REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Aleksander Čeferin posredoval, lastnik Alibabe Jack Ma pa ekspresno doniral 300.000 zaščitnih mask za Slovenijo

Aleksander Čeferin posredoval, lastnik Alibabe Jack Ma pa ekspresno doniral 300.000 zaščitnih mask za SlovenijoJack Ma in Aleksander Čeferin

Slovenska vlada pričakuje dobavo milijona zaščitnih mask, toda medtem so zaščitne maske s pomočjo zasebne donacije in zaradi posredovanja enega od najbolj vplivnih Slovencev v svetu ta hip že na poti v Slovenijo!

Ta konvoj naj bi bil medtem že na poti iz letališča v Belgiji, kjer je pristalo izredno tovorno letalo.

Sloveniji sta jih podarili kitajski fundaciji - Alibaba Foundation in Jack Ma Founfation.

Kot poroča novinarka 24ur Nika Kunaver naj bi šla zasluga za donacijo 300.000 kitajskih mask, ki so na poti v Slovenijo, predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu.

»Poklical sem svojega prijatelja Jack Ma, da imamo problem, ali lahko pomagaš? Še isti dan je šel v akcijo,« je dejal Aleksander Čeferin.

Tovorni let, naložen s pošiljko podarjenih obraznih mask, je vzletel iz Hangčouja na Kitajskem in je danes prispel na belgijsko letališče Liege, kjer bodo tovor pripravili za nadaljnji prevoz v Slovenijo.

»Pomoč je bila omogočena tudi zaradi tesnega sodelovanja z Ministrstvom za obrambo, čigar ukrepanje je bilo ključno za hiter odziv in dostavo doniranih medicinskih potrebščin,« so sporočili iz Jack Ma Foundation.

Kot je povedal obrambni minister Matej Tonin, samo v UKC Ljubljana primanjkuje 4.000 mask tipa 2.

V državnih zalogah je bilo po njegovih besedah zgolj 1.600 mask.

»Vse napore bomo usmerili v to, da se zaloge povečajo. Jutri pričakujemo milijonsko dobavo mask,« je dejal Tonin.

'Poklical sem svojega prijatelja Jack Ma, da imamo problem, ali lahko pomagaš? Še isti dan je šel v akcijo.'

V Sloveniji je po zadnjih podatkih potrjenih 275 okužb z novim koronavirusom, skupno pa so opravili 7.587 testiranj.

Po besedah infektologa Janeza Tomažiča so vsaj štirje okuženi pacienti, ki se zdravijo na infekcijski kliniki v Ljubljani, v kritičnem stanju in lahko za posledicami koronavirusa umrejo.

Fundacija Jack Ma in Alibaba Foundation sta medtem poslali tudi 500.000 testov ter milijon zaščitnih mask v ZDA, ob tem pa sta donirali tudi prizadetim na Japonskem, v Južni Koreji, Italiji, Iranu in Španiji.

Kitajska je z državno pomočjo sicer pomagala že mnogim državam, predvsem tistim, ki so jo prve zaprosile za pomoč, na primer Španiji, Srbiji, Italiji, Iranu in Iraku.

Jack Ma je 14,5 milijonov dolarjev doniral tudi za raziskave za preprečevanje nalezljivih bolezni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek