REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napeto pri Ugledarju: Kijev skuša rešiti najmočnejše vojaške skupine, Rusi obkolili sovražnika

Napeto pri Ugledarju: Kijev skuša rešiti najmočnejše vojaške skupine, Rusi obkolili sovražnikaUkrajinska 72. mehanizirana brigada, ki se že več mesecev bori v Ugledarju/Vuhledarju, je utrujena, piše »Forbes«. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinska vojska skuša umakniti svoje bojne enote iz mesta Ugledar/Vuhledar v DLR, ker so jih obkolile ruske sile, je za ruski televizijo Prvi kanal razkril Igor Kimakovski, svetovalec vodje Ljudske republike Doneck.

»Ugledar je padel v precej resna 'klešča'.

In rotacija (ukrajinskih sil) je praktično nemogoča,« je dejal Kimakovski.

Slabih razmer za Ukrajino v tem mestu se po njegovih besedah ​​zavedajo tudi nekateri krogi blizu ukrajinskega obrambnega ministrstva.

Potrjujejo, da je položaj 72. brigade oboroženih sil Ukrajine zelo slab, saj rotacije ni mogoče izvesti.

»Po podatkih naših agencij sovražnik že umika svoje osnovne skupine, svoje najmočnejše bojne skupine, ki jih skuša rešiti iz Ugledarja,« je dejal Kimakovski.

Rusko obrambno ministrstvo je v torek sporočilo, da je ruski vojski v preteklih 24 urah uspelo odbiti protinapad 72. ukrajinske mehanizirane brigade in uničiti 130 vojakov in vojaške opreme.

Nekateri ruski Telegram kanali ob tem trdijo, da so ruske sile že prodrle v mesto, ker naj bi se včeraj že začel sklepni napad na mesto.

Presekana naj bi bila tudi zadnja cestna povezava mesta z ukrajinskim zalednjem.

Vendar te informacije rusko obrambno ministrstvo še ni potrdilo.

Vodja Centra za boj proti dezinformacijam pri Svetu za nacionalno varnost in obrambo Ukrajine Andrij Kovalenko potrjuje napredovanje ruskih enot blizu Ugledarja, poroča ukrajinski portal Strana.ua na Telegramu.

Trdi, da Rusi dosegajo uspehe zaradi nastavljivih letalskih bomb in letalstva, ki omogoča napredovanje pehote.

Forbes piše, da ni dvoma, da je 72. brigada s približno 2000 možmi utrujena po 20 mesecih bojev v smeri proti Ugledarju.

Časnik dodaja, da v brigado ne prihajajo okrepitve, ker Ukrajinci hkrati napadajo regijo Kursk ter se branijo na vzhodu in jugu.

Mimogrede, Ugledar je strateško pomemben zaradi svoje nadmorske višine.

Obramba Ukrajine jugozahodno od Donecka sloni prav na Ugledarju (ukrajinsko: Vuhledar).

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek