REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump: »Ta vojna je za Ukrajino izgubljena, Zelenski nikoli ne bi smel dovoliti, da se sploh začne!«

Donald Trump: »Ta vojna je za Ukrajino izgubljena, Zelenski nikoli ne bi smel dovoliti, da se sploh začne!«Zelenski in Trump. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Medtem ko je bivši predsednik Ukrajine pred poslanci Vrhovne rade (parlamenta) razkrival svojih pet točk popolnoma nerealističnega, zmedenega »načrta za zmago« se je o tem v ZDA pogovarjal tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

Prva točka načrta zmage Vladimirja Zelenskega sicer predvideva, da bo Ukrajina praktično takoj postala članica zveze NATO.

To se seveda ne bo zgodilo. Vse ostale točke njegovega fantazijskega načrta so podobno nesmiselne.

Tudi Donald Trump se je nedavno v ZDA srečal z Zelenskim, vse bolj pa se mu nasmiha tudi zmaga na novembrskih volitvah v ZDA.

Republikanski kandidat je za izzivanje vojne z Rusijo okrivil tudi ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Trump je tudi svojemu nedavnemu sogovorniku v Washingtonu v poznejšem intervjuju zlil škaf mrzle besedne vode na glavo.

Izjavil je namreč, da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski že »izgubil« vojno z Rusijo.

In da si je sam kriv, ker jo je sploh začel...

Republikanski kandidat je sedanjega predsednika ZDA Joeja Bidna tudi obtožil, da je kriv, ker je te spopade sploh »izzval«.

»Ta vojna je izgubljena,« je dejal Trump v četrtek v oddaji PBD Podcast in kritiziral Zelenskega kot »odličnega prodajalca«, ki je Ukrajini večkrat zagotovil večmilijardno (v dolarjih) pomoč ZDA, ne da bi zagotovil zmago.

Trump je med drugim že pred omenjeno oddajo tudi dejal, da bi bilo »pametno« ostati v stiku s Putinom.

Trump je dodal, da bi se konfliktu lahko izognili, če bi ostal na čelu ZDA po volitvah leta 2020.

Trump je Bidna tudi okrivil za stopnjevanje napetosti z Rusijo in trdil, da so bile njegove izjave pred tem, ko je Moskva začela svojo vojaško operacijo, »pravo nasprotje« tega, kar bi bilo treba povedati.

Izrazil je tudi prepričanje, da bi lahko hitro rešil to vprašanje, če bi se na prihajajočih, novembrskih volitvah vrnil na položaj.

Kljub svoji kritiki Bidna je Trump izrazil naklonjenost Ukrajini in njenim ljudem, vendar je trdil, da bi moral Zelenski sprejeti ukrepe za preprečitev izbruha sovražnosti z Moskvo.

Spodnji prizor pa kaže, kako so se te sovražnosti končale za najboljši britanski tank Challenger v ruski regiji Kursk....

Izziv zanj je bil očitno premočan...

Trump je tudi opozoril, da bi se spopadi lahko poslabšali, če se ne naredi nekaj za njihov konec, kar bi lahko celo povzročilo tretjo svetovno vojno.

Trump je med drugim že pred omenjeno oddajo tudi dejal, da bi bilo »pametno« ostati v stiku s Putinom.

»Če opazujete Bidnove besede [med pripravami na konflikt], so bile njegove besede ravno nasprotne temu, kar bi moral povedati. On je podpihoval to vojno... [Ruski predsednik Vladimir] Putin ni angel, a vse, kar je rekel Biden, je bilo narobe,« je poudaril Trump.

»To se ne bi smelo nikoli zgoditi,« je dejal Trump o vojni med Rusijo in Ukrajino.

Trump: Ta vojna je izgubljena!

»Ukrajinski voditelj Vladimir Zelenski je eden največjih prodajalcev, kar sem jih kdaj videl. Vsakič, ko pride [v ZDA], mu damo sto milijard dolarjev. Kdo je še dobil toliko denarja v zgodovini?« je poudaril nekdanji ameriški predsednik.

»To ne pomeni, da mu ne želim pomagati, ker mi je zelo hudo za te ljudi [v Ukrajini]. Toda nikoli ne bi smel dovoliti, da se ta vojna začne. Ta vojna je izgubljena,« je sklenil Donald Trump.

Da ima prav pa kažejo neskončne kolone ruskih tankov, ki se še vedno valijo po ruskih železnicah proti zahodu...

Avstralija pa jih je medtem Ukrajini poslala: 49.

Skladišča ZDA in evropskih zaveznic pa so že praktično prazna...

Vojna pa še kar traja.

In ni videti, da bi jo Rusija pod nesmiselnimi pogoji zveze NATO sploh želela končati.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek