REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poljski vojaški padalci pomotoma pristali v vasi in ostali viseti na daljnovodih (VIDEO)

Poljski vojaški padalci pomotoma pristali v vasi in ostali viseti na daljnovodih (VIDEO)Dvanajstim »nasedlim« vojakom Nata so pomagali vaščani. Vir: Posnetek zaslona, X

Skupina poljskih padalcev je pomotoma namesto v puščavi pristala v neki vasi, nekaj pa jih je ob tej priložnosti ostalo »ujetih« na daljnovodih, poroča radio RMF FM.

Dvanajst vojakov 2. izvidniškega polka iz Hrubieszowega je namesto v puščavi Blandovo pristalo v vasi Kehlo.

En padalec je poškodoval streho hiše, več pa jih je obviselo na daljnovodih. Pomagalo jim je lokalno prebivalstvo.

Poročilo navaja, da nobeden od vojakov Nata ni bil resneje poškodovan. Incident bo preiskala komisija za preiskavo letalskih nesreč.

Po poročanju lokalnih medijev so padalci iz 2. izvidniškega polka s sedežem v Hrubieszowu izvajali načrtovano urjenje s padali, ko so se zaradi nenadne spremembe hitrosti in smeri vetra morali umakniti s poti.

Vir: Posnetek zaslona, X

Zaradi tega je najmanj 12 padalcev pristalo nekaj sto metrov od načrtovanega cilja, kar je povzročilo škodo na pridelkih in zasebni lastnini v vasi Kehlo v Malopoljskem vojvodstvu.

Operacije v zraku zahtevajo natančen čas in vrhunsko spretnost tako pilotov kot padalcev, so zapisali v poveljstvu Nata.

Na družbenih omrežjih se je pojavil videoposnetek incidenta, na katerem je videti, kako so padalci poskušali premagati močan veter, vendar so pristali na različnih nepričakovanih lokacijah po vasi.

Ni jasno, ali je bila vaja na Poljskem del potekajoče vaje Swift Response pod vodstvom ZDA.

Prejšnji teden je NATO objavil videoposnetek, v katerem je vajo označil za »največjo zračno operacijo po drugi svetovni vojni«, v kateri je več držav članic vadilo »sposobnost, da za sovražnikovo linijo namestijo na stotine vojakov«.

»Operacije v zraku zahtevajo natančen čas in vrhunsko spretnost tako pilotov kot padalcev.

Zaradi težavnosti teh misij je potrebna pogosta vadba za ohranjanje spretnosti,« je NATO zapisal v sporočilu za javnost.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek