REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nič več privilegijev: Norveška ukinja samodejni azil za Ukrajince

Nič več privilegijev: Norveška ukinja samodejni azil za UkrajinceTa država je doslej sprejela 85.000 Ukrajincev, pritisk na službe za socialno varstvo pa je velik. »Država bo finančno podprla le tiste ukrajinske begunce, ki bodo pristali na bivanje v posebnih sprejemnih centrih, t. i. v getih ali rezervatih,« poročajo ukrajinski mediji. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajincem, ki prihajajo iz šestih regij, ki jih je Norveška označila kot »varne«, večinoma na zahodu Ukrajine, nordijska država ne bo več odobrila samodejnega azila.

Članica Nata je v zadnjih dveh letih in pol sprejela 85.000 Ukrajincev, in čeprav se je število prihodov v zadnjih dvanajstih mesecih zmanjšalo za 40 odstotkov, je v zadnjih tednih znova naraslo.

»Priseljevanje na Norveško mora biti nadzorovano in vzdržno, ne pa nesorazmerno višje kot v podobnih državah.

V prihodnosti bodo prosilci za azil iz Ukrajine obravnavani enako kot drugi prosilci za azil,« je v petek dejala ministrica za pravosodje in javno varnost Emilie Mehl.

V praksi, je pojasnila Mehlova, to pomeni, da Ukrajinci ne bodo samodejno dobili statusa begunca, ampak bodo predmet »posebne in individualne ocene«, tistim iz regij, ki jih norveški urad za priseljevanje (UDI) šteje za varne, pa bodo zavrnili azil, »če ni individualne potrebe po zaščiti«.

Ljudje, ki prihajajo z območij, ki jih Norveška šteje za varna, bodo po njenih besedah ​​obravnavani enako kot prosilci za azil iz drugih držav.

Gre za prebivalce Lvova, Volina, Zakarpatja, Ivano-Frankovska, Tarnopolja in Rovnega, ki se nahajajo v zahodnem delu države.

Čeprav je okoli 10 odstotkov Ukrajincev, ki so doslej prispeli na Norveško iz teh šestih regij, novo pravilo ne bo veljalo za nazaj, je dejala ministrica za delo in socialno vključenost Tonje Brenna.

Norveška sicer uvaja spremembe statusa vseh beguncev, s čimer želi »zagotoviti dobro integracijo« in zmanjšati pritisk na svoje usihajoče vire.

»Norveške občine začenjajo polniti svoje kapacitete. Obstaja pritisk na socialne službe,« je dejala Brenna in dodala, da se morajo Ukrajinci, ki pridejo na Norveško, naučiti norveščine, najti službo in se izobraziti.

Oslo namerava še naprej podpirati Kijev, vendar mora zagotoviti podporo norveškega prebivalstva, saj se bo vojna v Ukrajini »nadaljevala v nedogled«, je sporočila vlada.

»Država bo finančno podprla le tiste ukrajinske begunce, ki bodo pristali na bivanje v posebnih sprejemnih centrih, t. i. v getih ali rezervatih«, so poročali ukrajinski mediji.

Milijoni Ukrajincev so zbežali pred konfliktom in poiskali zatočišče v državah srednje in zahodne Evrope, pri čemer so dajali prednost tistim z velikodušnimi socialnimi prejemki.

Več teh držav je v zadnjih mesecih začelo zmanjševati pomoč, nekatere pa so šle tako daleč, da so na zahtevo Kijeva zagrozile z vrnitvijo v domovino vojaško sposobnih moških.

Prejšnji mesec je Madžarska ukinila stanovanjske subvencije za tisoče ukrajinskih beguncev iz zahodnih regij in jih razglasila za dovolj varne, da se vrnejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek