REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Štrukelj dogajanje v zavodu Kengurujčki označil za kriminalno

Štrukelj dogajanje v zavodu Kengurujčki označil za kriminalnoBranimir Štrukel, predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), foto: STA

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj dogajanje v zavodu Kengurujčki, kjer inšpekcija in policija preiskujeta sum surovega ravnanja z otroki, označil za kriminalno. Dogajanje govori "o tem, kako hitro v najbolj občutljiva področja družbe, kot sta vzgoja in izobraževanje, pridejo nizkotni, komercialni, sebični interesi", je dejal.

Štrukelj je na novinarski konferenci, sicer namenjeni napovedi stavke, poudaril, da se je ravno na tem primeru izkazalo, kaj pomeni nadzor nad javnimi vrtci in kaj pomenijo standardi in normativi, ki "so tako rekoč sveti za javne vrtce", saj si jih nihče ne drzne prekoračiti.

Dogajanje je po njegovi oceni sicer bolj posledica nekega ilegalnega delovanja, ki ga Štrukelj označuje tudi za kriminalnega.

Dogajanje je po njegovi oceni sicer bolj posledica nekega ilegalnega delovanja, ki ga Štrukelj označuje tudi za kriminalnega, saj vrtec ni imel nikakršnih dovoljenj. Po Štrukljevem mnenju bi bilo treba takšno ravnanje najostreje sankcionirati.

Televizija Slovenija je namreč pridobila posnetke, iz katerih je razvidno neprimerno ravnanje z otroki, ki so jih prisilno umirjali in hranili. Dogajanje je posnela vzgojiteljica, katere opozorila so v zavodu naletela na gluha ušesa, zato je posnetke pokazala staršem in skupaj so podali prijavo na policijo. Sum surovega ravnanja zdaj preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo.

Posnetki vzgojiteljice iz ljubljanskega zasebnega zavoda Kengurujčki, kako sodelavka trpinči otroke, so sprožili policijsko preiskavo dogajanja v zavodu. Kot so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), zakon o kazenskem postopku policiji v takšnem primeru ne omogoča uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov, ki bi potrdili sum.

Kot je Slovenijo pretresel omenjeni primer, so v sosednji Italiji denimo zadnja leta zabeležili več zgodb nasilja nad otroki v vrtcih, ki jih je policija razkrila tudi s pomočjo "skritih kamer", nameščenih v preiskovanih ustanovah. Naša policija skritega snemanja v takem primeru ne bi smela uporabiti. Kot primer, zagrožena kazen za zanemarjanje ali grobo ravnanje z otrokom je namreč največ tri leta zapora, slovenska zakonodaja pa določa, da lahko policija prikrite preiskovalne ukrepe uporablja le pri preiskovanju kaznivih dejanj, za katere je zagrožena kazen pet ali več let zapora.

Na vprašanje, ali bo posnetke iz zavoda Kengurujčki, ki jih je posnela vzgojiteljica, mogoče uporabiti na sodišču, pa so na GPU odgovorili, da policija v okviru preiskave kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, svoje ugotovitve posreduje pristojnemu tožilstvu v obliki kazenske ovadbe oz. poročila, "odločitev o nadaljnjih postopkih in dokazih pa je v pristojnosti tožilcev".

Policijo na leto obvestijo povprečno o dveh primerih, pri katerih je naznanitelj ocenil, da ravnanje zaposlenega v vzgojno-varstvenem zavodu do otrok ni bilo primerno. Kvalifikacija kaznivega dejanja je po navedbah GPU v takšnih primerih odvisna od tega, kako je bilo izvedeno kaznivo dejanje in kakšne posledice so nastale.

"Lahko gre za različna kazniva dejanja - npr. za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje, povzročitve telesnih poškodb ter kazniva dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost," so zapisali na GPU. Ob tem so opozorili, da policija preverja vsako prijavo ter jo obravnava v skladu z danimi pooblastili in s postopki, kot jih predvideva zakon o kazenskem postopku.

V okviru preiskovanja policija pridobiva informacije tudi od drugih organov, so še dodali na GPU.

Televizija Slovenija je sicer pridobila posnetke dogajanja v zavodu Kengurujčki, iz katerih je razvidno neprimerno ravnanje z otroki, saj so jih prisilno umirjali in hranili. Dogajanje je posnela vzgojiteljica, katere opozorila so v zavodu naletela na gluha ušesa, zato je posnetke pokazala staršem in skupaj so podali prijavo na policijo. Sum surovega ravnanja zdaj preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo.

Delite članek