REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Afganistanec načrtoval teroristični napad na dan volitev v ZDA: Delal je za Cio

Afganistanec načrtoval teroristični napad na dan volitev v ZDA: Delal je za CioNasir Ahmad Tawhedi, ki je bil aretiran v ponedeljek, je tako kot drugi Afganistanci, ki so se preselili v ZDA, opravil obsežno preverjanje preteklosti v drugih državah, preden je septembra 2021 prispel v Združene države. Vir: Posnetek zaslona, X

Afganistanec, aretiran v ponedeljek v ZDA zaradi obtožb načrtovanja terorističnega napada v imenu Islamske države na dan predsedniških volitev 5. novembra, je delal za ameriško Centralno obveščevalno agencijo (CIA), poroča NBC News, sklicujoč se na vire.

»Afganistanec, aretiran zaradi obtožb načrtovanja napada na dan ameriških volitev, je delal za Cio kot varnostni častnik v Afganistanu,« je zapisano v objavi na spletni strani kanala s sklicevanjem na dva vira.

Kot poudarja NBC News, je bil 27-letni Nasir Ahmad Tawhedi, ki so ga aretirali v ponedeljek, tako kot drugi Afganistanci, ki so se preselili v ZDA, podvržen obsežnim preverjanjem preteklosti v drugih državah, preden je septembra 2021 končal v Združenih državah.

Ameriški portal navaja, da je po mnenju kongresnikov in drugih uradnikov, ker so ZDA takrat evakuirale več deset tisoč Afganistancev, obstajala zaskrbljenost, da niso vsi prestali potrebnih preverjanj.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je pred tem poročalo, da naj bi Tawhedi poskušal materialno podpreti neko teroristično organizacijo z nakupom orožja za izvedbo napada na ozemlju ZDA, prav tako pa naj bi sam načrtoval teroristični napad.

Policisti so prijeli tudi njegovega mladoletnega pajdaša, katerega imena niso izdali.

Afganistancu grozi do 20 let zapora zaradi pomoči teroristični organizaciji in do 15 let zapora, ker je za kaznivo dejanje načrtoval uporabo orožja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek