REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Antonov: Projekt Ukrajina potiska ZDA v brezno, iz katerega se je vse težje rešiti

Antonov: Projekt Ukrajina potiska ZDA v brezno, iz katerega se je vse težje rešitiWashington nadaljuje nevarno razpravo o dovolitvi Kijevu, da z zahodnimi raketami dolgega dosega udari globoko v rusko ozemlje, je spomnil nekdanji veleposlanik Ruske federacije v Ameriki. Vir: Posnetek zaslona, X

Nekdanji ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov je dejal, da ne vidi niti namiga, da bo ustavljen nesmiselni tok orožja v Ukrajino na račun ameriških davkoplačevalcev.

»Strankam v Kijevu se ne pošilja nobenega signala, da bi morale preizprašati svoj položaj in sesti za pogajalsko mizo,« je pripomnil Anatolij Antonov v intervjuju za Newsweek tik pred odhodom s položaja.

Po mnenju Antonova tako imenovani projekt »Ukrajina« vse bolj potiska ameriške politike »v brezno, iz katerega se je vse težje rešiti«.

Washington nadaljuje nevarno razpravo o možnosti odobritve napadov globoko v rusko ozemlje z uporabo zahodnih raket dolgega dosega, je spomnil ruski diplomat.

»Zavračajo upoštevati jasnih opozoril predsednika Ruske federacije, da bi zelena luč za tovrstne napade pomenila neposredno udeležbo Nata v vojni in vse druge sklepe ruske strani, ki iz tega izhajajo,« je dejal ruski diplomat.

Že nekaj časa zahodni uradniki premišljujejo, ali naj odpravijo prepoved ukrajinski vojski, da uporablja orožje dolgega dosega za napad na Rusko federacijo, glede na to, da je Moskva jasno povedala, da bi s tem prestopili ruske rdeče črte.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem pojasnil, da ne gre za prepoved ali dovoljenje, temveč za to, da ukrajinska vojska sama ni sposobna uporabiti takšnega orožja, kar pomeni, da ga bo uporabljala s pomočjo Nata in ameriške vojske, in to z uporabo zahodnih obveščevalnih podatkov, pridobljenih s pomočjo satelitov, ki jih Ukrajina nima.

Kot je poudaril, bi dovoljenje za uporabo orožja dolgega dosega za napade na rusko ozemlje pomenilo neposredno sodelovanje Zahoda, to dejstvo pa bistveno spreminja samo bistvo konflikta.

Rusija lahko spremeni svojo taktiko glede na »grožnjo, s katero se sooča«, je dejal Putin.

Ob tem je predsednik Rusije pred tem na zasedanju Varnostnega sveta o jedrskem odvračanju poudaril, da bo po posodobljeni različici ruske jedrske doktrine obravnavana agresija nejedrske države s sodelovanjem jedrske države kot njihov skupni napad na Rusijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek