REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin: Raketni sistem »Angara« bo Rusiji zagotovil neodvisen dostop do vesolja

Putin: Raketni sistem »Angara« bo Rusiji zagotovil neodvisen dostop do vesoljaOsebje vesoljskih sil kaže visoko stopnjo usposobljenosti in zanesljivo ščiti strateške interese Rusije, je dejal ruski predsednik v čestitki poveljstvu, osebju in veteranom ob poklicnem prazniku. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruski predsednik Vladimir Putin je poveljstvu, osebju in veteranom ruskih zračno-vesoljskih sil čestital za poklicni praznik, pri čemer je poudaril, da negujejo in razvijajo tradicijo poštenega, nesebičnega služenja domovini, ki so jo postavili njihovi predhodniki in veterani, ter kažejo visoko raven usposabljanja.

»Pomembno je, da danes osebje vesoljskih sil neguje in razvija tradicijo poštenega, nesebičnega služenja domovini, ki so jo postavili njihovi predhodniki in veterani, da bi pokazali visoko stopnjo usposobljenosti in zanesljivo zaščitili strateške interese Rusije,« je poudaril ruski predsednik.

Putin je nakazal, da bo vesoljski raketni kompleks Angara igral ključno vlogo pri zagotavljanju neodvisnega in zagotovljenega dostopa Ruske federacije v vesolje.

»Med vašimi glavnimi, najpomembnejšimi nalogami so izvajanje eksperimentalnega vesoljskega dela, testiranja, pa tudi uporaba sodobne visokotehnološke opreme, med katerimi je na prvem mestu raketni kompleks 'Angara'. Prav on bo igral ključno vlogo pri zagotavljanju neodvisnega in zagotovljenega dostopa do vesolja Rusiji,« je dejal Putin.

Kot je dodal, osebje vesoljskih sil kaže visoko stopnjo usposobljenosti in zanesljivo ščiti strateške interese Rusije.

Opozoril je tudi na prispevek vesoljskih sil h krepitvi bojne moči ruskih oboroženih sil in krepitvi obrambne sposobnosti Rusije.

»Prepričan sem, da boste še naprej dajali edinstven prispevek k povečanju bojne moči oboroženih sil, krepitvi obrambne sposobnosti in nacionalne varnosti naše države,« je sklenil Putin.

Spomnimo, Rusija je 11. aprila prvič v zgodovini s ploščadi 1A kozmodroma Vostočni izstrelila nosilno raketo »Angar A5« z zgornjo stopnjo »Orion« in testnim tovorom.

»Angara« je družina ruskih lahkih do težkih nosilnih raket.

Njihovo gorivo uporablja kerozin in tekoči kisik - okolju prijazne komponente, za razliko od goriva »proton-M«, ki ga bo »Angara« nadomestil v bližnji prihodnosti.

Predvideva se, da bodo poleg osnovnega težkega »Angara-A5« (izstrelitvena teža okoli 773 ton, tovor - do 24,5 ton v nizko zemeljsko orbito) modifikacije »Angar-A5M« s povečano nosilnostjo in »Angara-A5B«, ki naj bi ga izdelovali tudi s povratno prvo, drugo in tretjo stopnjo na vodik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek