REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zakaj uporaba izraza 'izraelska genocidna vojna v Gazi' ni primerna za poimenovanje vojne pri novinarskem poročanju?«

»Zakaj uporaba izraza 'izraelska genocidna vojna v Gazi' ni primerna za poimenovanje vojne pri novinarskem poročanju?«Uničenje v Palestini... Vir: Yandex, posnetek zaslona

Sašo Dolenc je slovenski filozof, fizik, urednik, pisatelj, prevajalec, novinar. Področja njegovega raziskovanja zajemajo predvsem filozofijo in zgodovino znanosti.

Sašo Dolenc je s svojo kritiko novinarjev očitno posegel na področje, o katerem nima pojma, hkrati pa je to storil tako, da je v resnici, pod krinko, da bi se novinarji morali vzdržati »komentarjev« zahteval od njih celo samocenzuro in olepševanje grozljive stvarnosti.

Je soustanovitelj, urednik in koordinator Kvarkadabre, ki je spletni časopis za popularizacijo znanosti ter Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani.

Njegov cilj je predvsem popularizacija znanosti, torej razlaganje znanstvenih konceptov na način, da jih lahko razume kdorkoli.

V svojem zadnjem zapisu se je lotil teme, ki posega na področje mednarodnih odnosov in mednarodnega prava ter medijev.

Slovenski javnosti je želel pojasniti, »zakaj uporaba izraza ‘izraelska genocidna vojna v Gazi’ ni primerna za poimenovanje vojne pri novinarskem poročanju«.

Dolenc trdi, da  je uporaba nevtralnih izrazov v novinarskem poročanju ključnega pomena za ohranjanje nepristranskosti in zaupanja javnosti.

Preverjanje dejstev je temeljno načelo novinarstva, še posebej pri uporabi izrazov, ki imajo lahko velike pravne in moralne posledice, kot je »genocid«, je prepričan Dolenc.

Po njegovem uporaba izrazov, kot je »genocidna vojna,« v novicah ni primerna, saj novinarsko poročanje temelji na predstavitvi preverjenih dejstev, ne na izražanju mnenj.

Na njegov zapis je bilo odzivov veliko.

Del komentatorjev se je, zanimivo, z njegovim komentarjem celo – strinjal.

A našli so se nekateri, ki so ga vendarle tudi kritizirali.

Odzivi na zapis S. Dolenca. Vir: Posnetek zaslona, X

»Novinarji so pravilno poimenovali in so to tudi zakonsko dolžni!

S svojim pisanjem pa že verjetno izkazuješ znake kaznivega dejanja po 2 odstavku 297 člena KZ.

Javno zmanjševanje pomena in opravičevanje genocida, hudodelstev zoper človečnost... je kaznivo dejanje,« je Dolenca opomnila Čezvesoljska Zombi cerkev blaženega zvonenja.

»20.000 mrtvih otrok ni osebno mnenje novinarja Sašo.

 Še genocid je preblaga beseda za judovske klavce...« je dodal drugi.

»Torej če vsi vejo, da gre za genocid ne smejo novinarji rečt biku bik?

Bullshit… politična korektnost v tem primeru ni primerna…« je dodal tretji.

Zanimivo je predvsem dejstvo, da se ob genocidu, ki ga lahko spremljamo dobesedno »v živo« še vedno najdejo »strokovnjaki«, ki mislijo, da se spoznajo na vse in kritizirajo novinarje, ki dogajanje poimenujejo s pravimi imeni.

Odziv na zapis S. Dolenca. Vir: Posnetek zaslona, X

Res je, da Meddržavno sodišče še ni dokončno odločilo, ali so izraelski pokoli v Gazi genocid ali ne (je pa izrazilo prepričanje, da imajo izraelski voditelji »genocidne namene« proti Palestincem).

A mnenje sodišča včasih niso odločilna ali pa so, kot kaže poimenovanja poboja v Srebrenici za »genocid« lahko tudi sporna.

Toda vrsta strokovnjakov za mednarodne odnose je izraelske napade na Palestince nedvomno že opredelilo kot genocid. To velja tudi za številne izraelske strokovnjake, na primer Raza Segala.

Za njega je to, kar se dogaja v Gazi, tipičen primer genocida. Primer iz knjig...

Vir: Posnetek zaslona

Zelo podobnega mnenja je tudi John Mearsheimer, ki je odstopil od ocene, da gre za poskus genocida in je sedaj prepričan, da Izrael izvaja genocid.

John Mearsheimer, ugledni politolog, je omenil tudi Ilana Pappéja, izraelskega zgodovinarja, kot nekoga, ki je prepričan, da Izrael izvaja genocid v Gazi.

Ilan Pappé je znan po svojih kritičnih pogledih na izraelsko politiko do Palestincev in je razmere v Gazi opisal kot genocidne.

Posebej je znan po svoji knjigi Etnično čiščenje Palestine (2006), kjer trdi, da je bilo razseljevanje Palestincev med arabsko-izraelsko vojno leta 1948 oblika etničnega čiščenja.

Drugi učenjaki in strokovnjaki, ki so izrazili podobne pomisleke glede izraelskih dejanj proti Palestincem, vključujejo tudi Richarda Falka, strokovnjaka za mednarodno pravo in nekdanjega posebnega poročevalca Združenih narodov o razmerah na področju človekovih pravic na palestinskih ozemljih, ki je izraelsko politiko v Gazi opisal kot podobno apartheidu in postavil vprašanje, ali bi ta dejanja lahko pomenila genocid.

Podobnega mnenja sta tudi lingvist in antropolog  Noam Chomsky in politolog Norman Finkelstein, ki trdi, da bi dejanja izraelske države, zlasti v Gazi, lahko razumeli kot genocidna, zlasti v kontekstu sistematičnega in trajnega nasilja nad civilnim prebivalstvom.

Ob tem pa imamo tukaj tudi poročilo posebne poročevalke Združenih narodov za položaj človekovih pravic na palestinskih ozemljih Francesce Albanese, ki je Izrael povsem jasno obtožila genocida v vojni v Gazi.

S tem pa je sam Dolenc storil nekaj nedopustnega in skrajno sramotnega: dejansko se je podal v obrambo genocida in Izraela, države, ki ga pred našimi očmi izvaja.

»Izrael izvaja genocid z napadi na naselja, enkrat z napadom na bolnišnico, drugič šolo, tretjič  begunsko taborišče, četrtič z napadom na 'varno območje'. S pomočjo orožja, ki ga dobiva iz Združenih držav Amerike in Evrope je dejala Albanese.

Po njeni oceni izvaja Izrael genocid »v največjem in najbolj sramotnem koncentracijskem taborišču 21. stoletja.«

To stališče podpirajo številne države sveta, izjeme so praktično le ZDA in nekaj njenih najtesnejših zaveznic.

In zato je imenovanje genocida za genocidedino pravilno.

Odzivi na objavo S. Dolenca. Vir: Posnetek zaslona, X

Trditev, da slovenski novinarji napačno imenujejo genocid in da bi ga morali imenovati bolj »blago« je zato očitno poskus sprenevedanja in zaščite genocida in genocidne države same.

Sašo Dolenc je s svojo kritiko novinarjev očitno posegel na področje, o katerem nima pojma, hkrati pa je to storil tako, da je v resnici, pod krinko, da bi se novinarji morali vzdržati »komentarjev« zahteval od njih celo samocenzuro in olepševanje grozljive stvarnosti.

S tem pa je sam storil nekaj nedopustnega in skrajno sramotnega: dejansko se je podal v obrambo genocida in Izraela, države, ki ga pred našimi očmi izvaja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek