REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Shekan sistem ZDA: Vlada prisluškovala, zdaj pa obtožuje Kitajsko

Shekan sistem ZDA: Vlada prisluškovala, zdaj pa obtožuje KitajskoAmeriški mediji so objavili, da so kitajski hekerji vdrli v ameriški sistem za prisluškovanje, Peking pa to zanika. Vir: Posnetek zaslona, X

Kitajski hekerji so dostopali do omrežij ameriških ponudnikov storitev in pridobili informacije prek sistemov, ki jih ameriška vlada uporablja za sodno dovoljeno prisluškovanje, poroča Wall Street Journal (WSJ), ki se sklicuje na dobro obveščene vire.

Ameriški časnik navaja, da je bilo nedavno odkrito, da so kitajski hekerji vdrli v omrežja telekomunikacijskih podjetij, kot sta »Verizon Communications«, »Lumen Technologies« in drugi.

Kitajski hekerji so morda že mesece imeli dostop do omrežij telekomunikacijskih podjetij in njihovih sistemov za prisluškovanje, pa tudi drugim podatkom, je v soboto razkril časnik, poroča Reuters.

WSJ poroča, da je vlada ZDA ustvarila stranska vrata pri ponudnikih internetnih storitev (ISP), da bi vohunila za svojimi državljani.

Kitajska naj bi nato vdrla v ta stranska vrata in jih uporabila za vohunjenje za ZDA.

Kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve je v nedeljo odgovorilo, da so si ZDA »izmislile lažno pripoved« in da Peking ne ve ničesar o domnevnem hekerskem napadu, ki ga omenja »Wall Street Journal«.

»V času, ko je kibernetska varnost postala splošen izziv za vse države po svetu, bo ta napačen pristop samo oviral prizadevanja mednarodne skupnosti, da se skupaj odzove na izzive z dialogom in sodelovanjem,« so zapisali na ministrstvu v izjavi za Reuters.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek