šport oz. izobraževanje. Prvič je tako bil glavni inšpektor med oktobrom 1994 in marcem 1999, nato pa od januarja 2009 do marca 2012, ter kot v. d. od januarja 2014 do januarja 2015. Vmes je bil med drugim tudi pomočnik glavnega inšpektorja kot tudi generalni sekretar ministrstva. 

Vlada Alenke Bratušek je namreč 23. januarja 2014 na seji razrešila dotedanjega glavnega inšpektorja za šolstvo in šport Stanka Kodbo in kot v. d. na to mesto imenovala Rozmana. Kdo je bil takratni minister? Prav Pikalo, ki zdaj svojega kandidata ruši. Polni mandat pa mu je dala po več kot enem letu, 30. januarja 2015, šele vlada Mira Cerarja, ko je bila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar

Jernej Pikalo Vir:Insajder.com
Jernej Pikalo | vir: Insajder.com

A že sama Bratuškova je imela probleme glede Rozmana, a je pri njegovem imenovanju vztrajal prav Pikalo, ne glede na nasprotovanje zaposlenih. Pikalo je takrat izjavil, da Rozman izpolnjuje vse pogoje in da sta se o tem dogovorila s premierko. A slednja je nato popustila rekoč, da ministri odgovarjajo za svoje odločitve, je takrat poročal Dnevnik.

Pikalo zdaj trdi, da je bil z Rozmanovim delom nezadovoljen že dalj časa, pri čemer pa ni želel omenjati nobenega dotičnega primera: »Gre za zadevo, ki je tlela dlje časa. Od zunaj sem opazoval delo kot starš in nisem bil najbolj zadovoljen.«

Pikalo zdaj trdi, da je bil z Rozmanovim delom nezadovoljen že dalj časa, pri čemer pa ni želel omenjati nobenega dotičnega primera: »Gre za zadevo, ki je tlela dlje časa. Od zunaj sem opazoval delo kot starš in nisem bil najbolj zadovoljen.«

A v zadnjih mesecih se je inšpektorat znašel pod kritiko javnosti, predvsem glede primera vrtca Kengurujčki in glede postopka zoper nekdanjega ravnatelja Osnovne šole Prule Dušana Merca

Zamenjava glavnega inšpektorja je po napovedih Pikala le prvi korak, saj so potrebne »jasne spremembe na področju delovanja inšpekcije.« Tako bo sprva inšpektorat vodil nekdo z ministrstva po pooblastilu ministra, nato pa bodo našli osebo, ki bo uvedla sistemske spremembe. 

Med sedanje slabosti na inšpektoratu minister uvršča: predolge in prezapletene postopke, prevelik obseg predpisov in centralizacija postopkov. Razmišlja tudi o združitvi inšpektorata z obstoječim zavodom za šolstvo. 

Minister Pikalo je polovično še vedno univerzitetni profesor, kar pomeni, da ne jemlje resno ne ene ne druge službe. To zaenkrat ne kaže na nobeno vizijo, ampak na gasilsko akcijo.

Za SiOL je svojo (skorajšnjo) razrešitev komentiral tudi Rozman. Med drugim je izpostavil, da ima inšpektorat (pre)malo inšpektorjev in sicer le dva za šport in deset za šolstvo, pri čemer »število zadev pa neprestano raste«. Zavrnil je očitke po dolžini postopkov, saj da so zavezani vnaprej določenim postopkom in zakonodaji: »Kaj pa je bistvo demokracije, če ne postopki? V Severni Koreji postopkov ni oziroma so zelo hitri in učinkoviti.« Se je pa strinjal, da obstaja preveč predpisov tako v šolstvu, kot drugje.

Pri tem pa je zanimivo, da se na ministrovo stran ni postavil tudi Merc, ki je bil v postopku pred inšpektoratom, ki je prav tako za Siol dejal: »Ne vem, kaj bo naprej. To je eden od začetkov. Mislim, da bi morali minister, vlada in parlament zavzeti novo strategijo o razvoju šolstva in odnosih v šolstvu, ampak se bojim, da tega niso zmožni. Minister Pikalo je polovično še vedno univerzitetni profesor, kar pomeni, da ne jemlje resno ne ene ne druge službe. To zaenkrat ne kaže na nobeno vizijo, ampak na gasilsko akcijo.«
 

Delite članek