REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nordijski standard: Švedska bi lahko kmalu imela milijon nepismenih

Nordijski standard: Švedska bi lahko kmalu imela milijon nepismenihStockholm: Trenutno je okoli 780.000 nepismenih odraslih prebivalcev. Vir: Posnetek zaslona, X

Število nepismenih na Švedskem hitro narašča in naj bi to zimo preseglo 800.000 ljudi, poroča švedski časopis Fria Tider.

Po zadnji raziskavi švedskega statističnega urada je na Švedskem približno 780.000 ljudi, starih od 16 do 65 let, nepismenih, vendar to število hitro narašča.

Ko bodo to zimo objavljeni novi podatki, analitiki pričakujejo, da bo ta številka narasla na več kot 800.000. Ob koncu desetletja bi lahko Švedska dočakala milijon odraslih nepismenih ljudi.

»Če se bo ta razvoj nadaljeval, tvegamo, da bodo cele generacije mladih v praksi funkcionalno nepismene,« sta dejala minister za izobraževanje Johan Pehrson in ministrica za izobraževanje Lotta Edholm.

V praksi to pomeni, da ne morejo (na primer) plačati računov, se dogovoriti za sestanke ali sprejeti preprostih informacij...

Ministri pa, kot namiguje švedski časnik, ne omenjajo, da je glavni vzrok nepismenosti množično priseljevanje nepismenih ljudi iz tretjega sveta, kar je vprašanje, na katerem vlada ne naredi nič.

Namesto tega vlada še naprej izdaja 100.000 dovoljenj za prebivanje na leto.

Desnosučni mediji opozarjajo, da je »dejstvo, da so učenci zdaj slabši, tudi posledica dejstva, da smo (Švedi) imeli demografsko spremembo, ko so na Švedsko prišli nepismeni in na splošno neizobraženi, verni ljudje iz kamene dobe.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek