REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski vojaški strokovnjak: Cilj vaj Nata je priprava na jedrsko vojno z Rusijo

Ruski vojaški strokovnjak: Cilj vaj Nata je priprava na jedrsko vojno z RusijoGeneralni sekretar Nata Mark Rutte je v četrtek dejal, da se bo jedrska vaja zavezništva »Steadfast Noon« začela v ponedeljek. Vir: Posnetek zaslona, X

Namen jedrskih vaj Nata je priprava na omejeno jedrsko vojno v Evropi z uporabo ameriških taktičnih jedrskih bomb, nameščenih na letalih zračnih sil držav članic zahodnega vojaškega zavezništva, ki bodo uporabljene za napad na cilje v Rusiji, je za RIA Novosti povedal Igor Korotčenko, glavni urednik revije Nacionalna obramba.

Generalni sekretar Nata Mark Rutte je v začetku tedna dejal, da se bo jedrska vaja zavezništva Steadfast Noon začela v ponedeljek. Večji del vaje bo potekal v Veliki Britaniji, Belgiji, na Nizozemskem in v Severnem morju.

Novi generalni sekretar Nata je ob tem pozval k »ignoriranju jedrskih groženj« iz Rusije.

Mark Rutte je to izjavo podal na predvečer obsežne vaje Natovih sil za jedrsko odvračanje »Steadfast Noon« na srečanju z britanskim premierjem Starmerjem in ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

60 letal držav Nata bo vadilo jedrski napad na Rusijo.

»Vaje vključujejo postopke v zvezi s prenosom ameriških taktičnih jedrskih bomb B61-13 iz skladišč v objekte zračnih sil več držav članic Nata, ki so shranjene na letališčih več držav članic zavezništva in so pod ameriškim nadzorom.

Ko se simulira jedrski spopad z Rusijo in omejena jedrska vojna v Evropi, te bombe so dane na voljo nacionalnim zračnim silam držav članic Nata, ki so vpletene v konflikt,« je dejal Korotčenko.

Po njegovem mnenju bodo v okviru vaj izdelali pridobivanje bojnih nalog in načrte za ciljanje ciljev na ozemlju Rusije vzdolž celotne meje z državami Nata.

»To so zlasti leningrajsko, moskovsko in južno vojaško okrožje – v teh regijah Rusije bo zahodno vojaško zavezništvo vadilo izvajanje nalog, povezanih s prebijanjem sistemov zračne obrambe, doseganjem ciljev in izvajanjem jedrskih udarov,« je pojasnil ruski vojaški strokovnjak.

Kot navaja, tak scenarij predvideva razvoj in podrobno izdelavo vseh faz operacije, z izjemo dejanske bojne uporabe jedrskega orožja in vstopa v ruski zračni prostor.

»Vsi ti postopki imajo en sam cilj - omejeno jedrsko vojno v Evropi z izvajanjem resničnih udarov ameriškega taktičnega jedrskega orožja s pomočjo letal nacionalnih zračnih sil držav Nata proti ciljem na ozemlju Ruske federacije,« je dejal Korotčenko.

Hkrati, poudarja, v primeru dejanskega udara ameriškega taktičnega jedrskega orožja na cilje znotraj Rusije, tudi če bi to storili le evropski zavezniki Washingtona, bo nujno na ozemlju ZDA izvesti jedrski protiudarec omejenega formata.

»Zaradi tega je treba vnaprej določiti dve do tri vojaške tarče na ameriškem ozemlju, ki jih bomo zadeli kot odgovor na uporabo ameriških jedrskih bomb proti Rusiji.

To bo izdelal generalštab na ravni načrtovanja scenarijev bojnih operacij, in kar je najpomembneje, zapisati v novo (rusko) jedrsko doktrino, ki je zdaj v obravnavi in ​​naj bi jo podpisal predsednik Vladimir Putin je zaključil Korotčenko.

Spomnimo, konec septembra je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin sporočil, da Moskva dela na posodobitvi svoje jedrske doktrine.

Podal je tudi podrobnosti o tem, kdaj bi po posodobljenem dokumentu lahko ruska vojska uporabila svoj jedrski arzenal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek