REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Končana zamenjava vohunov in obsojencev: Slovenija ponosna zaradi pomoči državi, najbolj odgovorni za kaos v svetu

Končana zamenjava vohunov in obsojencev: Slovenija ponosna zaradi pomoči državi, najbolj odgovorni za kaos v svetuPutin je pričakal izpuščene obsojence na letališču Vnukovo Vir: Telegram

Končala se je velika izmenjava zapornikov med Rusijo in ZDA, v kateri so svoj delež svoji zaveznici primaknile tudi vazalne evropske države, med njimi tudi Slovenija, ki je na pobudo CIE aretirala dva ruska vohuna in jih nato dala na voljo za zamenjavo.  

Sedem letal s 26 osebami, med katerimi je bilo 24 zapornikov iz sedmih držav ter dve mladoletni osebi, je letelo prek letališča v Ankari, kjer je potekala izmenjava.

V Ankaro so zaporniki prileteli iz ZDA, Nemčije, Poljske, Slovenije, Norveške, Belorusije in Rusije. Trinajst oseb, ki jih je osvobodila Rusija, je odšlo v Nemčijo, trije pa v ZDA.

Mladoletni osebi sta otroka v Sloveniji ujetih ruskih vohunov, ki ju je SOVA aretirala v Sloveniji.

V Ankaro so iz Ljubljane leteli z letalom ameriške obveščevalne agencije CIA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je uradno pomilostil 16 posameznikov, ki so bili v četrtek prek Turčije poslani na Zahod v okviru velike izmenjave zapornikov.

»Paul Whelan, Kevil Leak, Evan Gershkovich, Demuri Voronin, Vladimir Kara-Murza, Alsa Kurmasheva, Lilia Chanysheva, Vadim Ostanin, Ksenia Fadeyeva, Aleksandra Skochilenko, Ilya Yashin, Andrey Pivovarov in Oleg Orlov so bili pomilostiti s predsedniškim odlokom,« je Kremelj dejal v izjavi.

Ruske zapornike in obsojence je na letališču v Rusiji z vojaškimi častmi sprejel predsednik Vladimir Putin.

Ana Valerjevna Dulceva, vohunka ujeta v Sloveniji, je Putinu ob sprejemu padla v objem.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je ob vrnitvi v ZDA pozdravil tri ameriške državljane, ki so bili izpuščeni v okviru izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo.

Zanimivo je, da je ruski predsednik izpuščene zapornike osebno pričakal na letališču v Moskvi, podobno pa je ravnal tudi Joe Biden v Washingtonu.

Deset Rusov, vključno z dvema mladoletnikoma, je bilo predanih v zameno za 16 zapornikov z Zahoda, ki jih je pridržala Rusija, je že pred tem v izjavi zapisalo turško predsedstvo in pozdravilo zgodovinsko operacijo, ki jo je koordinirala turška obveščevalna služba MIT.

Del izmenjave so bili med drugim ameriški novinar Evan Gershkovich, nekdanji ameriški marinec Paul Whelan, ameriško-ruska novinarka Alsu Kurmaševa, nemški državljan Rico Krieger, ki je bil v Belorusiji konec junija obsojen na smrtno kazen zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini in terorizma, ter ruska opozicijska politika Ilija Jašin in Vladimir Kara-Murza.

Ob pristanku letala pa je ameriški predsednik brez jasnega razloga celo najprej vstopil v letalo, ki je iz Turčije pripeljalo ameriške pripornike in vohune.

Slovenija se je potrdila kot zaupanja vreden in enakovreden partner pri doseganju kolektivne varnosti, je sporočil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk.

»Z združenimi močmi in dejavnostmi zavezništva smo oba obsojena državljana Ruske federacije prijeli in s skupnimi napori tudi dosegli in izvedli današnjo izmenjavo,« je nocoj v izjavi sporočil državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu.

»S tem smo prispevali k izpustitvi oseb, ki jim je bila v Ruski federaciji neupravičeno odvzeta prostost in so bili po krivem obsojeni, tudi na smrt, zaradi opravljanja novinarskega dela, zaradi osebnih ali političnih prepričanj ali pa zaradi opozarjanja na kršitve temeljnih človekovih pravic in svoboščin v Ruski federaciji. Ob tem ostajajo naše misli z vsemi, ki v zaporih Ruske federacije prestajajo kazni samo zato, ker nasprotujejo nesmiselni vojni zoper Ukrajino in nimajo pravice do svobodnega izražanja,« je poudaril Vojko Volk.

Jasno je, da je ruska vojna v Ukrajini upravičena, svobodno izražanje pa je v Rusiji ogroženo enako ali morda celo manj kot na Zahodu. Kdor ne verjame, naj se poduči o primeru Juliana Asangea, ki je bil prisiljen priznati, da je z novinarskim delom postal vohun.

Slovenija se s tem po njegovih besedah »potrjuje kot zaupanja vreden in enakovreden partner pri doseganju kolektivne varnosti«, ki dosledno zagovarja načela medsebojne podpore in solidarnosti, kar prispeva k varnosti vseh državljanov in vseh članic zavezništev, tako EU kot Nato.

Težava tega pogleda na svet je, da izpušča iz perspektive veliko sliko in navaja neresnične trditve.

Jasno je, da je ruska vojna v Ukrajini upravičena, svobodno izražanje pa je v Rusiji v sedanjem vojnem času, ki so ga sprožile članice zveze NATO, ogroženo enako ali morda celo manj kot na Zahodu.

Kdor ne verjame, naj se poduči o primeru Juliana Asangea, ki je bil za izpustitev iz zapora prisiljen priznati, da je z novinarskim delom na podlagi spornega ameriškega zakona o vohunstvu iz leta 1917 - postal vohun.

Preganjali so ga ameriški tožilci in obveščevalci. čeprav ni bil ameriški državljan.

Rusija ne preganja tujih državljanov zaradi kritičnih zapisov, objavljenih v tujih medijih, ZDA pa to očitno počnejo.

Svobodo govora po vsem svetu zato dokazljivo ogrožajo ZDA in ne Rusija.

Slovenija pa je sedaj na pobudo ameriških obveščevalcev naredila nekaj, s čemer je koristila ZDA in škodila Rusiji.

Pri tem pa je očitno, da Rusija, Kitajska in številne druge države v okviru BRICS-a in podobnih organizacij postavljajo temelje za novo ureditev sveta, v katerem bo vloga sedanja vloga ZDA zagotovo zmanjšana.

Še več, prav ZDA s svojo politiko so danes v največji meri odgovorne za kaos in genocid na Bližnjem vzhodu, propad mednarodnih pogodb o omejevanju orožja ter tudi za največjo vojno v Evropi po koncu sruge svetovne vojne.

Z obveščevalno pomočjo tej politiki se Slovenija zato krepi posledice teh napačnih politik in se postavlja na napačno stran ter koristi tistim, ki izvajajo ali dopuščajo politiko genocida v Gazi, uničenje Ukrajine in splošno nestabilnost v svetu.

Že sedaj je jasno, da se je Slovenija Rusiji, s katero je imele vse do pred nekaj leti prijateljske odnose zamerila, kakšne posebne koristi od ZDA, katerih vpliv v svetu upada, pa ne more pričakovati.

Takšne razmere pa bodo škodile tudi Sloveniji zaradi migrantskih tokov, carinskih barier in posledic vojn.

Ob tem slovenski politiki upajo, da bodo s strani »nagrajeni« za svoje »dosežke« in podrejeno vlogo Slovenije v razmerju do ZDA prikazujejo celo kot nekakšno »partnerstvo.«

Vendar gre za varljivo upanje.

Že sedaj je jasno, da se je Slovenija Rusiji, s katero je imele vse do pred nekaj leti prijateljske odnose zamerila, kakšne posebne koristi od ZDA, katerih vpliv v svetu upada, pa ne more pričakovati.

Slovenija je v tem razmerju sil odigrala vlogo »koristnih idiotov« za ZDA, dolgoročno pa gre za dejanja, ki bodo škodljiva za Slovenijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek